Möjaåret 2006

06-12-25
Gissa vem som kom gående på landsvägen...? Igår på eftermiddagen när jag var ute med hundarna hörde jag steg bakom mig, och då såg jag det här paret komma gående i Korssundet från Snävehållet till. Visst hade tomtefar stövlar på sig - det var nog Castorstövlar fast jag är inte säker. Renarna såg jag däremot aldrig till.

Bilden är lite suddig, men det bevisar väl att det var den riktiga tomten jag såg. Det är ju så med tomtar och andra väsen, dom vill inte gärna fastna på bild...

Julafton var det vackert väder och sju plusgrader. Idag har det hållt sig kring nollstrecket men fortfarande samma bleka vintersol. Vackert med rimfrost i alla växter!

Alla läsare tillönskas en riktigt skön fortsättning på julhelgen

06-12-18
Så blev det då äntligen kallt. Isen ligger florstunn både här och där. Högvattnet går över både låglänta ängar och vissa bryggor. Det har varit en lerig och gråvåt vecka men söndag - måndag har varit otroligt fina med hög, klar luft och vackra färger. Rimfrost på marken och temperatur runt nollstrecket (kallare på natten).

Vinterturlistor gäller från och med idag, men så länge det inte blir "riktig" is är turerna ändå ganska täta tack vare taxibåtsturerna som kompletterar de stora båtarnas trafik. I Konsum är det julpyntat och doftar hyacint. Sådär riktigt julmysigt som det bara kan bli i en liten butik, bara stämningen är värt någon procent extra på priset, och om man därtill lägger att man kan ordna både inköp av julsnaps och huvudvärkstabletter på ett och samma ställe så vinner skärgårdsbutiken alla gånger!

Tomten i Snäve håller på att dubba sina Castorstövlar och renarna är snart redo för sin årliga runda. För oss andra återstår bara att vara så snälla vi kan, nu är det inte många dagar kvar...

06-12-10
I denna ljusens månad väljer jag en bild från Mölnvik där den nya rondellhunden fått nya kläder. Lite material från den närbelägna brandstationen och en skylt om att inte glömma släcka ljusen, ger en nyttig påminnelse om juleljusen.

Det är länge sen jag skrev sist, det har varit full rulle med arbete, möten och aktiviteter hela tiden. Jag känner mig lite som käringen mot strömmen när jag konstaterar att senare den här veckan lugnar det ner sig. Då händer inte så mycket mer i vare sig föreningsvärlden eller jobbet med BUS förrän en bit in på det nya året. Själv tänker jag ta det riktigt lugnt, det blir inte roligare för att man stressar...

Slutligen vill jag bara tacka alla härliga vänner för alla gratulationer, kramar och till och med blommor som jag fick efter att häromdagen ha uppnått ett personligt mål. Inte visste jag att ni var nästan lika engagerade i det som jag själv. Tack snälla!!! Jag är fortfarande glad och kan än en gång konstatera att delad glädje är dubbel glädje!

06-11-17
Nu mullrar det i skärgår´n. Militära myndigheter har skickat ut ett remissunderlag över vilka områden som ska vara av "militära riksintressen", dvs områden som berörs av buller i de framtida övningsområdena i Roslagen resp Södertör. Det är stora områden som är markerade på kartorna. Hela 25% av skärgårdens yta enligt en källa. Remisstiden var löjligt kort, kommunerna fick en dryg vecka på sig att sätta sig in i det 200 sidor tjocka underlaget. Skärgårdsorganisationerna informerades över huvud taget inte. Enligt uppgift fick däremot alla militära remissinstanser underlaget i tid. Hur det är med det vet jag inte, men läs gärna artikeln i veckans nummer av tidningen Skärgården. Har du inte tidningen så kan du läsa själva artikeln via dessa länkar: del 1, del 2. Ledaren behandlar också samma ämne för övrigt.

2006-11-11
Internet är kul. Här sitter jag i Mariehamn och knappar på datorn. Vet inte vad det är för väder på Möja men här regnar det för fullt och blåsigt är det också. Men sådant hindrar ju inte BUS-projektets utflykter. Den här gången gäller det Påverkansseminarium i SKUNKS regi. Vi har en del att ta med oss hem till Sverige och arbetet för och med skärgårdsungdomarna där. Helt klart!

Höstfest har det varit hemma på Möja i alla fall. I år var det runt 60 personer där. Inte så mycket, men å andra sidan gott om plats för att svänga de lurviga framåt natten. Somliga svängde ända in på småtimmarna enligt säker källa. Och några musiker höll takten lika länge. Väl jobbat av både dem och MKU vars styrelse som vanligt gjort ett hästjobb för att ordna detta.

2006-11-03
Snön lyser vit utanför fönstret och det är tre minusgrader. Men inte är det tomt i Kyrkviken inte, där låg denna segelbåt vars besättning klart uttryckte att det är "nu seglingarna börjar". De frågade om de skulle bada också "för bildens skull" men det räcker väl så här. För visst går det att segla till Möja i november!!!

Blåst har det gjort men strömavbrotten har varit få och relativt korta. Själv har jag varit i stan rätt mycket och inte märkt av dem. Idag är jag åter hemma på kontoret och försöker få nåt gjort. Inte det lättaste eftersom internetanslutningen inte fungerat på några veckor. Telia var just här utan att hitta nåt fel.

Fiberkabel är nu nedgrävt längs landsvägen mellan Ramsmora och Löka och planerna är att vi ska få radiolänk som täcker in de allra flesta områden i Möja - Stavsuddaområdet. Ett alternativ till ADSL som säkert tilltalar många, men frågan är fortfarande vilken operatör som kommer att sända ut signalen. Det räcker inte med en sladd för att det ska komma nåt ut i datorn...(inte ens en fungerande sladd!).

Det är höstlov och lite mer folk på ön än vanligt även om blåsten avskräckt en och annan från att ta sig ut i skärgården. Waxholmsbåten har legat i Möjaström och inte kört upp till Långvik pga vädret (buss har ersatt) men inget har blivit inställt i alla fall. Det verkar nästan som man har värre problem på fastlandet med trafikproblem och strömavbrott.

2006-10-25
En riktig höstvecka - dessutom pågår älgjakten för fullt ute i skogarna. Några älgar har redan dragit sin sista suck. Jägarna själva har det väl inte alltför skönt i bushen i regn och blåst, men ve den som försöker förmå dem att avstå från denna tradition. Här tas ledigt från både ditten och datten för jaga måste man. Väl? ;-)

Vi andra håller oss helst inomhus dagar som dessa. Tända några ljus, dricka gott te och ägna sig åt detta ständiga pappersarbete som aldrig tenderar att ta slut. Just nu är det föreningsmöten som tar åtminstone min tid i anspråk i ganska stor utsträckning: SIKO har höstmöte nu på fredag och dagen därpå firar Mellanskärgårdens Intresseförening 40-årsjubileum på Svartsö. På söndag är det dags för ett annat föreningsjubileum inne i Stockholm så det blir en aktiv helg. Minst sagt. Om nu planerna håller. SMHI varslar om stormvindar och busväder och sådant kan få de mest välplanerade arrangemang att gå i stöpet när man bor i skärgården...

2006-10-13
Morgnarna är kyliga och höstdimmar böljar över nyfejade ängar i Korssundet. I skogsbrynet står lövträden sprakande av färger. Det är fortfarande ganska varmt på dagarna, 15 grader om solen skiner. Och det gör den ganska ofta. Hösten är härlig ibland men bistrare tider väntar säkert även i år.

Det har varit ombesiktning av Möjas bilpark. Konsum har nu stängt i Långvik och kör med bussturer flera gånger i veckan ner till Berg. Öppettiderna ändras även där och nya tider gäller från nästa vecka.

Möja Kulturella Ungdomsrörelse har sänt ut inbjudan till höstfesten som kommer att äga rum kl 18.00 den 4 november. Som vanligt blir det höstmiddag med välkomstdrink. Pris för medlemmar blir 200 kr. Kontakta föreningen om du vill veta mer eller anmäla dig (kontaktinformation finns via länken Dansbanan/Mku). Senast den 28 oktober ska anmälan vara inne.

2006-09-30
Möja i riksdagen! Ja, så blev det faktiskt eftersom fiskaren Rune W blev invald efter valet. Så här såg det ut häromdagen när han la till i Sollenkroka med "riksdagslimousinen". Rune säger att han verkligen ser fram emot det nya uppdraget men att det förvisso kommer att bli svårt att hinna med fisket. För det vill han inte släppa!!!

Värmdö kommun har släppt nya upplagor av kustplanen. Samtidigt släpptes ett "skärgårdspolitiskt program för Värmdö" som ska ut på remiss samtidigt med kustplanen. Programmet går att ladda ner som PDF-dokument eller så kan man beställa det från kommunen i papperform. Under oktober blir det samrådsmöten ute på öarna om programmet.

Nästa helg håller Livbojen basar på Möja Dansbana. Samtidigt åker ett gäng ungdomar från Möja och andra skärgårdsöar till Åbolands skärgård för att knyta kontakter och odla skärgårdsidentiteten. Detta sker i ett interreg-projekt - BUS - som startat i höst och kommer att pågå fram till nästa sommar då det blir en stor ungdomsfestival på Åland. Projektet vänder sig främst till ungdomar 13-19 år och som går på skärgårdsskolor eller i alla fall bor på skärgårdsöar någonstans i vår avlånga skärgård. Mer info finns på www.moja.nu/bus

2006-09-19
Att röra om i grytan är nästan alltid bra. Nytt styre i Värmdö kommun och hela riket. Vad kommer det att betyda för skärgården, tro? Det är bara att hoppas att det stora intresse som finns idag för skärgårdens utveckling i dialog med skärgårdsborna kommer att förvaltas väl av de nya som kommer till makten. Vi ser fram emot fortsatt konstruktivt samarbete i skärgårdsfrågorna! På den här nivån handlar det nästan mer om intressepolitik än partipolitik.

Sedan jag skrev här förra gången har vi haft ytterligare en vecka sommarväder, men nu är det åter höst. Dimmigt och grått. Inte så kallt men ändå klart höst. Träden börjar skifta färg här och var och lingonen lyser röda i skogen. Svamp finns det - mest Karl Johan, men en och annan kantarell kan man också hitta. Trattisarna har visst inte kommit igång än vad jag sett.

Höstens alla aktiviteter drar nu igång med full kraft. Medlemsmöte i företagarföreningen, SIKO höstmöte, Mellanskärgårdens Intresseförening firar 40 år, Basar på Möja Dansbana och snart också höstfest och julmarknad som nån frågade om i gästboken. Tyvärr är inte datum fastställda ännu för detta. Jag återkommer när MKU beslutat om arangemangen.

2006-09-07
Åsså blev det höst... Betydligt svalare, regnigt och blåsigt. T-shirten in i skåpet och det långärmade fram. Och snart är det val. På Möja kan man rösta dels tisdag kväll, dels söndag. På skolan. Och som vanligt är det inte så lätt att skilja det ena partiets löften från det andra. Valaffischen på Homer Simpson är tagen i Rom där en släkting var tidigare i år. Kan han vara ett alternativ för den politiskt villrådige kanske?

Före valet stundar ett annat "efterlängtat" evenemang - den årliga bilbesiktningen äger rum den 14 september vid Möjaström

2006-08-19
Tidigare i veckan var det invigning av slakteriet i Tavastboda och fint främmande fick åka fårfärja från Stavsnäs till Tavastboda gård för att klippa band. Då regnade det av ochn till men idag gassar solen och växtligheten har tagit ny fart efter regnandet. Jag har badat flera gånger, det är 20 grader i vattnet och badklippan är solvarm och skön att ligga på en sensommarlördag som denna. I kväll blir det kräftskiva för släkt och vänner och att sitta ute är en självklarhet när det är så här varmt och skönt. Vaddå höst!?

Svalorna har dock gett sig iväg. Liksom turisterna, det gapar tomt i Kyrkviken och många verksamheter har stängt för säsongen. På måndag börjar skolan igen och höstturlistorna börjar gälla. Sen väntar vi bara på kantarellerna...

2006-08-11
"Jag mötte ett skepp på den blåa ocean, när jag stäva ifrån "kroka" mot mitt hem..." Och inte hade jag nån bra kamera med mig, bara mobilen, så kvaliteten blev vad det blev men vackert var det, det där skeppet. Ingen fullriggare direkt (och ingen ocean heller om jag ska vara ärlig) men det är ändå såna här upplevelser som gör att resorna mellan ö och fastland känns överkomliga trots att de tar tid och kostar...

Sommaren vädermässigt bara fortsätter. Solen skiner (förstås) och varmt är det som vanligt. Fast igår blev det väl varmt på Södermöja när åskan slog ner. Svalorna har börjat rada upp sig på telefontrådarna och snart är det dags för dem, precis som sommargästerna, att lämna ön för den här säsongen. Och vilken säsong...

I den kommande veckan riktas skärgårsdfokus mot fastlandet - det är nämligen dags för invigning av det efterlängtade slakteriet i Tavastboda. Den 16:e augusti kommer Mats Hellström och klipper band, och redan nu står ett antal djurägare på kö. Äntligen går det att skicka mindre kvantiteter djur, och skicka dem på ett djurvänligt sätt med den vanliga fårfärjan.

Läs mer om projektet här

2006-08-03
Den här lille gynnaren pinnade förbi på berget utanför huset. Jag vet inte riktigt vad det beror på men igelkottar är av någon anledning extra roligt att se. De blir fler och fler på Möja också och det är roligt att de etablerat sig så väl.

Vädret har slagit om och det är mulet och blåsigt. Det är också mindre folk på ön nu när en del semestrar tagit slut. Själv har jag varit i en annan skärgård några dagar - nämligen Ålands - och det var roligt att se vilka skillnader och likheter som finns på respektive ställe. Bilfärjor mellan öarna till exempel... Både fördelar och nackdelar med det som med så mycket annat.

På lördag är det sista chansen att mysa på dansbanan till god musik och mat/dryck. Då spelar The Tributes och MKU skriver så här i sitt utskick:

Vi i MKU vill börja med att säga tusen tack till alla er som besökt Dansbanan i sommar, hoppas ni har haft lika trevligt som vi och att ni kommer tillbaka nästa år.

Men sommaren är ju inte riktigt slut ännu och på lördag står The Tributes på Dansbanans scen. Ni som var med sist vet att det kommer bli en fantastisk och svettig kväll på dansgolvet. Det blir Chuck Bery, Jerry Lee Lewis, Elvis och alla andra tonårsidoler från 50-60-talet. Allt levererat med känsla och brylcréme.

Dessutom har vi som vanligt tänt vår utomhusgrill som serverar grillspett, kryddris och tomatconcassé. Till det kan man dricka öl, vin eller läsk och om man kommer mellan 19-21 så blir det extra billigt dåvi har hayyp hour, så kom i tid!

Skulle vädrets makter svika finns plats att äta inomhus.

Ni missar väl inte denna kväll!!!

2006-07-23
Snart dags! Nu på onsdag händer det som alla väntat på. Klockan 19 är det dags - då startar årets evenemang på Dansbanan - nämligen Allsångskvällen, den hett efterlängtade! Lokala förmågor både på scenen och i salongen. De på scenen är kanske något mer professionella och bjuder på klassiska allsångsnummer under ledning av Annica Liten. Det brukar bli fullsatt så kom inte för sent!

Nu undrar vän av ordning vad bilden av loket (på förstasidan) har att göra med allsången. Svaret är:
-Ingenting alls!
Däremot visas loket "Lappen" den 29/7. Vid Konsum, och ångmaskinens töff-töff kanske också kan räknas som "klassisk musik"?

Annars så skiner solen som vanligt, utom några minuter då och då under dagen när det faktiskt kom några stänk. Björkarna börjar redan gulna och det är så torrt så torrt överallt. Och i Berg växer högen med tomglas utanför glasbehållaren som sedan länge är proppfull och inte kan tömmas eftersom återvinningsstationen på ön inte får ut någon glascontainer att tömma i trots upprepade ansträngningar den senaste månaden enligt Möjas "sopgubbe" som har ganska besk kritik att framföra till kommunens nya renhållningsentreprenör.

2006-07-12
Vad tänker folk med egentligen? Inte kan det vara huvudet i alla fall. En kväll i veckan såg jag hur några personer höll på att bada på vår lilla pyttestrand sådär 40 meter från bostadshuset. Eftersom vi har hyresgäster som också nyttjar stranden trodde jag det var några bekanta till dem. Men jag och en granne gick ändå ner till stranden och tänkte fråga.

Där satt, eller snarare halvlåg tre män och åt kvällsmat, tusen prylar utspridda på bergknallen och tre kajaker uppdragna i sanden. De kände inte nån nä, sa dom och tog en tugga till. Vi påpekade att det faktiskt finns tre permanenthushåll inom 50 meter från den här lilla stranden och att dom inte rimligen kunde hävda att allemansrätten skulle gälla. Svaret blev "Jasså" och så fortsatte dom att äta, till synes oberörda. Vi sa med viss skärpa att detta faktiskt är en privat strand och när dom ätit upp fick dom packa sig därifrån. Och det gjorde dom faktiskt. Det fåniga är att om dom visat normal hänsyn och kommit upp till huset och frågat om de fick äta middag vid vår strand så hade jag naturligtvis låtit dom göra det. Men att bara ta för sig och breda ut sig gör mig arg. Det finns hur mycket obebodda stränder som helst om man paddlar några hundra meter till genom Möjaström.

Nog om det. De ständiga strömavbrott som drabbat Möja under juni verkar (kanske) gå mot sitt slut. Vattenfall har jobbat en hel del med att lokalisera det enligt dem, knepiga felet. Och idag har vi inte haft nåt avbrott i alla fall... Både affärer och krogar drabbas ju mycket hårt av såna här problem mitt i högsäsongen och Vattenfall ska lämna ut blanketter där man kan ansöka om "skadestånd". De har också lånat ut ett antal mobila elverk att ha i reserv på strategiska ställen.

2006-07-06
Nu har Pompe kommit till Möja
För sådär 40 år sedan kom loket Lappen (visas i Berg 22/7) till Möjaström. Igår var det dags för ännu en dragare att anlända, men han gick för egen maskin och behövde ingen räls utan trampade snällt fram på sina egna, inte så små, fötter. Är man ardenner så är man!

Pompe ska bo på Möja ett tag och förutom röjningsarbete i Möjaström ska han också jobba i "åkeribranschen" är det tänkt. Kom och träffa honom på Möja marknad nu på lördag!

Ungdomsfesten på dansbanan den 5 juli blev lyckad. MKU planerar redan för en uppföljare, då kanske planerat med ytterligare kringaktiviteter efter de önskemål som inkom från festdeltagarna. Initiativtagaren, Anna Wallmark, framför sitt tack till Värmdö kommun, MKU, SeaCab och många andra som gjorde festen möjlig.

Antalet besökare på Möjas hemsida är fortsatt högt och pendlar kring 300-strecket mest varje dag. Kul!

Slutligen vill jag tipsa dig som är intresserad av skärgård och kultur att delta i den utvärdering som pågår av projekt Kulturår i Skärgården. Lämna dina åsikter direkt på webben, det tar bara några minuter. Enkäten hittar du på www.moja.nu/kulturaret

2006-06-30
"För ung men för gammal"
Nu är det dags för skärgårdsungdomarna (sommarboende, båtbesökande eller från andra öar - alla lika välkomna) att ha kul. Den 5 juli på dansbanan kl 18.00 för alla mellan 14 och 17 år. Ett arrangemang AV unga och FÖR unga i samarbete med MKU. Det blir live band, nåt att äta och garanterat kul för alla som är "för gamla för knattedisco men för unga för krogen". En ung Möjatjej har tagit initiativet själv och fått bidrag av kommunen till annonsering och omkostnader för detta arrangemang. Missa inte!!!
Föranmäl ditt deltagande till SMS nr 073-788 93 58 och meddela namn, ålder och om du är vegetarian eller allergisk så maten kan planeras rätt.
Inträde endast 10 kr

Nu är det full fart överallt. Alla butiker och bodar är öppna, i gästhamnen ligger det fullt med båtar och mitt på vägen går det inte längre att köra rakt...Det doftar böckling från Kyrkviken, Trålbo´n har kö och vid Dansbanan spelas det boule, kubb och krocket på dagarna. Och solen har bestämt sig för att vräka ner några dagar och vattnet är badbart. 21 grader i Västerviken enligt vanligtvis välinformerad källa.

2006-06-23
Bilden är tagen i Löka strax efter klockan två på midsommarafton 2006. Fullt med folk, en midsommarstång med lite slagsida (fast det var det fler som hade) och grodorna hade inte svansar i år heller...

Inför helgen har Möjas hemsida haft en brant stegrad besökskurva med all time high den 22 juni och hela 440 besökare. Dagarna närmast före besökte 391 - 345 - 395 personer www.moja.nu Det märks vart man surfar när man vill planera sin midsommarhelg! Kul tycker jag som hållit på med denna sida i ganska precis tio år nu.

Vi får väl se om det blir tio år till.

2006-06-18
Grovsophämtning på Södermöja drog stor publik. Tänk så mycket det finns i stugorna som man vill bli av med inför sommaren. Kanske gjorde man sig redo för "invasionen". Möja öppnade nämligen lördagen den 17 juni. Då slog krogen, grillen och det nyöppnade cafét vid Dansbanan upp sina nymålade portar för första gången i sommar. Och kunder kom i mängd. Nån kaffemaskin var lite lurig, och pommes fritesen var kanske inte så vällagade som de borde vara. Men övning ger färdighet...

Möja Markägarförening hade sitt stormöte samma dag och ett ganska stort antal intresserade infann sig i djurstallet i Ulvvik. Fåren har nu försvunnit och lokalen står tom och urstädad och fungerade utmärkt som möteslokal med bistånd från MKU som lånade ut högtalaranläggningen den här dagen. Äntligen fanns definitiva besked om hur mycket pengar projektet beviljats från olika källor, och man passade också på att välja den tidigare interimstyrelsen till permanent styrelse på ett kort årsmöte under dagen. Se vidare på www.o-markt.se/markagarforeningen om du vill veta mer om projektet.

2006-06-10
Fruktträden står i blom över hela ön. Syrenerna spricker snart ut. Jag minns hur det var när jag som barn hade förmånen att få uppleva 2 vårar varje år. Först i förorten där hägg och syren avlöste varann lagom före skolavslutningen, och sedan en gång till när vi kom ut till sommarlovet och sommarön (som faktiskt inte var Möja utan Södra Stavsudda) där allt började om en gång till och syrenerna blommade ända till midsommar. Vilken lyx!

I helgen blir det öppet hus på turistinformationen i Berg. Nästa helg är det stormöte på gång i Ulvviks djurstall. Alla önskas välkomna till både det och en massa andra saker som nu börjar utkristallisera sig inför sommarsäsongen.

Du som redan har en fot inne i skärgårdsvärlden kanske är intresserad av att jobba deltid med ett interregionalt skärgårdsprojekt och skärgårdsungdomar? SIKO anställer två projektmedarbetare för det närmaste året. Läs mera här. Eller så nappar du på erbjudandet om sommarjobb i Dansbanans café.

2006-06-02
Det är inte dumt i skärgården just nu... Det har regnat här som på alla (?) andra ställen men vad gör väl det när belöningen blir så riklig efteråt. Tidiga morgnar, stilla vatten och en kaskad av blommor i bergsskrevor och på ängarna. Fågelkvitter. Ejderbollar och ännu inga myggor!!!

Konsum har kommit ut med medlemsbrev som förtäljer att man kommer att satsa på korvgrill, kaffe och bröd i Långvik. Ny slogan blir: Latte i Långvik!

Alla företagare som kör arbetsfordon på gröndiesel välkomnar också att man numera kan köpa sådan i Konsum på ön. Bra initiativ. Föreningen fyller förresten 90 år i år och det är väl värt en liten blomma. Det är inte många konsumföreningar i landet som har den vördnadsvärda åldern minsann. Besök Konsum på www.konsummoja.se om du vill veta mer.

2006-05-23
Dagarna går fort nu. Naturen har exploderat i vårlig grönska. Vitsippor och liljekonvaljer, blommande plommonträd. Och i Stavsnäs växer slakteriet fram med en väldig fart. Till hösten ska det vara i full gång med verksamheten och det ringer folk med jämna mellanrum och vill veta om man kommer att kunna anlita det för slakt redan i år.

Möjas egna lamm åker ut på grönbete i veckan. Till Granholmen eller någon annanstans. Flocken kommer att delas upp lite och alla har ett viktigt arbete som naturvårdare framför sig.

Vi jobbar med jordgubbsmuseet i Ulvvik och vill fortfarande gärna ha kontakt med er som har "något gammalt skräp" i uthusen. Jordgubbslådor, skyltar och allt som har med jordgubbseran att göra är mycket välkommet. Utställningen kommer att öppnas den 17 juni i samband med markägarföreningens möte i Ulvvik.

Vid Dansbanan bygger man om köket i grillen. Något som nya entreprenören tycker är jättebra förstås. Nytt för i år blir att man kommer att kunna hyra olika typer av spel här på dagtid. Förutom att man kan få smårätter/utflyktsmat och extragott kaffe. Öppnar 10 juni.

2006-05-12
En skolklass från Djurö kom på besök häromdagen. 25 tioåringar i djurstallet är en härlig upplevelse. Hugo blev omklappad och "nummer 15" fick sin dagliga vällingflaska av den lyckliga vinnaren i dagens tipspromenad.

2006-05-06
Sommartemperaturer och spegelblanka vatten. Båtarna blir fler och fler. Vi har fått in fotografier till vårt blivande jordgubbsmuseum som just nu sammanställs i konferenslokalen ovanpå djurstallet i Ulvvik.

På nedre botten är det numera 67 lamm som bräker ihop med sina mammor och det två stolta fäderna. Lamningen har gått över förväntan och i de allra flesta fall helt utan komplikationer. Nu väntar både vi och fåren på att det ska bli dags för betessläpp och det dröjer nog inte länge för ängarna blir grönare för varje dag som går nu i den varma och soliga vårluften. Blåsippor och vitsippor blommar i backarna. Gullvivorna är också på väg upp med stormsteg.

Våren här här!

2006-04-28
Gråväder och regn har nu avlöst de soliga dagarna i början av veckan. Blåsipporna ser lite molokna ut i skogsbacken men dom är åtminstone många!

Båten är sjösatt och premiärturen gick (förstås) till Sollenkroka. Det var igår när solen sken och ett svagt dis mjukade upp konturerna på öar längre bort. Massor med ejder. Mest gudingar, ådorna har tydligen redan gått upp på land och snart ser man väl de första dunbollarna.

Valborg nalkas och det blir firande på vårdkaseberget som vanligt. Klockan åtta. Skolbarnen ordnar lite grillkorv och Möjakören sjunger in våren. Innan dess blir det Konsumstämma på dansbanan. Välkomna!

2006-04-18
Efter ett par dagars stiltje på lamningsfronten fick idag flera tackor för sig att det var dags. Passande nog för vår PRAO-elev som var i djurstallet för första "prao-dagen". Det blev en rivstart med halmhämtning, byggande av kättar och tillsyn. Spännande. Alla mår bra (praon också!).

Påskhelgen har varit varm och solig. Många har fixat med sina båtar. Isen i Möjaström är förstås borta och även Kyrkviken har släppt loss sina glittrande vågor igen. Svävaren ser lite bortkommen ut i strandkanten, nu är det båt som gäller igen för både skolbarn och andra trafikanter. Tussilago finns i mängd bakom Larres vedtrave som vanligt, och fjärilar har siktats både här och var...

2006-04-13
Idag fick jag följa med till djurstallet och fick titta på lammen. De var underbart söta och ulliga små varelser. Mammorna vaktade på sina lamm. Jag tittade på när en mamma matade sina två lamm. Intill en vägg låg två små syskon och sov på varandra. Man kunde knappt slita ögonen från de små liven. Som tur var hade jag med mig kameran så jag kunde föreviga ögonblicket. Här kan du se ett collage på några av de lamm-bilder jag tog.

(Annie - gästkrönikör och fotograf)

2006-04-08
Nu börjar det i alla fall likna nåt. Även om isen och snön finns kvar på många platser så är det vår i luften. I Ulvvik har det blivit tillökning. Den 4 april såg en liten bagge dagens ljus. Han ska sedermera bli storebror åt sådär 70-75 andra småttingar så det blir nog full rulle däruppe så småningom.

Det är hårt "arbete" med lamm. Tar otroligt mycket tid. Tackan sköter visserligen oftast allt själv, men att stå där och titta tar ju tid. Man kan ju inte slita sig. Liksom... Djurstallet hålls låst för besök under lamningsperioden. Den som vill gå dit får avtala tid med oss som sköter djuren (och tittar på dom förstås).

2006-03-25
Vårkänslor! Så kom den då, den första dagen med riktig vårkänsla. Takdropp och snökonstverk. Kall natt (-10 på morgonen) men snabb temperaturstegring till 3-4 plusgrader mitt på dagen. I skuggan. Och varför vara i skuggan? När man kan sitta på altanen i söderläge med en kopp kaffe och njuta av solens varma strålar och en god bok. En fårskinnsfäll att sitta på räckte fint. Extrakoftan jag satt på mig åkte av efter en kvart. Det blev helt enkelt för varmt.

Men det är mycket snö kvar ännu och isen ligger där den ligger. Vi är många som börjar längta efter öppet vatten och enklare (och framför allt kortare) resor till och från fastland eller andra öar. Varje liten grej man ska göra någon annanstans än på Möja får man normalt räkna med att den tar minst 13 timmar från avresa till hemkomst. Om man inte har turen att kunna ta svävare.

Men våren kommer nog. Den brukar göra det till sist. Waxholmsbolagets vårturlistor gäller från 13 april, fast om isen blir envis lär det bli aktuellt med vissa förändringar i turerna ett tag till.

Tackorna i djurstallet här på ön är påtagligt runda om magen och beräknas börja lamma om någon vecka. Ett vårtecken bland många andra även om snön ligger tjock på sina håll.

2006-03-18
Det droppar från taken, men än ligger isen på strömmen och trafiken är tidvis livlig. Ute på Västerfjärden läggs det nät och en och annan torsk har hamnat på middagsbordet.

Det är vårsol ute, men vinden är ganska kall. Snön ligger fortfarande ganska djup även om den påverkats rejält av senaste dagarnas värme. Upp emot 7 grader varmt har det varit i veckan som gick.

SIKO har haft årsmöte, och även tillsatt de två skärgårdsutvecklare som under de kommande tre åren ska få fortsätta utveckla det goda arbete EU-lotsarna tidigare grundade. Det gäller två halvtidstjänster där nästan alla skärgårdskommuner bidrar till finansieringen. Viktigt att vi alla drar nytta av denna nya resurs!

MKU har också haft årsmöte och den nya styrelsen får ett drygt arbete med att börja planera sommarens program på dansbanan som vanligt. Förhoppningsvis blir det lika lyckat och välbesökt som tidigare år!

Den 9 april blir det skärgårdskonferens på Djurö. En heldagsövning med ett flertal högaktuella ämnen att diskutera.

2006-03-05
Snö-snö-snö... Igår bara vräkte det ner och snötäcket ökade säkert 10-15 cm. Snövallarna är höga lite överallt, inte minst vid det "älskade" räcket vid Sollenkroka brygga. Ni vet - det där räcket som skulle låta oss fotgängare slippa trängas med bilar och sånt på bryggan. Men priset lär bli en svårpulsad promenad med bagage och shoppingvagnar och snö i kängorna! Fast vad betyder egentligen skylten - en vänsterpil under påbjudsskylt för fotgängare. Är det någon trött plogbilskille som insett att det är bättre att gå till vänster om gångbanan (som ändå inte går att ploga?).

Här på Möja är det välplogat. En eloge till vår entreprenör som är ute både bittida och sent ibland. Och som bara sandar när det verkligen behövs - till gagn för alla spark -och skoterförare.

Sportlovet är slut och nu blir det båtmässa för många. Möja har som vanligt sin egen "Möjadag" på torsdag, och då tar många chansen att ses i Älvsjö.

2006-02-24
Årsmöte och frågesport var det på torsdagkvällen i Långviks skola. Inbjudna politiker fick visa sina skärgårdskunskaper i ett "Skärgårdstips". Frågorna handlade om allt ifrån hur lång en sjömil var till var Möja kyrkas votivskepp (originalet) hänger. Fyra av gästerna visade oanade kunskaper och fick 12 rätt av 16 möjliga. Utslagsfrågan - antalet sockerbitar i en burk - avgjorde var priset (en halvflaska) Möja-taffelbrännvin hamnade. Bland "infödingarna" var det bara en person som lyckades pricka in alla rätt. Grattis!!!

Allt detta hände på företagarföreningens årsmöte, det 7:e i ordningen. Mer om evenemanget på föreningens egen hemsida.

Turistföreningen har också haft årsmöte och de närvarande uppskattade visningen av filmen Jordgubbsbåten som lockade fram minnen och nostalgitrippar hos de flesta.

Det är kallt, isigt grått ute och absolut vindstilla. Snön ligger packad och skoterspåren är många. Sedan någon vecka går det utmärkt att färdas över Möjaström vilket förenklare för Södermöjaborna inte minst.

2006-02-12
Kallt! Ganska exotiskt. Tog bilden en tidig, kylig morgon. Vasstråna ser nästan ut som palmer, och himmelens färger i soluppgången gör sitt därtill. Det är vackert så här års!

Isen ligger nästan överallt, men den är för dålig för att vara till användning, det går alltså inte att färdas på isen. Utom med svävare förstås! Jag var en vända på Sandhamn i helgen. Det tog 5 timmar med ordinarie trafik från Möja till Sandhamn (W-båt till Sollenkroka, bil till Stavsnäs, 1,5 timme väntan och sedan W-båt från Stavsnäs till Sandhamn). Med båt eller svävare direkt hade det tagit 20-30 minuter! Ibland avgör priset, ibland tidsvinsten, men det är bra att det finns alternativ!

Det börjar droppa in material till det blivande jordgubbsmuséet. Vi har fått några fotografier och tidningsklipp och lite mer handfast rekvisita. Vi vill gärna också få tag på gamla annonser, löneutbetalningskvitton eller kanske redskap och annat. Och berättelser förstås!!! Vi vet att många tillbringade några sommarlovsveckor på knä i Möjas jordgubbsland en gång i tiden...

2006-02-05
Möja i vinterskrud igen. Efter en tids vårliknande väder har det nu blivit kallt igen. Kyrkviken är täckt av is och vägen sådär härligt vintervit. Solen skiner och snötäcket gnistrar på både mark och träd. Det är 10 grader kallt och lite kallt om hundarnas tassar.

Föreningsaktiviterna duggar tätt så här års. Turistföreningen planerar för årsmötet den 19 februari på Wikströms. Då blir det en efterlängtad visning av den klassiska filmen "Jordgubbsbåten" från 1967 som föreningen fått låna.

Företagarföreningens årsmöte blir några dagar senare, nämligen den 23 februari och i Långviks skola. Man kommer att bjuda in politikerna för att vi ska kunna ställa frågor direkt till dem. Bra möjlighet ett valår som detta. Företagarföreninge har dessutom precis haft medlemsmöte och då fanns också representanter från kommunen med för att informera om bland annat upphandlingspolicy och ansvarsfrågor i samband med PRAO-elever ute på företagen. Det är alltid uppskattat med såna här "långväga" besök, för av någon anledning känns det ju mycket längre från Gustavsberg och hit än tvärtom. Hur nu det kan komma sig...

2006-01-23
Bildandet av Möja markägarförening medför nya möjligheter för våra pälsklädda vänner i Ulvvik. Nu finns plötsligt möjligheter att få tillgång till stora, sammanhängande områden för bete och foderodling på Möja och i reservatet. Ett riktigt lyft för såväl markägare som de blivande röjningsarbetarna och deras lamm.

Projektet som går under namnet Möja 2010 gäller främst marker där man vill röja och rensa gamla diken för att öppna markområden längs landsvägen som ringlar sig över ön. Det kommer också att skapas kortare vandringsstigar mellan olika betesmarker.

Besöksnäringen växer och Möjaborna är angelägna om att hålla allt på så naturlig nivå som möjligt. Den lokala och historiska förankringen är mycket viktig för oss som bor här

Världsnaturfonden WWF blev på ett tidigt stadium involverade i skärgårdsprojektet. Intresset är stort och man bidrar frikostigt med såväl sakkunskap om naturbetesmarker som viss finansiering. Markägarföreningen söker nu medel från bland annat Naturvårdsverket genom Värmdö kommun, Mål 2 Öarna samt offentliga medfinansiärer för att bekosta satsningen som beräknas pågå till 2009. Förutom naturvårdande effekter kommer projektet också att ge förutsättningar för ett flertal arbetstillfällen i Möjaområdet. Markägare kan anmäla sitt intresse på mark@moja.nu

Information om övriga delar av arbetet med ökad djurhållning och småskaligt slakteri i skärgården finns på www.o-markt.se

2006-01-23
Visst hare vatt nåt... Nu börjar jag komma ikapp Möjalivet igen. Det händer ju saker här även vintertid. Mystiska varelser simmar i sjön och isen börjar lägga sig så smått efter några dagars kyla. Och i lördags var det fest av det större slaget på dansbanan då en välkänd Möjaprofil fyllde halvsekel med buller och bång. Trångt var det och trevligt hade vi...

Marken täcks av ett decimetertjockt snötäcke och under lurar isen precis som tidigare. Man halkar runt så gott det går oftast med fötterna nedåt men inte alltid. Tyvärr. Till och med hundarna drattar på ändan ibland fast dom har fyra fötter!

Postsvävaren har börjat köra nu och taxibåtsturerna åt Waxholmsbolaget är inställda pga isläget.

2006-01-14
"Hare vatt nåt?" Nyss hemkommen från en jättespännande Asien-resa ihop med flera andra Möjabor känner jag mig föranledd att ställa den frågan. Jag vet ännu inte vad som timat på den här kobben, vet bara att det är skönt att komma hem hur roligt vi än haft på resan som gick till Taiwan och HongKong. Jag vet också att man blir trött av 7 timmars tidsskillnad så jag orkar nog inte efterforska fakta just idag. Men vi hörs senare ;-)

2006-01-04
Stjärnsångarna håller på att ladda för årets föreställning... Så här skriver Nordiska Museet om den här traditionen (som såvitt jag vet bara finns kvar på ett fåtal ställen i landet):

Under 1000-talet växte kyrkospel med stjärnsångare fram och de hamnade snart i mer profana sammanhang. I Sverige har vi haft en hel del upptåg under julen med ungdomar som klär ut sig och går omkring i gårdarna och sjunger, spexar, uppför små tablåer, och tigger ihop mat och dryck till julens ungdomsgillen och lekstugor. På trettonhelgen klädde man följdriktigt ut sig till de tre vise männen och bar runt en stor lysande stjärna. Judas var mer eller mindre självskriven och ibland var Josef med sin stav med och ibland Maria med barnet, änglarna, Herodes och hans knektar. Stjärnsångarnas besök var mer eller mindre stämningsfulla och burleska och har varierat i olika bygder och vid olika tider.

Själv lämnar jag snart Möja för att åka till "Långtbortistan" och se lite andra vyer under en vecka. Nästa uppdatering av Möjasidan beräknas bli ca 17 januari...

2006-01-01
Pysen i Ulfvik har goda dagar bland alla sina fruar. Han höjer sig onekligen över mängden. Damerna står och äter och han själv bara håller koll. Han är mycket smartare än broder Efraim i andra halvan av djurstallet. Efraim brukar nämligen trassla in hornen i matplatsen, och där sitter han fast till sin stora förtret. Fårskalle!

Det har snöat i två dagar nu och är fin kramsnö. På Södra Stavsudda har den här snögumman sett dagens ljus. Temperaturen är runt noll och det är oklart hur länge hon får stå kvar.