Möjaåret 2005

2005-12-27
Åsså blev det snö igen till jullovsfirande barns glädje. Jaktlaget har kanske inte lika roligt när de nu går ut på årets sista jakt mellan 27 och 29 dec. Snön föll nämligen inte sådär sagolikt dalande uppifrån och ned utan det var mer som småspik. På tvären...

Halt är det fortfarande och en närstående tillbringade julafton på SÖS akut efter att ha halkat på Sandhamn av alla ställen. Där finns ju gott om sand till "halkskyddsmedel". Men är oturen framme så är den. Själv har jag också gjort vurpor av sällan skådad slag men av någon anledning undkommit med blotta förskräckelsen.

Nu nalkas nyåret och därefter Möjas traditionella trettondagsfirande. Det rotas i en och annan garderob efter röda band och säkerhetsnålar och mången husmor står och svär över sotfläckade och svårstrukna overaller. I alla fall gör jag det ;-)

2005-12-23
Dan före dopparedan... Gråtrist, småregnigt och den snö vi hade är ersatt av ett glashalt istäcke på väg, stigar och bergknallar. Hunden såg fåraktigt på sina fyra tassar när de långsamt gled baklänges nerför sluttningen utanför huset. Hon kunde inte få stopp på glidet förrän hon fick tassfäste i mossan nedanför. Ramlade gjorde hon aldrig, men så har hon fyra ben att stå på också, en annan har bara två och har plockat fram broddarna till vinterkängorna. Det känns lugnare så!

Igår var det dramatiskt ett tag. Åkaren kom i flygande fläng, öppnade vindrutan och hojtade
-Det brinner hos L o B och drog iväg upp mot Långvik. Alla i närheten kastade sig på fordonen och åkte efter. När det brinner är det bråttom för alla. Den här gången kom Möja brandvärn dit mycket snabbt, strax efteråt dök även Gustavsbergs brandkår upp via helikopter så det var fullt pådrag. Det hela slutade lyckligt, men utgången hade kunnat bli helt annorlunda om man inte reagerat så snabbt på att det kom rök där ingen rök borde finnas!

Eder webbsnickare önskar er alla en riktigt GOD JUL. Må tomten i Snäve lyckas med sitt värv och kunna dra sig tillbaka till storskogen och en tids välbehövlig vila efter helgen!

-Och du, tomten! Sätt föralldel broddar på Castorstövlarna annars lär du inte hinna runt till alla barnen...

2005-12-20
Tomten (möjligen han från Snäve med Castorstövlarna) har fått hjälp med distributionen av julklappar. Det var julrusning vid Möjaström på morgonkvisten när alla skulle till Posten samtidigt på de korta 30 minuter som står till förfogande. Gissningsvis fick postkillarna en rätt hektisk halvtimme men så länge humöret är gott fixar sig det mesta!

Utanför pågick gemytligt skvaller om ditten och datten när jag kom förbi med vovvarna på den sedvanliga morgonpromenaden. De fick sina klappar direkt, i synnerhet gammelhunden som börjar bli en kändis på ön med sina nästan 15 år...

Konsum har ändrat öppettiderna och Waxholmsbolaget kör med vinterturlista sedan i måndags. Buss från Långvik alltså! Lite snö har det kommit och kyligt är det också. En vit jul på gång, månne?

2005-12-14
Ljusets drottning (och tärnor, tomtar och pepparkaksgubbar förstås!) gjorde igår entre på dansbanan enligt gammal fin tradition. Skolbarnen stod för en fin och skönsjungande föreställning med plats för fniss och lite bus. Vi som var där lät oss väl smaka av kaffe och saffransbröd och trevlig samvaro.

I taket hängde julmarknadens tomtar fortfarande kvar på sina rep och övervakade det hela från ovan.

2005-12-05
Julmarknaden var som vanligt välbesökt och lyckad enligt säkra källor. Själv var jag tyvärr förhindrad att delta men jag talade lite med tomten just när han var på väg dit. Jag glömde fråga om han bor i Snäve eller på Södermöja så den gåtan är fortfarande olöst.

Det har töat och all den vackra snön är nu borta igen. Kvar ligger bara små isiga halkbanor här och var. Försiktighet rekommenderas för alla som inte vill bryta benen!

2005-11-29
Så kom den då till sist, vintern. Eller i alla fall snön... Den ligger nu decimeterdjup på fält och ängar. Vägen är plogad för allra första gången denna vinter. Det är nån minusgrad och blötsnön från igår har hårdnat till lätt skare. Vi får väl se hur länge den ligger kvar. Det vore ju trevligt om det var vitt på lördag då julmarknaden på dansbanan äger rum!

I helgen var det älgjakt igen men älgarna klarade sig undan rätt bra även denna gång till jaktlagets förtret.

Den 23 november hölls företagarmötet på Sandhamn med förbluffande stort deltagarantal. Mer om detta på företagarföreningens sida.

2005-11-16
Efter att ha varit ute och rest på några andra öar är jag nu tillbaka på Möja och hittar nya "invånare" på ön. Djurstallet i Ulvik hyser nu 50 trevliga gutefår och hunden och jag har varit där och hälsat på. Baggarna var pampiga med sina ståtliga horn. Till våren lär det bli ett väldigt skuttande av smågutar här. Spännande!

Företagarföreningen laddar för stormötet på Sandhamn tillsammans med andra företagarorganisationer från hela skärgården. 23/11 är det dags. Annonser i lokalpress och på www.naringsliviskargarden.se

MKU och Turistföreningen laddar för julmarknaden den 3/12 på Dansbanan för snart är det - tro't den som vill - advent.

Och i natt var det frost - is på vattenpölarna i morse när jag var ute på morgonpromenad.

2005-11-01
Några älgar fattigare och lite mer kött i några frysar. Resultatet av årets älgjakt blev inte så lysande, men det finns annat att njuta av, vackra morgnar med vidunderliga färger till exempel. Bilden tog jag när jag åkte med morgonbåten mot Stockholm. Hade bara mobiltelefonen med och även om jag egentli, gen inte tycker mobiler måste ha kameror inbyggda så var det ju bra den här gången. Vackert var det och bilden visar bara lite av de otroliga färgerna.

Företagarföreningen har haft medlemsmöte. Trevligt och informativt som vanligt. Nästa gång blir det på Sandhamn och då i samverkan med Näringsliv i Skärgården som kallar till "stormöte". Vi tänkte ansluta på bred front och passa på att ha lite extra festligheter samtidigt som vi kan njuta av lite "utrikeskontakter" eftersom det väntas folk från hela skärgårdsområdet. 23 november är det dags.

MKU och Turistföreningen jobbar för fullt med julmarknaden. I år ska man alltså satsa på barnen, det blir pysseltält, tomte och mycket annat som kan sysselsätta de yngre besökarna medan de vuxna kan inhandla skärgårdsslöjd eller godsaker precis som vanligt.

Och på lördag är det dags för den efterlängtade höstfesten på dansbanan...

2005-10-24
Åsså vare dags att hålla utkik igen. Åtminstone om man är älg och bor i Möjaskärgården. Den här veckan pågår älgjakten för fullt och som nån sa: Möja är stängt!

Lagom till detta för många så efterlängade datum kom också den första snön i morsen. Blött och kallt var det och en och annan undrade kanske om det var så välbetänkt att sitta på pass just en sån här dag. Själv var jag i alla fall glad att jag slapp. Inne vid datorn är det varmt och skönt minsann...

Möjas och MKU höstfest börjar nu närma sig. Läs mer om den under länken Dansbanan. Lite längre fram blir det också julmarknad. I år går den i barnens tecken med pysseltält och annat spännande för alla mellan 0 och 100 som har barnasinnet kvar.

2005-10-15
Brittsommaren har övergått i storm och kyla. Träden börjar tappa alla sina färgsprakande blad nu. Det var 5 grader ute i morse, en markant skillnad mot tidigare, milda oktoberdagar.

Konsum har aviserat nya öppettider från 17 oktober. Det blir helt stängt även i Berg på tisdagarna. Alla uppgifter finns på Konsums egen hemsida (konsummoja.se). En annan nyhet är att man slutar med manuell charkdisk. Anledningen är att man måste köpa 12 kg av varje sort kött om man köper i "lösvikt". Genom att övergå till förpackat kött kan man köpa mindre kvantiteter och därmed bredare sortiment.

På anslagstavlan varskos om såväl höstfest som julmarknad. Och ändå är det inte länge sen det var sommar...

2005-10-04
En festlig helg. Lördagen innehöll två stora invigningsarrangemang. Dels sjöräddningsstationen i Möjaström dels djurstallet i Ulfvik. En skara Möjabor blev "Ö-märkta" under en inte så högtidlig, men däremot mycket fnissig ceremoni på Dansbanans scen där den nyinstiftade orden "Ö-märkt" delades ut till personer som varit (och är) djupt involverade i projektet med djurstallsbygget.

Får fanns det på plats förstås, men de gjorde inte så mycket väsen av sig, däremot smakade de väldigt gott! Vi blev också bjudna på den ny-uppfunna drycken "Kjell-vatten"... (Den initierade vet att brunnsborrarens förnamn har med saken att göra ;-)

2005-09-25
Möjas nya utflyktsmål - bygget i Ulf-vik! Här gjuts det och spikas och fixas och donas i en väldig fart. Det ska bli ett fårhus av det större formatet och detta hus blir också starten för ett nytt spännande projekt är det tänkt. Till våren är det förhoppningsvis ett gäng söta lamm som skuttar runt här istället för dagens byggubbar ;-) Mer information om detta följer vartefter...

Idag skiner solen från klarblå himmel. Igår var det däremot tvärtjockt så man inte ens såg om Södermöja låg där det brukar ligga. Man fick gissa! Det börjar bli glest med folk på öarna och detta medför förstås också att det är tomt på fjärdarna när man är ute med båten nån gång. De fåtal båtar man möter känner man igen.

2005-09-11
SIKO höstmöte på dansbanan med mycket folk från hela skärgården. Solen sken och diskussionerna var livliga. Det var landstingets skärgårdspolitiska program som skulle diskuteras. Och så blev det. I mindre grupper fick deltagarna ägna sig åt olika ämnen (kommunikationer, kultur, näringsliv, sjukvård, bostäder) och kommentera hur väl landstingets plan stämde med de egna visionerna. Det visade sig att nästan alla grupper tyckte att underlaget var bristfälligt och inte så verklighetsförankrat. SIKO tog till sig alla kommentarer och författar ett remissvar till landstinget med utgångspunkt i de synpunkter som kom fram under dagens viktiga möte.

Om någon såg rött på dansbanan så är det inget emot vad man ser i skogen. Lingonen är stora, röda och saftiga. Tog en sväng med hunden och passade på att plocka en liten hink. Hunden plockade också, dock utan hink...Hon åt lingon direkt från tuvorna till mattes förvåning. Men det var tydligen gott för pinnarna fick ligga bortglömda under hela utevistelsen. Nu vidtar rensning och syltkok till vinterns fläskpannkakor!

2005-08-30
Antagligen är hösten här nu, men det märks inte så mycket på temperatur eller väder. En av mina söner trodde en gång det var mammas fel att det blev höst för "du har ändrat på tämmometern". Men i år har ingen ändrat på den i alla fall...

Höstsysslorna tar vid oavsett termometrar. En resa med Cinderella till Stockholm - kan det vara nåt!? Fast skönast att åka hem igen förstås efter välförrättat värv i den stora staden. Det är faktiskt på båten jag just nu sitter och skriver detta. Bilden tog jag med mobilens kamera och skickade in i datorn via IR. Tekniken är underbar ibland. Den är inte fullt så underbar när man ser den i form av bilvrak på Möja och därför blev vi alla glada igår när en dam från Håll Sverige Rent kom ut för att dokumentera vilka skrothögar som blivit anmälda för hämtning. Fyra bilar hade hon på sin lista när hon kom, sju fanns det när hon åkte och sannolikt hinner det bli ytterligaer några innan färja kommer till Möja den 6 september.

Lite senare (14/9) är det dags för besiktning av de bilar som klarat livhanken och är dugliga för fortsatt trafik.

I söndags var det skärgårdsskolerådslag på Djurö. Över 60 personer hade anslutit sig. Engagemanget är mycket stort och det finns heller inga önskemål någonstans om att lägga ner någon av ö-skolorna, däremot måste man se över vissa detaljer för att kunna erbjuda eleverna så bra förutsättningar som möjligt vad gäller undervisning och kursutbud. Små skolor ska också kunna erbjuda olika språkalternativ till exempel, det är inte alltid så lätt när bara en elev vill läsa franska fast alla andra helst vill välja spanska...

2005-08-21
Svalorna har försvunnit, men sommaren är kvar. Strålande solsken, badbart i sjön, vindstilla, och inga köer i affären. Men en passage förbi "Hitchcock Island" är inte lika njutbar. Det är förskräckligt vad skarven kan ställa till med när den väl bestämt sig för en boplats. Jag får omedelbara associationer till filmens gamla skräckmästare när jag ser dessa döda, vita kobbar med spretande trädgrenar och stora, svarta fåglar här och var. Spöklikt!

Skolorna har börjat här och var och därmed har också lugnet lägrat sig på vår skärgårdsö. Lingonen lyser röda och björnbären börjar mogna. På morgonpromenaden glittrade daggen i gräset och alla de små spindelnät som flitiga arbetare spunnit under natten.

Efter allt regnande tidigare har svampen tagit fart, det finns gott om Karl Johan och en del gula kantareller också, liksom vissa andra svampar, kremlor och soppar för de mer kunniga plockarna.

Konsum ändrar sina öppettider igen och har från och med måndag senarelagt öppnandet till klockan 11 i stället för 9 på vardagarna.

2005-08-15
Strålande solsken, kristallklar luft och 16 grader tidigt på morgonen. Sensommaren är här! Det har varit fint vänder hela helgen egentligen, bortsett från några mörka moln under söndagen. Temperaturerna har varit behagliga hela tiden och ute på Kanholmsfjärden sågs några barn skrattande åka i traktordäck efter pappas (?) båt så tydligen är vattentemperaturen OK också. För barn åtminstone...

Det har lugnat ner sig på ön nu. Under morgonpromenaden med hundarna mötte jag endast en person och han är bofast. Krogen hade avslutning i helgen, trålboden har också stängt för säsongen men Möja finns kvar och jag vill gärna anknyta till en slogan som fanns på affischerna för några år sedan:

Du skulle bara veta vad vi gör när turisterna åkt hem!

För vi gör massor med saker hela året, den här veckan drar föreningsverksamheten igång och flera styrelsemöten är inplanerade. Skolan startar ju också. På anslagstavlorna kan vi se att det blir bilbesiktning för Möjabilarna den 14 september och innan dess har vi SIKO höstmöte den 10 september. Hämta inbjudan och program här.

2005-08-07
Vädret är ostadigt, mycket sol men av och till också en regnskur. Temperaturen håller sig på behagliga nivåer och kantarellerna börjar bli ganska frekventa. Gå hundpromenad utan medhavd påse kan få betydande konsekvenser för jackfickan...

Den 4 augusti var det berättarafton på Dansbanan. En presentation av det djur och naturvårdsprojekt som år på gång blev det också. Spännande planer som säkerligen kommer att gagna skärgårdens djurägare på flera sätt förutom den påtagliga nyttan med naturvård och öppethållning av tidigare igenvuxna marker.

Den 6 augusti var det dags för säsongens sista danskväll på dansbanan. Cajun Hurricane spelade minst lika medryckande och sprittande som förra året men tyvärr var det inte riktigt lika mycket folk. De som var där dansade dock så svetten lackade och stämningen var som vanligt hög. Fram till ca halv ett på natten då ljudet försvann. Det visade sig att några i publiken hade använt en högtalare som underlag för sina öl, och dessa öl hade vält... Högtalaren fick öl i magen och jordfelsbrytaren kände att det var fara å färde och stängde av hela systemet. Nu väntar reparationer och andra åtgärder för MKU innan högtalarsystemet "nyktrat till". Förhoppningsvis ska det inte bli för besvärligt och kostsamt att åtgärda det hela. Kanske var det tur i oturen att vi går mot höst och högtalaranläggningen inte ska användas lika ofta längre.

Konsum aviserar nya öppettider från 8 augusti men annars kör vi på nästan som vanligt. Än är inte sommaren slut!

2005-07-28
Allsångskvällen blev en riktig succé. Anders Lundin och Skansen har inte mycket att komma med jämfört med det gäng som samlades på Möja Dansbana i går kväll. Ett tiotal spelmän, sångare och gästartister äntrade scenen under säker ledning av "Annika liten" som också såg till att publiken sjöng ut och någorlunda rätt ;-) . Det var festligt, folkligt och definitivt fullspikat när Möjavalsens refräng tog fart...
"Möja, Möja, Möja - du som är utskärgårn's pärla
Kring dina stränder det brusar ett hav
vindarnas gång blir hembygdens sång
Möja, Möja, Möja - hos dig i minnet vi dröja
Du glittrande ljusgröna smycke
ditt minne det alltid blir kvar i vårt sinn"

Vad finns egentligen att tillägga..? Jo:

Två tredjedelar av de från Möja marknad välkända "Snabba Ryck" gjorde ett specialnummer, och bygdens söner "Anders och Anders" (varav jag är stolt moder till den ena!) gjorde detsamma. Alla uppträdande skötte sig och inga blomkrukor kastades på publiken.

Efter drygt två timmars nästan oavbrutet spelande gick det inte att få spelmännen att packa ner sina instrument utan kvällen avslutades med att stolarna plockades undan och de i publiken som så ville kunde svänga sina lurviga i ytterligare några valser och en och annan hambo.

Utanför pågick grillandet hela tiden och laxtallrikarna hade en strykande åtgång. Grillbuffén som finns i samband med varje musikkväll har blivit en riktig succé, det är en perfekt börja på en trevlig kväll att få lite mat och något gott att dricka.

I pausen knöts kontakter och delades information på den allerstädes närvarande djungeltelegraffrekvensen: Numera finns det en fårflock i Ulvik, pajerna i dansbanans kiosk är "mycket godare än de man får på andra ställen" och Löka vägsamfällighet planerar en webbsida och vill länka till Möjas hemsida (självklart! alla lokalföreningar eller grupper som vill får en länk härifrån bara ni meddelar era önskemål via e-post. (Kostar gratis att vara med på länksidan.) Länksidan är för övrigt nyligen uppdaterad med länk till Bergs by VA-anläggning som just kommit igång med sin information, dessutom har länkarna sorterats om en smula så det för hoppningsvis blir lite lättare att hitta.

Solen skiner från klarblå himmel, blåbären är söta och numera också välvattnade och saftiga. Hallonen börjar mogna och i soliga backar har ljungen börjat blomma...

2005-07-24
Nu har det regnat en del. Några riktiga åskskurar tidigare i veckan har gjort stor nytta och nu är det åter grönt och fint i naturen. Blåbären är mogna och hinner kanske dra lite nytta av vattnet så de blir saftiga också. Söta av allt solsken är de redan!

Trots det lite sämre vädret är det full fart härute. Fullt i gästhamnen, fullt i affären och rörelse på vägen mest hela tiden. Roligt! Den nya kiosken vid dansbanan har visat sig bli mycket uppskattad. Där serveras förutom den sedvanliga varmkorven även pannkakor och annat smått och gott. Öppet dagligen. (Samma personer ligger också bakom de uppskattade grillbufféerna som serveras i samband med musikkvällarna på dansbanan för övrigt).

Jag har haft en datorkrasch modell större och har just nu inte tillgång till några av de bilder jag lagt i mitt filarkiv så bilden från Möja marknad får hänga med ett tag till...

2005-07-18
Äntligen lite moln och några regndroppar. Men inte så mycket som vi skulle vilja ha. Det är torrt och brunbränt nästan överallt efter detta överdådiga solskensväder. Till min oerhörda förvåning ser jag tidningsrubriker om "misströsta inte - här finner du solen". Här sitter ju vi i den soldränkta skärgården och längtar efter regn...

I fredags var det lite blåsigt och det förde med sig att de otrevliga algerna mer eller mindre försvann så nu är det alltigenom perfekt semesterväder härute.

Möja marknad var som vanligt lyckad, och lördagkvällen därpå med Fatboy på Dansbanan var en verklig succé med massor med besökare. Nästa lördag blir det nya, spännande band (läs mer på Sommarkalendern).

2005-07-09

Strålande sommarväder och Möja Marknad - vad kan man mer begära? MKU laddar inför säsongsstarten och följande nyhetsbrev har landat:

MÖJA DANSBANA Sommaren 2005
Nu börjar sommaren.

Möja Dansbana öppnar för säsongen med ett program som vi hoppas ska tömma Stockholms stad!

Säsongen rivstartar 9 juli med mångbesökta Möja Marknad. KL 21 spelar The Tributes, rockn’roll av märket Boppers! Låter mer än originalet sägs det…www.liverock.se

16 juli Fatboy – rockabillybandet som gjort dundersuccé med sin platta Steelharted… www.fatboy.se

23 juli The Works, Mylla, The Syndrome rock, progg & jazz www.theworks-music.com

27 juli Allsång med spelmän och musikanter från Möjaskärgården Det spelas och sjungs mycket på Möja så det här blir en riktig helkväll för hela familjen!

30 juli Gudibrallan Namnkunnigt så det förslår, GIB har återkommit och är båttre än nånsin förr. www.publservice.se/se/gudibrallan

6 augusti Cajun Hurricane Louisisanamusic med träskcountry och zwamprock

Alla kvällar från 21 - 01, det finns öl&vin att köpa som vanligt. Information: Anna-Lena Petersén 08-34 43 83

Dansbanan på Möja – en mötesplats sedan generationer! Här har man träffat sin partner sedan början på förra seklet. Den exakta åldern på byggnaden är höljd i dunkel, men enligt uppgift så har den ca 100 år på nacken. Helt visst är föreningen som förvaltar och driver Dansbanan, som en del av sitt uppdrag, MKU, 61 år gammal.

De flesta som vuxit upp på Möja har tillbringat spännande kvällar här och/eller suttit i dess styrelse. Varje styrelse har tagit sin uppgift på största allvar, fattas bara annat, att bevara en sådan anrik institution. Det finns mycket att få reda på och många kan berätta om svunna tider, då Dansbanan var full av glada människor från hela skärgården under danskvällarna. Möja Bio – också på Dansbanan - börjar visa film från 27 juni och övriga evenemang enl ovan!

MÖJA är en av skärgårdens mest namnkunniga öar, här bor det ca 250 människor bofast och under sommaren ökar innevånarantalet tiofalt. Besökarna oräknade… Sommarens paradisö för många, med mycket vackert och skönt att se och uppleva. Kyrkan som inte helt brann ned av ryssarna, hembygdsmuseet i sitt hus från 1700-talet, restauranter och caféer spridda på ön. Möja räknas som en av de mest genuina ösamhällena, eftersom stora marinor och hotell helt saknas på ön, däremot finns fina fiskebyar och hamnar väl bevarade. En titt på Möja är att promenera eller cykla längs landsvägen och stanna vid de fina byar man passerar på vägen.

Möjas utmärkta hemsida www.moja.nu ger mer information! Anna-Lena Petersén IM&T Konsult Information Marknadsföring&Telekom imt@moja.nu Tele: 08 34 43 83 mob: 070-267 44 83

2005-07-05
Värmen har slagit till. Det är uppåt 25 grader i luften och vattnet börjar bli badbart till och med för "normala" mänskor, samtidigt börjar det dyka upp varningar i media för årets algblomning. Vi får väl se hur det går.

Möjas hemsida har ca 300 besökare i snitt nu, sedan den nya räknaren (dold) installerades i början av mars har över 20 000 personer besökt www.moja.nu vilket får anses bra för en så liten sida. Tack till alla er som sprider information om sidan, det är en av de äldsta skärgårdsöhemsidorna och 2006 är det dags för 10-årsjubileum!

Nu på lördag är det Möjadagen med skärgårdsmarknad på Dansbanan i Berg (11-16) och musikunderhållning på kvällen med The Tributes. Läs mer på Dansbanans egen sida.

Du som städat stugan inför sommaren och kanske har fått en del grejor över - varför inte boka bord till sommarens loppmarknad den 23 juli på Dansbanan?! Man bokar bord hos Ulf 070-481 91 22 eller Kristina 070-315 26 92. Vill man boka via mail - använder man adressen: skanegatan@spray.se .

Du som gillar att fynda nygamla saker går självklart dit den 23:e...

Möja Bio drar igång för sommaren den 6 juli då man visar "Masdjävlar".

Slutligen vill jag puffa för årets sommarprogram i Möja kyrka. Som vanligt finns det rikligt med musik och friluftsevenemang att delta i. Det finns mycket att göra och du som vill veta mer kan klicka på länken till Sommarkalendern

2005-06-26
Så vad midsommarhelgen över för i år. Midsommarafton bjöd på strålande väder så det kom ut mycket folk, men på midsommardagen var det kallt regn som gällde och många fick bråttom att ordna skjuts hem till fastlandet igen.

Det var nästan 300 personer på dansbanan. Polisen hade inte så mycket att göra utom att bevaka nykterheten hos trafikanter på vägen utanför. En beslagtagen moped blev det enligt djungeltelegrafen.

En Möjanyhet för i år är att vi äntligen fått ett eget bröd. Utö-limpan känner ju många till, men nu finns också en Möjalimpa och dessutom en alldeles speciell "Kyrkvikslimpa" som naturligtvis säljs i bageriet i Kyrkviken. En mustig surdegslimpa kryddad med bland annat fänkål. Mycket god tycker i alla fall undertecknad. Prova själv!

2005-06-20
Nu börjar det dra ihop sig... Näckrosorna blommar i Snäve, bageriet öppnat, krogen öppnad, sommarlovet startat och solen bara vräker ner. Tre dagar i sträck har vi kunnat njuta av perfekt sommarväder med temperaturer klart över 20-strecket. Vattnet har segat sig upp till 16 grader (i strömmen) enligt en granne. Badbart? Nja, det beror på vem man frågar.

Syrenerna sjunger på sista versen och nu är det ålandsrosens doftande tid. På sjön simmar de allt större ejderungarna bland mer frekvent förekommande fritidsbåtar. Det är folk i stugorna lite varstans och postnisse strävar på med fler och fler dagstidningar och sommaradressändringar.

Jag brukar aldrig vilja åka bort så här års men den här helgen gjorde jag ett undantag och tillbringade lördagen på Bullerö i södra skärgården. Helt annorlunda natur än Möja och påtagligt senarelagd grönska på grund av läget längre ut i "vattnet". Roligt att se nåt annat än hemmamarkerna, varför är man så dålig på att åka runt i skärgården bara för att man bor här? Det finns mycket att se även för oss!

2005-06-12
Nu har det varit skolavslutning och gullvivorna sjunger på sista versen. Men det känns ändå inte riktigt somrigt. Vädret är ganska grått, en del regn och väldigt lite sol. Vattentemperaturen lämnar en del övrigt att önska. Själv kom jag nätt och jämnt ner i vattnet efter ett hett bastubad i fredags. Upp kom jag också. Fort! 12 grader kanske...

Det dräller in mail och meddelanden från alla som nu drar igång sina sommarverksamheter. Service-sidan är uppdaterad och sommarkalenderna har fyllts på lite den med. Glöm inte att kika in där med jämna mellanrum för kompletteringar kommer löpande under hela sommaren.

Bageriet i Kyrkviken öppnar för säsongen den 18 juni. Det är nya ägare och man har utökat verksamheten med Bed and Breakfast. Vi önskar "Lennart och Lotta" lycka till med nysatsningen.

2005-06-03
Sommaren vill sig inte riktigt. Även om syrenerna börjar slå ut så finns fortfarande vitsippor i skuggiga skogsbackar. Vattnet är kallt och enligt säker källa är risken stor för att det ska bli ett dåligt ejderår. Vattnet är helt enkelt för kallt för att det ska finnas mat till de små dunbollarna (som nu syns ganska frekvent runt öarna).

Idag är det småregnigt, ca 12 grader, vindstilla. Trots vädret är det ju mer folk i farten nu framåt sommaren. Fler båtar i sjön och faktiskt en del grupper med dagturister som kommer med W-båten. Turistbyrån öppnade förra helgen (öppettider under länken Turism) och Konsum har nya öppettider (igen). Det börjar dra ihop sig...

Det "urgamla" posthuset (för oss som minns) finns inte längre. Det har rivits för att ge plats för ett nytt bostadshus åt en barnfamilj som bosatt sig permanent på ön. Roligt!

2005-05-25
Nu blommar asfalten! Till och med på Möja! Blommor i slutet av maj har vi alltid haft, men inte asfalten är ny för i år och finns dels på återvinningsstationen i Berg dels på parkeringsplatsen i Möjaström. En och annan maskros börjar redan attackera...

Fruktträd och hägg blommar för fullt. På marken trängs de sista vitsipporna med de första humleblomstrena. Gullvivor, liljekonvaljer, tusenskönor och annat syns mellan alla maskrosor och gröna grässtrån. Det är otroligt vackert!

Skärgårdsföretagarna hade möte den 23 maj (se nedan) och det kom folk från när och fjärran. En interimsstyrelse är tillsatt för att dra upp riktlinjerna mer i detalj. Läs gärna mer på www.naringsliviskargarden.se där också ett protokoll från mötet kommer att publiceras när det är klart.

Lördag 28 maj är det invigning av turistbyrån i Berg och det markerar väl starten på sommarsäsongen. Välkommen!

Har du läst om skrotinsamlingen på Runmarö?
Vill du ha eget lantbruksskrot avhämtat - Ring 020-75 76 00. Mer information på www.lantbruksskrot.nu

2005-05-12
Gullvivorna blommar och svalorna är här! Liksom landstingets nya, skärgårdspolitiska program som nu ska ut på remissrunda. Processen med att ta fram detta program har varit ytterligare ett skäl att ena skärgårdsföretagarna:

Skärgårdsföretagare organiserar sig
"Nu skall vi försöka få "dom" att lyssna!"

Den 23 maj samlas företagare i Stockholms skärgård hos Wikströms Fisk på Möja för att enas kring en gemensam intresseorganisation. Det blir tredje gången gillt. - Skärgårdens näringsliv borde vara en självklar samtalspart när man i maktcentra diskuterar skärgårdens utveckling. Men vi blir inte ens kallade, konstaterar ordföranden i Möjaskärgårdens Företagarförening Kjell Bjurman. Och tillägger: - Nu skall vi försöka få "dom" att lyssna!

Målet för mötet på Möja är att att samla hela näringslivet från norr till söder i Stockholms skärgård. - Hur organisationen skall se ut och fungera får mötet avgöra, säger Kjell Bjurman - Det viktiga är att vi i fortsättningen uppträder samlat och talar med en röst. Det borde vara en självklarhet att det lokala näringslivets åsikter hörs och respekteras när man planerar för skärgårdens utveckling. Men vi blir inte ens kallade till dessa sammanträden!

Vilka är "dom" som måste lyssna? - Först och främst makthavare i landsting, länsstyrelse, kommuner, Naturvårdsverket och andra som tycker sig ha betydelse för skärgårdsutveckling. Vid dessa sammanträden formas skärgårdens framtid och beslut fattas. Då måste näringslivets åsikter självklart representeras och respekteras.

Möjaföretagarna har gått i bräschen förr. Tillsammans med Europeiska Sociala Fonden driver föreningen ett utbildningsprojekt finansierat via EU-programmet Mål 3 Växtkraft. Över 160 skärgårdsföretagare från hela Stockholms skärgård har under den gångna vintern pluggat allt från kundrelationer, datakunskap och marknadsföring till behörigheter att köra båt. Nya utbildningsomgångar pågår, men nu gäller det först och främst att ena styrkorna.

- Företagsamheten i Stockholms skärgård består oftast av en- eller fåmansföretag där alla har fullt upp med sitt. Vi har gjort två försök tidigare att samla vårt näringsliv utan att riktigt lyckats, men nu skall det banne mig gå! Vi har våra problem både med kommunikationer och tid,men det är livsviktigt för oss oavsett bransch att hålla ihop. Tillsammans blir vi starka att kämpa för att jobben som ständigt ökar i Stockholms skärgård hamnar hos lokala företag och att intäkterna stannar på öarna, hoppas Kjell Bjurman som inleder möjamötet klockan 1900.

Diskussionsledare under kvällen blir förre chefredaktören för tidningarna Skärgården och Skärgårdsnytt Torbjörn Wileen. För ytterligare information: Kjell Bjurman telefon 070 5782899. E-post: info@bjurmans.se

2005-05-03
Efter några varma dagar har det nu blivit sämre igen. Utanför mitt fönster vräker regnet ner och världen är alldeles grå. Vitsipporna har dock precis börjat blomma och snart kommer väl värmen åter. Kanske "på riktigt"!?

Moderna tider och moderna vanor - nu ska det bli lite asfaltering minsann. På miljöstationen och på parkeringsplatsen i Möjaström. Parkeringsförbud råder från 9 maj kl 07.00 vid Möjaströms brygga på grund av arbetena.

Snart stundar långhelg - Kristi Himmelsfärd på torsdag och många är som vanligt lediga även på fredagen. Och kommer hit, fejar i stugorna inför sommarsäsongen eller kanske bottenmålar båten - fast då måste det bli bättre väder först!

Alla som deltar i projekt Växtkraft i Skärgården bör hämta senaste nyhetsbrevet om ni inte redan fått det. Det finns på företagarföreningens sida.

2005-04-23
Solen skiner men det finns ingen värme i luften. Fyra-fem grader som mest på dagarna. Sjösättningstider för somliga men blåsipporna ser lite frusna ut och vitsipporna låter vänta på sig. Det har faktiskt kommit några snöflingor ibland. Rune menar att staren ska ha sju snöfall på sig innan det blir sommar så vi får väl hålla räkningen då...

Måndag 25/4 anordnas ett möte på skolan kl 18.30 för alla som vill diskutera de händelser som inledde april månad. Alkohol och dödsfall/olycksfall i en kombination som upprört många. Vi får besök av Lars-Åke Lundberg samt representanter för AA.

Tisdag 26/4 är det dags för nytt möte, denna gång om hyresbostäder på Möja. Stiftelsen Möjahemmet informerar om sitt arbete på inbjudan från företagarföreningen. Mötet är öppet för alla och äger rum på Wikströms Fisk kl 19.00.

Det tidigare utannonserade skärgådsskolrådslaget har flyttats fram till vecka 34 i höst enligt meddelande från kommunen. Någon förklaring till varför har ännu inte lämnats.

I övrigt våras det på ön, mer folk ute i stugorna nu och även mitt i veckan kan man se "sommaransikten" i Konsum. Det putsas och fejas, båtar sjösätts och trafiken på strömmen ökar dag för dag.

I Norrsundshage skuttar lammen (jag har ju inga egna längre) och i skogen är det full fart på fågellivet trots kylan.

2005-04-15
Lite ruggigt väder. Småregn och i eftermiddags var det tjocka så man inte såg över strömmen. Igår var det desto finare när jag tidigt på morgonen åkte hemåt efter ett möte i stan med tillhörande övernattning. Tidiga morgnar har sina sidor, men spegelblanka fjärdar med ejderpar och solblänk är definitivt bra "motgift".

Vårturlistan började gälla idag. Du har väl hämtat den? Finns på www.waxholmsbolaget.se (tabell 14) annars, och idag åkte Cinderella förbi utanför köksfönstret för allra första gången i år.

Den 30/4 blir det valborgsmässofirande vid vårdkasen. Brasan tänds klockan 19. Och skolbarnen säljer årets gula majblomma för fullt redan nu...

2005-04-06
Efter några dagars underbart vårväder har det nu blivit lite kallare och småregnigt. Kanske sista snön försvinner. Det går åter att åka snurra över strömmen. Isarna är till största delen borta och det börjar åter vara en del båtar på sjön.

Det har hänt en hel del på Möja sen sist. Trista saker relaterade till lite överdrivet festande. Jag tänker inte utveckla det här, det har varit tillräckligt om det i andra media. Vi kan nöja oss med att konstatera att sprit och båtfärder hör definitivt inte ihop!

Projekt Växtkraft i Skärgården rullar på. Nya regler från Bryssel föranleder vissa förändringar. Du som är med i projektet (har gjort företagsanalys och kanske deltagit i någon utbildning) bör läsa senaste nyhetsbrevet från projektledningen. I korthet gäller det att senast den 15 april kontakta projektledningen för att bekräfta eller uppdatera sin utbildningsplan (dvs meddela vilka kurser du tänker genomföra/slutföra) annars betraktas du som "utskriven ur projektet" och kan därmed inte få fler kurstillfällen. Jätteviktigt att du hör av dig om du vill följa de utbildningsplaner du satt upp alltså!!!

Kontaktpersoner:
Anna-Lena Petersen, 08-344383, 070-2674483, imt@moja.nu
Jane Larsson, 08-57164733, jane.@mojaredovisning.se. FAX: 08-57161250
Jonas Linell, 0176-74686, 070-5447282, jonas.linell@norrtalje.se
Sune Fogelström, 08-57164209, 070-5388448, sune@vahine.se
Thomas Hjelm, 08-50157640, 0708-736530, thomas.hjelm@utposten.se

 

2005-03-30
Idag kvittrade det extra mycket när jag stod på trappan i solen och pratade med grannen. Klicka på bilden så ser du vad det var ;-)

Där ute känns det vår och kvittrar vår. Solen gassar och isen börjar ge med sig. Jag är på språng och hinner inte skriva mer just nu. Gå ut och lyssna på bofinken du med om du kan!

2005-03-24
Nu börjar det likna nåt därute... Det droppar från taken, vägen är lerig och snön är betänkligt mosig. Nån har sett en rödhake, en annan konstaterar att koltrasten är här, och då måste det väl vara så att våren till sist är på väg!?

Jag provkörde den nyss på altanen. Resultatet blev klart godkänt. Solen gassade och det luktade sådär härligt av varm plankvägg. Och kaffet smakade godare än på länge! Så nånting är det i alla fall!

Igår var det möte på landstinget. Ett skärgårdspolitiskt program ska formuleras. En process som pågått sedan förra året. Många bra saker hade man kommit fram till, en del hade man missat och vi från skärgården som var där hade en del frågor att ställa. Det är frustrerande att de som bestämmer över skärgården faktiskt till 99% är personer som inte bor här! Men bl a SIKO gör oerhört mycket för att föra skärgårdens talan.

Det blåser förändringens vindar och om vi inte är med och påverkar så får vi skylla oss själva. Som någon sa:

If you´re not a part of the solution - then you´re a part of the problem!

Men nog om det - nu nalkas påsken och några dagars välbehövlig ledighet. Att vårvärmen kom samtidigt är härligt. Jag önskar alla läsare en riktigt skön påskhelg!

2005-03-13
Solljuset säger vår men termometern och det tjocka snötäcket säger vinter. I Sollenkroka utnyttjas parkeringen till lite annorlunda fordon. En svävare stod parkerad i en parkeringsruta... Just idag är det minus sex grader och vägen gnistrar vit i solskenet. Snöskotrarna åker över Möjaström sedan ett par veckor. I onsdags kom en mycket stor grupp långfärdsskridskoåkare iland på Möja för att ta waxholmsbåten till Sollenkroka efter en härlig dag ute på isen. Och visst är det skönt och vackert, men det är faktiskt mars nu och vem längtar inte efter vår!?

Ett vårtecken är i alla fall båtmässan i Älvsjö. Den går ju av stapeln oavsett temperaturer. Några Möja-företagare presenterade sina verksamheter i Värmdö kommuns monter även i år. Uppslutningen var god och på branscdagen den 4/3 togs även de första stegen i bildandet av Värmdö Turism.

11-12 mars bjöd SIKO på dels turistseminarium på temat "Östermanland eller Ekoturism" på Ljusterö. Välbesökt och intressant.

Det tar tid med alla möten även om det är roligt och intressant. Många beslut tas ju av personer som faktiskt inte bor här utan som arbetar med skärgårdsutveckling från en fastlandsbas. De bjuder in skärgårdens representanter till möten och det är viktigt att vi är representerade, men var ska kostnaderna tas??? Vem tänker på att skärgårdsbefolkningen ofta får avsätta minst en arbetsdag för att delta i ett möte på fastlandet? Vem tänker på att dessa personer oftast inte har någon månadslön att luta sig mot, utan om de är borta från sin ö och sin verksamhet en dag så uteblir också intäkterna den dagen!?

Att arbeta ideellt är en sak, men att behöva betala för det borde ingen behöva göra!

2005-03-01
Nästan 16 minusgrader nu på kvällen. Is på Möjaström och massor med snö. Vintern kom sent i år. Just när man började tro att det skulle bli vår så smällde det till och blev riktig vargavinter. Nu är det svävare som gäller för den som vill åka på andra tider än Waxholmsbolaget.

Härligt sportlovsväder för många lediga förstås även om det kanske är i kallaste laget. Konsum anordnar som vanligt sportlovskul med teckningstävling för de yngsta. Final på torsdag då det också blir lite andra arrangemang.

Från vår kajakuthyrare rapporteras att säsongens första bokning inkommit. Å andra sidan har det landat en härlig bild på vårdkasen i vinterskrud (Tack, Claes!) och det är väl bara att konstatera att varje årstid har sin tjusning...

2005-02-24
Det är mycket snö nu, några grader kallt. Snöskotrarna är igång mer allmänt även om vägen till mångas förtret sandades igår. Nästa vecka är den stora sportlovsveckan härute, vi får se om snön stannar till dess. Någon is finns det fortfarande inte annat än längst in i vikarna.

Företagarföreningen har haft sitt årsmöte. Tack vare Waxholmsbolaget fick vi möjlighet att hålla det på båten Söderarm som för kvällen förtöjdes vi Möjaströms brygga. Vi erbjöds visning av båten, och efter årsmötet avnjöt vi en delikat middag som övergick i allmänt mingel till frampå nattkröken. Trevligt! Den gamla (både bokstavligt och bildlikt) styrelsen sitter kvar i sin helhet men för att åstadkomma en föryngring utökas den med ytterligare två ledamöter som valdes från de yngre leden.

MKU håller sitt årsmöte den 5 mars, och snart är det turistföreningens tur också. Årsmötena duggar över huvudtaget tätt så här års. Mycket formalia men också välkomna tillfällen att ses bortanför vardagen.

2005-02-16
Så blev det vinter till sist. En rykande snöstorm och tjockt med snö. Men i sjön tittade den här krabaten fram när vi idag åkte ut från Möjaström. Sälen betraktade oss en stund och jag hann ta en bild, men just som jag laddade för nästa bild så dök han ner på säkrare djup igen.

Vi som inte tycker det är badväder är dock många. På vägen trängs sparkstöttingar med pulkaåkande barn. En och annan svordom hörs när folk sliter med att skotta fram fordon eller kämpar med stelfrusna tampar. Gladare utrop hörs från ungdomar som äntligen fått en chans att damma av snöskotrarna... Det är vinter i skärgår´n!

Men ännu ingen is!

2005-02-08
Februari inleddes med några rejält blåsiga dagar. Ganska milt. Snön försvann och det blev lite vårlikt lerigt på vägen. Och på hallgolvet kanske bör tilläggas. Har man två hundar så har man...

Fåglarna har börjat kvittra och dagarna är klart längre. Solen värmer märkbart de dagar den är framme. Någon is har det fortfarande inte blivit och frågan är väl om det alls blir någon i år. Vi närmar oss ju faktiskt mitten på februari.

2005-01-25
Det har kommit snö och dagarna börjar bli liten anings längre. Det höga vattenståndet börjar ge med sig. Ett gäng sidensvansar sitter och sirrar i rönnen nere vid vägen. Uppe Berg stod två rådjur mitt uppe bland husen. Det är lugnt och skönt så här års, det märker djuren också!

Det är ännu ingen is (utom lite tunn skorpa längst in i Kyrkviken). Många båtar ligger förstås i sjön fortfarande för den flexibilitet man får med egen båt vill ingen Möjabo släppa förrän det är alldeles nödvändigt!

Föreningsverksamheten pågår med outtröttlig frenesi. Mellanskärgårdens Intresseförening har haft möte i helgen, Möjaskärgårdens Företagarförening ska ha möte och Möja Turistförening har också haft möte... Det kommer mycket nytt, många idéer, spännande kontakter och roliga infall av såna här möten. Man kan undra var skärgården skulle vara utan föreningslivet... Vilken förening är DU med i ;-)

2005-01-17
En kort notis bara med information från våra stjärnsångare. Årets insamlade medel uppgick till 24 550 kr (normalt brukar det vara ca 16-18 000!) och pengarna har nu satts in på Radiohjälpens konto för katastrofen i Asien.

Från kyrkan meddelas också att nyårsaftonens kollekt som också gick till Asien uppgick till rekordhöga 7 800 kr. Totalt har alltså Möjaborna skänkt över 30 000 kr till de katastrofdrabbade i sydostasien. Inte illa!

2005-01-14
Högvatten. Vår varvsplan är sig inte lik. Trucken brukar stå på torra land... Det har varit högt vatten ganska länge nu och ovädren tycks stå på kö. I Ramsmora har husägarna det inte alltför roligt med sina lågt belägna tomter. Änderna simmar uppe vid brevlådorna numera.

2005-01-09
En rejäl storm har dragit över Sverige. Hårdast drabbat är södra Sverige men Möja har också fått en släng av sleven. Obegripligt nog har vi (hittills) klarat oss från strömavbrott även om det blinkat till ibland.

Vattenståndet är mycket högt. I natt gick jag en extra vända för att kolla bryggor och båthus, och vattnet gick halvvägs upp på stövelskaften när jag gick på bryggan. En del plankor och dunkar fick räddas upp till högre belägna platser. Nu på morgonen har vattnet sjunkit lite igen men det blåser fortfarande hårt.

Stjärnsångarna meddelar att man i år fått in rekordbelopp på närmare 25 000 kr. Man har ännu inte bestämt var pengarna ska gå (Radiohjälpen, Röda Korset etc) så fortsättning följer...

2005-01-07
Stjärnsångarna samlade pengar till Asien. Precis som föreslagits både i Möjas gästbok och på andra håll blev det så att Stjärnsångarnas insamlade pengar i år ska gå till katastrofhjälp i Asien. Normalt har man som regel att pengarna ska "stanna på ön" men i år var det läge för ett undantag det var alla överens om. Exakt hur mycket och vart är ännu inte klart, men det insamlade beloppet brukar ligga runt 15 000 kr.

Mer information om detta kommer lite längre fram.

2005-01-02
Det blev ett annorlunda nyårsfirande i år. Katastrofen i Asien är mer eller mindre aktuell för oss alla. Insamlingar pågår överallt. Kyrkans kollekt på nyårsaftonen gick självklart till katastrofens offer och nyss såg jag att man i Möjas gästbok framfört förslag på att Stjärnsångarnas insamlade medel i år ska gå till samma sak. Förslaget ska självklart framföras till stjärnsångarna själva och jag kan berätta att några av dem (jag råkar vara extremt nära bekant med två av dessa sotsvarta gossar) redan diskuterat detta. Vad som blir beslutat vet vi inte redan nu men jag kommer att berätta mer här när det finns något att berätta.

I morse vaknade vi till en stormig och regnig värld, men nu på eftermiddagen har det klarnat upp. Solen skiner och vinden har lagt sig. All snö är dock borta och bergen är glashala.

Jag har nyss varit ute med vår ena vallhund och hälsat på grannens "prickiga korv" (nu ryser hennes matte över denna vanvördiga benämning) alltså den lilla, ljuvligt söta dalmatinervalp som sedan luciahelgen bor här bredvid. Vallhunden fick fnatt när hon såg detta lustiga lilla "får" och ägnade en stund åt att valla runt det, springa framför och stoppa det när det försökte springa iväg. Valpen var kanske inte helt övertygad om det vitsen med att vikariera som får, men fann sig i situationen en stund innan hon klart signalerade till matte att hon ville gå hem och sluta den underliga leken. Det fick hon förstås också. Roligt att se på var det i alla fall.