Möjaåret 2007

2007-12-29
Tomten har kommit och gått, och nog har det varit en äkta tomte här på Möja i alla fall. Här på Möja har inte husfäderna möjlighet att luras. Ni vet detta med att "pappa går och köper en tidning" och så dyker tomten upp precis då. Här finns ju helt enkelt inte möjligheten. Det går inte att köpa nån tidning på julaftons eftermiddag utan pappa blir kvar i soffan... I Möjaström sågs en lång och gänglig tomte iklädd Castorstövlar. Måhända det var Snävetomten..?

Julvädret lyser med sin frånvaro. Det är grått, lerigt och lite småregnigt. Blåsigt av och till också. En hel del fritidsbor är ute över helgen, men å andra sidan har en del Möjabor åkt till varmare länder. Många hus och stugor har jusdekorationer som piggar upp i mörkret. Det pratas om "ljusföroreningar" men då handlar det nog mer om den där hiskeliga "gatubelysningen" som någon satt upp längs bryggorna på Norra Stavsudda. De flesta är eniga - det ser för hemskt ut! Och huset bakom bryggan är oftast mörkt och tomt så man undrar ju över varför alla dessa lampor ska stå och lysa jämt...

Nyår nalkas och därefter blir det ju trettonhelg då våra tappra stjärnsångare åter ska gå sin runda. De har redan fixat till stjärnan och repeterat sångtexterna så jag...

hälsar Goder Afton på hövligt maner...

2007-12-09
Några får gjorde "sista resan med gänget" över gropiga fjärdar till Tavastboda slakteri häromdagen. Blåsigt och regnigt har det varit. Det är glest mellan båtarna på strömmen och vid de flesta bryggor är det tomt. Tog själv upp båten för vintern förra veckan.

Överallt lyser adventsljusstakarna och i Konsum säljs det julpynt (Nej, självklart börjar vi inte lika tidigt som i stan) Lucia nalkas och skolbarnen ordnar som vanligt en föreställning på Dansbanan. Gå dit och njut av kaffe med dopp och barnaröster som sjunger de klassiska sångerna.

Företagarföreningens medlemsmöte blev inställt pga för få anmälda. Arrangemanget krockade med kyrkans julkonsert som lockade många ur husen denna mörka decemberkväll.

2007-11-29
När hunden halkar omkull, då är det halt. Vägen var en enda isgata i morse efter gårdagens snö och nattens regn. Det kom en och annan hjuling ner mot posten i ca 3 km/h och ändå slirade de till betänkligt när de skulle stanna. Nån timme senare var lastbilen ute och sandade och det var nog tur det.

I helgen var det stort möte på Sandhamn då bortåt 90 skärgårdsföretagare träffades på Företagarnas dag. Några politiker och tjänstemän grillades (eller grillade) i frågor om fraktbidrag, regler för sjötrafik och mycket annat. Några blev mycket förvånade över hur somligt faktiskt går till och det kommer förhoppningsvis att hända saker framöver. Rapport kommer på www.foretagarna.se/skargarden så snart den är färdigskriven.

Här på Möja laddar vi för julmarknaden och hoppas på lite mindre hala vägar då, och gärna mer snö. Tomten i Snäve har i alla fall börjat jobba enligt vad jag kan se i Möjas gästbok, men han behöver lite inspiration tror jag. Det är väldigt mycket Castor-stövlar i hans värld. Vi måste hitta på nåt annat...

Den 8 dec har företagarföreningen medlemsmöte "eller nåt" för den här gången har visst klubbmästarna överträffat sig själva. Där finns definitivt ingen brist på inspiration!!!

2007-11-14
Snökaos på fastlandet enligt nyheterna. Härute har det visserligen kommit enstaka snöflingor, men mest regn. En vacker regnbåge syntes över Sollenkrokaö när jag stod och väntade på båten. Tyvärr ville regnbågen inte fastna på bild annat än som en blek kopia av sig själv.

MKU hade en välbesökt ungdomsfest i Långvik i lördags. I stort sett alla Möjas ungdomar var där och hade enligt min sagesman "väldigt kul". Mer sånt åt våra ungdomar!!!

Den 1 december blir det julmarknad på Dansbanan i samma förenings regi. Portarna slås upp kl 11 och sen blir det som vanligt julpynt, hembakt, slöjd och glögg ända till klockan 15. Väkomna ska ni vara!

2007-11-08
Hösten kryper närmre och närmre. Igår fick vi en försmak av vinter rentav, när rimfrosten täckte gräs och grenar på morgonen. Minus 2 grader, vindstilla och en blek sol som klängde sig över talltopparna vid morgonens hundpromenad. Vackert. Och halt.

Höstfesten gick av stapeln samma kväll som krogen hade ett höstarrangemang. Typiskt med krockar. Såvitt jag hört på byn var det knökfullt på krogen, inte lika många på Dansbanan (men den är å andra sidan större) och god stämning på båda ställena. Själv hade jag annat för mig.

Det pratas om ambulansbåt i skärgården. Stridsbåtar med medicinsk utrustning och utbildad personal. Konceptet har prövats i Göteborgs skärgård och håller nu på att utvärderas. Är detta något för vår skärgård? Jag vet inte, men undrar om det kanske vore bättre att samarbeta med sjöräddningsbåtarna i stället. Där finns ganska bra medicinsk kompetens och utrustning och båtarna finns dessutom på fler ställen i skärgården. Helikoptern är förstås nödvändig, men när vädret inte tillåter helikopterutryckning brukar det fungera utmärkt med sjöräddningen redan nu.

2007-10-30
Nu är det höst på riktigt. Vintertiden har inträtt och träden är kala. Regnat har det gjort flera dagar i sträck. Ett sånt där urtrist, strilande duggregn som aldrig upphör helt. Markerna är blöta, vägen lerig och nyrastade hundtassar smutsiga så in i bängen.

Älgjakten är avslutad, hörde nåt om fyra vuxna och en kalv. Jägarna var i alla fall nöjda, vad älgarna tycker är oklart. Snart blir det styckning av och både jägare och markägare får sig en portion av köttet, noga uppdelat enligt ett för amatörer obegripligt system.

I helgen som gick var det ungdomsträff på Finnhamn. Tyvärr hade många lämnat återbud och det var en ganska liten skara som slutligen anlände. Syftet med mötet var att diskutera ungdomsverksamhet i skärgården nu när BUS tagit slut. För ungdomsverksamheten får förstås inte ta slut. Mötet leddes av Vi Unga och rapporterna tyder på att alla var nöjda och man siktar nu på ett större möte i februari då man formellt ska bilda en Vi Unga-klubb. Parallellt med detta pågår också ansträngningar på finska sidan att hitta lösningar för fortsatta aktiviteter mellan finska, åländska och svenska skärgårdarna. Kul tycker jag som jobbat med BUS tidigare!

Kommunen bjöd in till extra skärgårdsråd med anledning av den heta frågan kring Kustplanen. Vi redde ut de flesta oklarheterna även om vi tydligt framhöll vår besvikelse över den respektlöshet vi upplevt att man visat skärgårdsbefolkningen. Vi får försöka hitta alla tappade sugar och fortsätta arbetet med att hitta de bästa lösningarna, även om resultatet nu inte kommer att läggas i en kustplan utan i en reviderad översiktsplan.

2007-10-22
Möjas nya gästbok ser dagens ljus. Dags att börja samla inlägg. Den som vill ha gamla gästbokens alla inlägg kan maila, jag har allt i en textfil. Tyvärr slutade gamla gästboksleverantören att erbjuda den här tjänsten, därför blev bytet nödvändigt.

2007-10-12
Höststorm. Någon hade i på trappan på morgonen. Löven singlar av från träden i strid ström nu. Får besök av en lättad bilägare som just gjort ombesiktning av bilen och fått lagningen godkänd.

Från kyrkan kommer ett reklamblad om växthuskväll i prästgården, på anslagstavlan sitter en lapp om älgjakt. Regnet vräker ner. Det är skärgårdshöst...

För skärgårdsungdomarna är det nu hög tid att anmäla sig till stormötet på Finnhamn. Då ska framtidens ungdomsverksamhet i skärgården stakas ut. Och det är förstås inte vuxna som ska göra det, utan de unga själva. Inbjudan och anmälningsblankett hämtar du här. Sista anmälningsdatum är 15 oktober så det är bråttom!

2007-10-06
Alldeles nyss insåg jag att vår kära Gästbok nu går mot sitt slut. Tjänsteleverantören (ett tyskt företag) har beslutat sig för att lägga ner servicen efter att ha drivit den kostnadsfritt i elva år. Moja.nu har nyttjat den i ca 8 av dessa år, först i en enklare version och sedan från år 2000 i nuvarande version. 922 meddelande och 76 967 träffar har registrerats sedan den 15 augusti år 2000.

Vi får se om jag hittar någon annan, liknande service att använda som fungerar lika bra. För det är ju roligt med alla hälsningar från världens alla hörn. Alla gjorda inlägg har jag laddat ner och arkiverat, mest för skojs skull. Och nostalgins.

I kväll blir det basar på Dansbanan och snart börjar älgjakten också. Den 27-28 oktober blir det förhoppningsvis ungdomsträff på Finnhamn (ni har väl inte glömt att anmäla er ni som är intresserade!?).

Sen undrar jag om det finns någon därute som är intresserad av att dela övernattningslägenhet i Gustavsberg med mig. En tvåa. Varsitt rum, delat kök och hyra. Jag använder den själv ca 5-10 ggr/månad. Hör av er om intresse finns. Ev säljer jag den i stället, eller hyr ut i andra hand. Alla förslag kan diskuteras om man bara vet om dom. Maila mig!

2007-09-30
Säga vad man vill om hösten, men vackert är det! Alla färger (som kom ovanligt tidigt i år) och hög klar luft. Morgnar med dimstråk som svävar ovanför ängarna i tidig morgontimme. Och på kvällspromenaden med hunden hörs en uggla som hoar i grannskapet, ljudet ekar långt i skärgårdshöstens tystnad.

Någon sa: I tystnaden bor tiden. Är det kanske så att vi som bor härute har mer tid eller kan vi bara använda den till andra saker än man gör i stan? Tid för stilla kontemplation är lättare att hitta när det inte enbart är klockan som styr, utan väder, vind avstånd och verksamhetsmål.

Företagarföreningen har haft sitt första medlemsmöte för hösten. Tyvärr var det inte så många som kunde komma men det gavs mycket och matnyttig information om kommande upphandlingar och storjobb på Möja. Plus bostadsbyggandet förstås, en alltid aktuell fråga som nu verkar ta form så smått genom brett samarbete mellan öarna och med ideella föreningar som drivkraft.

Kustplanen som vi jobbat så länge med och tillsammans med kommunens planskrivande tjänsteman lagt så mycket tid och energi på har nu av de styrande helt enkelt förpassats till papperskorgen med en i vårt tycke oklar formulering nämligen att "perspektivet på människan saknades". Det verkar ologiskt att kassera ett så omfattande arbete där både tjänstemän och ideella krafter engagerat sig under flera års tid. Och med en så svävande formulering dessutom. Illa!!!

På onsdag kommer bokbåten för de som läst ut alla bibliotekets böcker. Nu vankas nya titlar för både ung och gammal. Kl 08.30 vid Bergs brygga. Och på lördag är det dags för Livbojens höstbasar på Dansbanan. MKU laddar för höstfesten (3 nov) och rätt vad det är blir det advent, julmarknad också.

Vete sjutton om jag tror på det där om att tiden verkligen bor i tystnaden, jag tycker den går jättefort ibland ;-)

2007-09-18
Säsongsavslutning i Turistboden med fiskdamm och utförsäljning. De yngre fiskarna satte sig på trappen utanför Konsum och jämförde fångsten. Och smakade på den gjorde de också. Enligt uppgift blev det helt utfiskat men en säker källa låter meddela att det kommer fler fiskar till nästa år.

SIKO höstmöte avhölls också i helgen. Det kunde väl varit mer folk där, men diskussionerna blev bra och rörde sig om hur utvecklingen ser ut för skärgårdens bostadsprojekt och hur det egentligen fungerar att försörja sig som skärgårdsföretagare i olika branscher. Vi fick också ett levande porträtt av livet på Söderöra året runt...

07-09-07
Träden har gulnat tidigt i år. Redan i slutet av augusti började björkarna skifta färg. Kyliga morgnar har avlösts av ganska varma dagar, men några dagar har det varit ruskväder också. Hösten har kommit helt enkelt.

Folk fejar och fixar med sina bilar inför veckans bilbesiktning. Det är alltid lika spännande vilka bilar som går igenom utan prickar i protokollet. Eftersom alla Möja-bilar besiktigas samma dag blir det också gott om tid för prat när man står och väntar på sin tur längs vägen i Möjaström.

Dagen efter, den 14 september blir det kanske kö till Dansbanan istället. Då är det nämligen dags för den moderna varianten av skärgårdsting: SIKO håller höstmöte mellan kl 11 och 16 och ämnet för i år är "Året runt på ön". Årets seminarium handlar om att bo, jobba, trivas och ha kul på en skärgårdsö året runt. Föredragshållare från bostadsprojektgruppen, företagarna skärgården, Blidö-Frötuna skärgårdsförening och BUS-projektet kommer att ge exempel ur levande (skärgårds-)livet. Du som nånsin snuddat vid tanken att flytta ut, men ännu inte har tagit steget - kom på mötet, lyssna, ställ frågor och diskutera. Det är inte så konstigt som många tycks tro att bo i skärgården året runt.

07-08-27
Flera har hört av sig och undrat över det där med båtturerna och är mycket riktigt ett fel där, frågan ska ju i stället gälla varför man måste åka tidigare måndag, onsdag och fredag jämfört med tisdag och torsdag. Läser fel i turlistan gör jag ibland fortfarande efter 26 år som bofast på Möja och det säger naturligtvis en del om mig, men också om turlistorna eftersom jag är långtifrån ensam om att missa att vissa turer bara går vissa dagar.

Jag ska skriva till jultomten och önska mig en fast basturlista året runt (som kompletteras med extraturer under helger och högsäsong) ;-)

07-08-24
Hektiska dagar men fortfarande sommar även om det är tystare nu. Svalorna har flyttat och en stor del av sommarturisterna likaså. På landsvägen är det tomt och fjärdarna är öde, nej- vänta. Där kommer en båt. SeaCab är ute och kör som vanligt. Nu är det nya turlistor på Waxholmsbolaget och turerna passar åter oss fastboende betydligt bättre. Fast vem kan förstå varför vi ska vilja åka tidigare till stan på tisdagar och torsdagar än övriga dagar? Alla dessa mystiska skillnader mellan säsonger, dagar och tider gör det fortfarande svårt att planera för den som inte har egen båt. Eller åker med SeaCab som kör samma tider alla dagar.

Efter en dimmig och lite rå gårdag är det åter fint väder. Solen skiner från molnfri himmel och det är 20 grader i luften. Sensommar - det är fina grejor det för oss som har förmånen att få bo och jobba här året runt. Inga trängselskatter, inga bilköer, inga trafikljus. Och inte några köer i affären heller utom på sommaren ;-)

07-08-11
Ibland räcker orden inte riktigt till. Den här morgonen var ett sådant tillfälle. En vanig lördagmorgon egentligen, klockan var lite över sju när jag satte på kaffet och lite morgontrött tittade ut genom fönstret. Spegelblankt på sjön. Klara färger. Södermöjas grönska speglade sig i vattenytan och solen sken. Bedövande vackert. Kaffekoppen och jag gick ner till bryggan. En fisk plaskade till, svalorna svirrade runt i sin ständiga jakt på föda. Och solen värmde.

Plaskade lite med tårna i vattnet, inte kallt alls. En båt hörs på avstånd, svänger in i strömmen och slår brutalt sönder både tystnad och vattenyta. En Möjabo vinkar från förarplatsen. Fler som njuter av den vackra morgonen kantänka. När båten passerat lägrar sig tystnaden igen. Jag blundar en stund, tar en klunk kaffe och tänker att man borde spara såna här dagar på burk och ta fram i november. Lagom tills vattenytan lagt sig till ro igen kommer en svanfamilj majestätiskt inglidande mot min brygga. Det blir nästan för idylliskt för att vara sant.

Sitter kvar en stund till. Dricker upp kaffet och tar sen ett hastigt morgondopp innan jag går upp till huset för att påbörja dagens sysslor. och allra först skriver jag dessa rader. Innan jag glömmer orden som ändå inte räcker till...

Kanske är det som Askungen säger om balen på slottet:

-Att bo i skärgården kan vara opraktiskt, dyrt, ensamt och....alldeles, alldeles underbart!

07-08-08
Högsommar - i två dagar. Solsken och bad. Och en mycket vacker sommarmorgon med dimma och dagg i ett spindelnät. Fotografier kan inte göra sånt här rättvisa, glittret och daggdropparna blir aldrig lika påtagliga, men ändå...

Ungdomskvällen var jättelyckad. Skumtältet gjorde succé och alla var nog inne där minst en gång och kom (enligt en besökare) "ut som Michelingubbar med skumbilringar över hela kroppen". Kul idé och tack till MKU som slet med att få allt på plats. Tack även till den privata sponsor som betalade hyran för "skummaskinen".

Sen blev det plötsligt lite konstigt här på ön. Krogen har stängt fast flera veckor återstår av säsongen. Bageriet och Wikströms håller förstås fortsatt öppet, liksom pizzabussen, men det räcker inte alla gånger när solen skiner och besökarna kommer i stora skaror. Dessutom har bensinen varit slut i Konsum, men nu är det påfyllt igen. Det var leveransproblem från grossisten som låg bakom, de fick inte loss några fordon för transporter ut hit helt enkelt. Jobbigt för alla!

Annars rullar det på. Telefonerna har börjat ringa igen och mailen är inte längre bara av privat natur. Semestersäsongen är över, eller nästan över för den här gången.

Men solen skiner och vattnet är ganska varmt. Bensin finns i Konsum och tre matställen har öppet... Bra va!

07-08-01
Så blev det augusti. Ljungen har börjat blomma här och var och svalungarna övar flygning. Tall Ships Race har dragit förbi, många var nog ute och tittade på segelfartygen när de passerade Sollenkroka på sin väg mot Sandhamn och starten.

Våra igelkottar har visst också dragit iväg. Har inte sett någon på en vecka. Småttingarna har väl flyttat hemifrån och mamma njuter måhända av friheten. Eller om hon är ute och letar efter en fria för att säkra nästa års återväxt. Mina kunskaper om igelkottars familjeliv är inte riktigt vad de borde vara. Men kul är det att de två år i rad valt att bo under just min altan.

Ikväll är det Harry Potter på bion och i morgon blir det extrainsatt program från MKU. Redan från klockan 12 visas skärgårdsfilmer i samarbete med Möja Bio, och framåt kvällen spelar Stensöta välkända örhängen. Mat och dryck finns som vanligt att köpa på plats och väderrapporten ser OK ut. Missa inte sista chansen för i år!

På lördag blir det ungdomskväll för enbart ungdomar. Två Möjatjejer har tillsammans tagit initiativet till detta och man har ordnat taxibåt från bl a Stavsnäs för att få med bekanta därifrån också. Kvällen är naturligtvis drogfri och genomförs i nära samarbete med MKU.

07-07-21
En strålande härlig sommardagslördag. I kyrkviken blev det spontankonsert av Pocket Big Band som passade på att göra reklam för Dansbanans kvällsprogram. Det är mycket folk på ön, gästhamnen ser rätt full ut och flanörer stannade för att lyssna. Stämningen var hög och solen bara skiner.

Ikväll vankas det oxfile eller abborrfile på dansbanan för de som vill ha middag före kvällens musikevenemang. Missa inte...!

07-07-15
Tillökning under altanen har vi fått. Och nu är bebisarna stora nog att krypa ut och kolla på världen. Och smaka på kattmat (som jag läst skulle vara både gott och nyttit för små taggbollar). Fyra stycken var det, men nummer fyra var lite blyg och vågade sig inte fram till fatet medan vi såg på. Fatet är ett ordinärt kaffefat om nån funderar på hur stora kottarna är. Någon förälder syntes inte till den här gången.

Mycket folk på dansbanan igår enligt rapporterna. Trots regnet som nu alla börjar bli rätt vana vid. Men gårdagen bjöd faktiskt på strålande solsken större delen av dagen innan det drog ihop sig till regn framåt natten igen. Idag är det växlande molnighet men blåser ganska bra. Enligt SMHI ska det bli riktigt sommarväder och varmt i veckan som kommer.

07-07-13
Det kom ett mail från MKU:
Vi fortsätter att spela Rock N´Roll
Ett stort tack till alla er som trotsade vädrets makter och kom till Möja marknad i era regnställ och paraplyer i högsta hugg. Senare på kvällen var regnet och andra bekymmer som bortblåsta och vi fick högklassig underhållning från New Orleans, en kväll vi sent ska glömma.

Vi fortsätter att blicka ännu längre bak i tiden. För fem år sedan invigdes "Skärgårdsrock" med buller och bång och på scenen stod systrarna Bondesson i Slaptones och Young Guns med Emil Arvidsson i spetsen. Mycket vatten under broarna men nu är de tillbaka för att förhoppningsvis försvara sitt gamla publikrekord. Dansant Rockabilly och Rythm N' Blues bjuds på Dansbanan den 14:e juli.

Vi beklagar att Pizzabussen inte kan fortsätta sin verksamhet på dansbanan men på lördag kommer Kjell Lundahl servera Aborrfilé och Entrecóte och till detta rekommenderas en kall öl, ett glas vin eller alkoholfritt.

På kvällen öppnar grindarna och köket kl 19 Entrén kostar 60 kr och medlemmar i MKU går in för 40 kr
Varmt välkomna till Dansbanan!

07-07-07
Lite regn har ju ingen betydelse. Är det marknad så är det. Massor med folk njöt av musik, tingeltangel och en och annan öl trots gråvädret. Durspelarna "Snabba Ryck" stod under tak för att skona instrumenten, men annars var det mesta som vanligt och kommersen god.

07-07-06
Inget är som väntans tider heter det, och väntat har man gjort på MKU. Ett beslut har dröjt, men i morgon slår man upp portarna till Möja Marknad och därmed inleds också sommarsäsongen 2007. Precis som vanligt är programmet späckat med bio, musik, allsång och ungdomsaktiviteter. Kolla under "Aktuellt" här till vänster.

Vår lilla taggiga vän Pigge (eller om det är Pigga) verkar bo under altangolvet i år också. Varje eftermiddag vid sex-tiden börjar det prassla i gräset när han/hon ska ut på kvällsjakten. Månne det finns några småkottar även denna sommar. Än har vi inte sett några.

07-06-30
Några tältare hade valt en intressant plats att slå upp sitt nattlogi. Helikopterplattan! Det var nog tur att det inte blev någon utryckning i natt. Även om de satt tältet lite i utkanten så har de uppenbarligen aldrig varit i närheten av en landande helikopter och dess snurrande rotorblad. Det har jag och det blir blåsa av. Minst sagt!

Vid boulebanan står en inföding och borrar hål till den nya flaggstången och några fritidsbor stannar och undrar när pizzabussen, grillen och krogen öppnar. Det är ganska lugnt, inte riktigt fullt i Kyrkviken heller. I Möjaström har en nybyggare slagit gräs och lagt upp i en hässja på gammalt vis och lite längre bort har Pompe åter fått sitt sommarbete. Ni minns kanske den istadiga ardennern som drog (ibland i alla fall!) vagn på Möja förra året. I år har han fått med sig en inte så liten fru, som ska hjälpa till att dra. Och kanske på fruars vis se till att han gör det han ska ;-)

07-06-26
Ta inte med blommor från stan till stugans uteplats, det finns jättefina blomster till försäljning i Löka. Alldeles vid vägen finns det stora växthuset och ett hav av färgglada blommor, och snart är det dags för tomatplantor och annat grönt också. Odlaren är en av de personer som fick mottaga priset "Möjas jordgubbe" ur landshövdingens hand enligt föregående notering.

Nu när midsommar är avklarad börjar sommaren på riktigt. Det är ganska fullt i Kykrviken och på vägen syns sommarklädda människor. Bageriet har bytt namn till "sommarstället" men är samma idyll som alltid (även om jag personligen saknar de klassiska wienerlängderna från förra ägarens tid). Konsum har öppet alla veckans dagar och turistinformationen också. Möja Krog drar ner på sin verksamhet i år, men senaste budet är att de kommer att öppna 7 juli och ha öppet eftermiddagar och kvällar alla dagar utom söndag. Å andra sidan har Pizzabussen ett bra alternativ att erbjuda med sitt nya läge vid Dansbanan.

Bioprogrammet är klart, kyrkans sommarmusikprogram är klart, Möja Kulturella Ungdomsrörelses sommarkonsertprogram är klart, Möja Marknad står för dörren och allsångskvällen är bokad. Kolla den omfattande sommarkalendern under Aktuellt.
Kom till Möja - sommaren är här!

07-06-18
Vid markägarföreningens årsmöte korades "årets jordgubbe" som faktiskt var två personer. Landshövding Per Unckel delade ut diplom och pengastipendium till Helena Grahm och Gösta Westerberg för deras insatser för Möjas odlingslandskap. Helena har med sina omfattande odlingar tillfört inte minst en färgklick i Lökakurvan, där växthuset står dignande med sommarplantor just nu och Gösta har lagt ner mycket arbete på att röja och odla upp en markplätt där det åter ska växa möjajordgubbar.

Evenemanget ägde rum på vårens regnigaste dag, men trots ovädret kom ganska många till dansbanan för att vara med.

07-06-15
Så har det varit skolavslutning och sommarlovet har börjat. Ännu en gång är det dags för "invasion" och nya, fräscha öppettider överallt. Waxholmbolaget kör sommarturlista och MKU har fått klart sitt sommarprogram. Och solen skiner...

På söndag håller markägarföreningen sitt årsmöte och då ska även "årets jordgubbe koras". Utdelare av detta stipendium blir landshövdning Per Unckel som för andra gången i vår besöker Möja. Förutom dessa högtidligheter blir det också visning av gamla traktorer, årets sötaste (?) lamm och mycket annat. På dansbanan förstås. Alla är välkomna.

07-06-07
Nu är Möjas nya boulebana högtidligen invigd. En månghövdad skara njöt av det underbara försommarvädret på svenska flaggans dag och använde tiden omväxlande till inmundigande av picnic-korgarnas innehåll och boule-spel.

Nu kan vi både lägga och skjuta och vi vet varför man ska ha en pinne instoppad i skon. Bara spelandet kvar att lära sig alltså. Själv förlorade jag och min lagkamrat matchen med 13-0. Det är nog dags att träna lite. Men som nån sa:

-Om idén på boulebana föddes när Möjaborna var i Menton i början på mars, och boulebanan är klar i början på juni, då bör vi vara världsmästare i oktober. Jag vet inte riktigt hur beräkningen gick till och framtiden får väl utvisa om den håller. Kom och spela du också!

07-06-04
Bra möte blev det och spännande diskussioner hade vi. Företagarföreningens möte blev bra och manar till fortsättning. Här nedan kan du läsa minnesanteckningarna från mötet:

Med på mötet var 34 personer ganska jämt fördelat mellan fastboende och deltidsboende/fritidsboende.

Mötet inleddes med lite siffror från Skärgårdarnas Riksförbund - det är inte riktigt så unikt som man kanske tror att bo året runt på en ö utan broförbindelse. Men ganska!

Det viktigaste i så här små samhällen är att man hanterar olika komponenter parallellt som kugghjul, eller en kedja där alla länkar måste vara lika starka. tas en länk bort (t ex skolan) så brister kedjan, och om en länk blir för stor och tung (t ex turism) så brister kedjan fast av ett annat skäl.

Som nästa punkt presenterades SIKO-utredningen kring befolkningsutvecklingen i Stockholms skärgård. Nästan alla undersökta öar har bra tillväxt på kommunikationer, IT och jobb. Flera har tillväxt även på bostäder och samhällsservice. Alla utom två har negativ utveckling på befolkning och skolbarn. Ingmarsö och Möja har mikrosamhällen med stor del hantverksjobb och på dessa öar går det ganska bra. Arholma, Sandhamn och Utö har många lediga jobb men antalet barn minskar. Sandhamn och Utö har väl utvecklad turism men antalet barn minskar. Varför flyttar inga unga ut?

Diskussion
Vad kan en skärgårdsbo jobba med idag? Svaret blev: Nästan vad som helst. Just nu söker man på Möja febrilt efter taxibåtsförare på heltid, ett utmärkt jobb för både män och kvinnor. Hantverksjobb är det oftast män som håller på med. I framtiden kommer det att finnas lärlingsutbildningar - kanske skärgårdshantverkarna ska satsa på att ta lärlingar för att rädda företaget och återväxten? Flexibilitet i könsrollstänkandet behövs.

Infrastruktur måste byggas ut. Vatten och avlopp viktigt liksom vägar. Bostäder behövs. Så snart ett samhälle slutar expandera så stoppas återväxten. Marknadsföring av skärgården som bostadsort behövs. Egen monter på båtmässan? Gå samman med Skärgårdsstiftelsen kring mässor och marknader? Vilket sätt är bäst och hur når man de som vill flytta hit?

Fritidsbor och deltidsbor är en viktig del av skärgårdssamhället. Gränserna är inte så tydliga idag. Alla behövs men det är också jätteviktigt med åretruntboende yrkesverksamma och barn i skolan.

Uffe informerar om det pågående projektet med skärgårdsbostäder. Hur skärgårdsgruppen mött beslutsfattare för att driva processen vidare tillsammans med Värmdö kommun.

Britt informerar om turistföreningen och deras vision. Viktigt att inte skynda för fort utan tänka både på de som vill ha mycket turistaktiviteter och de som vill bevara sin skärgårdsidyll från förr.

Agneta informerar om BUS och att många ungdomar är positivt inställda till skärgårdsboendet trots att det inte finns allt det där som finns i stan. BUS-bladet innehåller ungdomarnas egna tankar och skriverier.

Marita informerar om intresseföreningen där man inte behöver vara företagare eller fastboende för att bli medlem.

Konstateras att den här typen av möten är viktiga för att byta erfarenheter. Alla närvarande ansåg att det var "värt besväret att komma hit". Förslag på ett nytt möte till hösten, och MFF styrelse fick också i uppdrag att se över marknadsföringsåtgärderna vid nästa styrelsemöte.

Alla bjuds till Markägarföreningens möte den 17 juni och till SIKO höstmöte den 14/9. Båda på dansbanan.

07-06-02
Dags för vårt spännande seminarium om Möjaskärgårdens framtid. Vi välkomnar alla med intresse av skärgårdsboende i någon form. Det är inte svårt att känna sig frestad av skärgårdsboendet så här års mellan hägg och syren, men alla som ännu inte provat på helårsboende ställer sig utan undantag frågan:
-Men vad gör ni på vintern då?

Någon har undrat:
- Vad är det egentligen för sorts människor som bor härute året runt? Och det troligaste svaret är väl att det är precis som på alla andra ställen - en av varje sort!

Välkommen till ett spännande seminarium på Dansbanan.

07-05-27
Så blev det sommar... Åtminstone känns det så, men än är det bara helgöppet på macken och vårturlista på båtturerna, men vi har faktiskt fått ett nytt rederi som kör på Möja - Sedan Kristi Himmelsfärd trafikeras Möja även av Silverpilen, förutom Cinderella och Waxholmsbolaget då. Bra!

Pigge Lunk kom krypande genom gräset häromdagen. Vovven skuttade iväg och hoppades på nån ekorre eller annat spännande när det prasslade. Men den där taggiga bollen...fick man väl smyga lite på för syns skull. Så inte husse tror man är feg eller nåt... Men, äsch, bättre att ägna sig åt att slicka nosen och leta rätt på en pinne. Hur såna där taggbollar känns att smaka på visste hon, vovven ;-)

Boulebanan håller på att bli klar uppe vid Dansbanan, och där står numera också pizzabussen och fiskboden. Det kommer att bli bra förplägnad där i sommar också.

07-05-21
Så startar turistsäsongen så smått. Ny-invigning av turistboden i Berg den 17 maj, och samtidigt låg fiskebåten Havet vid bryggan och sålde färsk torsk och strömming. Enligt uppgift kommer båten att finnas där varje lördag hella sommaren för den som är sugen på färsk fisk.

I Ulvvik skuttar nu ca 120 lamm, en del har dock redan flyttat iväg på grönbete med sina mammor. Första flocken fick Norra Stavsuddas betesmarker på sin arbetslott. Att döma av energin de visade när de kastade sig över dikesrenernas späda grönska är det inget fel alls på arbetslusten.

07-05-14
Tre skott för Ung Våg!
Ja, det sköts salut för Möjas två senaste tillskott till den Unga Vågen. Herrarna Leo och Chester kunde tyvärr inte närvara under högtiden. Leo kom förbi en sväng, tryggt vilande i sin mammas famn, men drog sig sedan tillbaka innan det började smälla som värst. Är man bara en knapp vecka gammal så är världen rätt stor och konstig ändå även utan salutkanoner och hagelsaluter. Och inte tänker man så mycket på hur viktig man är för ön, skolan och framtiden heller...

Vi önskar de nyblivna föräldrarna lycka till!

07-05-05
80 lamm i Ulvvik nu. En del behöver lite hjälp med starten i livet, andra är redan ute och provsmakar på gräset som blir allt grönare för var dag som går. Gullvivorna har börjat blomma och på syrensnåren i Berg syns tydliga blomknoppar. Idag är det 12 grader redan på morgonen, nästan vindstilla och lite soldisigt väder. Fågelkvitter, fiskmåsskrän och en och annan båtmotor. Väntar bara på tändkule dunk-dunket från Svennes båthus så blir idyllen total...

Det var möte på Dansbanan. Vattenfall skulle informera om nedläggning av nya kablar. Det blir nog bra med de där kablarna men den stora diskussionen handlade om ersättningskraven Konsum har sedan förra året pga de ständiga strömavbrott som förekom i stort sett hela juni. Vattenfall gick ju ut i både tidningar och ABC-nytt och försäkrade att det handlar om exceptionella omständigheter som man givetvis tänkte ta ansvar för. Man lämnade också ut speciella blanketter för att företagarna härute skulle kunna lämna in sina krav på ersättning. Döm om vår förvåning när man på mötet backade helt från tidigare löften. Vi kan nog konstatera att sista ordet inte är sagt i denna fråga!

 

07-04-26
Förra helgen var kall, men nu börjar det likna sommar igen. Björkarna har musöron och lammen står som spön i backen uppe i Ulvvik, hittills har ett 40-tal små ulltottar sett dagens ljus.

Bokbåten har varit här på sin vårliga runda och snart är det dags för Valborgsfirande på vårdkaseberget som vanligt. Brasan tänds kl 20.00 och skolbarnen ordnar med korvförsäljning m.m.

Det är ovanligt mycket ejder på sjön. Vi är många som lagt märke till det och kanske är det så att Skärgårdsstiftelsens trägna arbete med minkjakt äntligen börjar ge resultat på allvar. Oavsett orsaken är det i alla fall roligt

07-04-15
17 grader i skuggan. Solvarma altangolv och det är inte bara katter som njuter av solstrålarna även om just vår Kisse är en sån som anser att man egentigen inte alls borde gå ut förrän det blir varmt och skönt. Nu trivs hon! Dessutom är det bra för figuren - hon springer ju ifatt en och annan matbit så här års...

Företagarföreningen och Intresseföreningen har enats om att tillsammans försöka få oss alla att ta bättre hänsyn till varandra när vi kör på vägen. Bilarna är för många och stora och vägen är för smal. Hjälps vi åt blir det mycket trevligare. Vi behöver din hjälp också - sprid tanken att
" på Möja är vi rädda om varandra och kör försiktigt"

Skolbarnen ska få i uppdrag att göra fina skyltar att sätta upp vid vägen för att påminna oss att inte glömma...

Hembygdsmuseet vill gärna ha kontakt med personer som är intresserad av skärgårdskultur och som kan tänka sig att hjälpa till i museet nån timme ibland under sommaren. Intresserade kan höra av sig till mojastrom (a) home.se så förmedlar jag kontakten.

07-04-08
En kall men solig påskhelg. Minusgrader på natten, solsken och iskalla vindar på dagen. Konsum har haft invigning efter renovering, och givetvis - installation av "trolleridörrarna" som numera är ö-kända. De fungerar fint men vi hittar fortfarande inte det vi ska ha bland hyllorna. Men under invigningen på påskafton kunde man stärka sig med öl, snacks, tårta, kaffe och godis så då gjorde det inget om man fick leta en stund extra. Ingen svalt och stämningen var god.

MKU har haft årsmöte och fick flera ungdomar i styrelsen. Någon konstaterade förvånat att man nu äntligen kunde leva upp till namnet "ungdomsrörelse". Men det är jättekul att yngre förmågor vill engagera sig på detta vis och kommer säkert att skapa lite förnyelse där det behövs.

Det är mycket folk ute i stugorna, det eldas här och var och några gräsmattor är avbrända för att ge plats åt det nya gräset som börjar synas mer och mer för varje dag. Blåsipporna blommar för fullt trots kylan.

Flera har frågat angående lamm, men det kommer inga förrän i slutet på april eftersom betäckningen blev senarelagd i höstas av olika skäl. Men i början av maj blir det fullt skutt uppe i Ulvvik igen.

07-03-31
Häromdagen var det ren bonus att tvingas upp till båten 06.15 för ett möte i stan. Vilken soluppgång! Vilken morgon! Vi var ett litet gäng Möjabor ombord och vi blev helt lyriska över färgspelet och eldklotet som hängde i trädtopparna. Ibland är det väldigt praktiskt med kamera i mobiltelefonen även om ingen bild i världen kan göra verkligheten rättvisa. Spegelblankt stilla hav. Tystnad. Skönhet. Och detta otroliga färgspel när solen steg upp ovanför trädtopparna! Magnifikt!

Folk i stan ojar sig när man säger att man måste åka så tidigt för att hinna till mötet i tid, men jag måste ju säga att själva resvägen är det inget fel på. Jag sitter tusen gånger hellre på båten med denna utsikt en tidig morgontimme än jag sitter i bilkö i rusningstrafik.

07-03-27
Tussilagoväder för hela slanten! Det tyckte en fluga också och satte sig mitt på blomman. Fjärilar och andra flygfän var också ute och luftade vingarna och andparet har flyttat in i gölen nedanför kyrkan. Jag försökte fotografera dem, men de var rätt blyga så det bidde inget. Nyförälskade kanske?

Solen har skinit i dagarna tre och temperaturerna drar upp mot 10-12 grader mitt på dagen, men nätterna är det minusgrader. Såhär efter sommartidsändringen är morgnarna extra vackra med spegelblanka morgonvatten och lite rimfrostdis i luften den första timmen. Fras på vattenpölarna men full fart i trädtopparna med alla småfåglar som kvittrar och kvillrar. Det luktar lite rök här och var där man eldar ris men än har man inte bränt av ängarna i Berg.

Och så har Busskjelle har skaffat en ny buss. En blå (fast det får jag inte säga för min yngste son som tycker mamma är mer än lovligt okunnig när det gäller bilar eftersom hon lägger märke till färgen först) Volkswagenbuss (Jodå!). Snöpinnarna står kvar längs vägen men snön är borta och dörrarna i Konsum fungerar utmärkt, snart vänjer man sig väl vid att man inte behöver gå före vagnen...

07-03-22
Idag blev vi som barn på nytt. Vi som var uppe vid Konsum och upptäckte tjusningen med de nya dörrarna. Äntligen förstod jag fullt ut att mina barn tyckte det var så skoj när de i stan hittade "självöppnande dörrar". Nu har vi såna här också. På Möja! I vårt lilla Konsum. Bara vifta lite eller ta ett steg framåt och vips - Sesam öppna dig! så försvinner dörren och du kan inträda i skattkam...jag menar affären. Barasådär! Många skratt blev det när vi förbluffade insåg att våra lilla skärgårdsbutik blivit riktigt modern efter renoveringen.

Att vi fortfarande inte hittar nåt annat än mjölk och fil (som står på samma ställe som tidigare) får man ta med ro. Nån sa att det blir billigare att handla nu eftersom man inte hittar det man ska, en annan tycker att man kommer hem med nya sorters matvaror eftersom man inte hittar det man brukar köpa. Spännande liv! Och automatiska dörrar. Vad kan man mer begära?

Jo, en sak. En länk till en ny skärgårdssida. Besök www.sandhamnssidan.se där finns mycket kul och intressant. Tack för tipset, Bengt!

07-03-11
Egentligen funkar det inte med ord. Man måste se, höra, lukta och känna. Vår i skärgården! Islossning. Snölera. Fågelkvitter.

Igår hade jag förmånen att få åka taxibåt mellan Sandhamn och Möja. Över nyss lössläppta, glittrande fjärdar med bara lite isfras här och var. Att jag sen kom från ett mycket inspirerande SIKO-seminarium gjorde inte saken sämre. Håll ögonen öppna när ni läser DN de närmaste dagarna så får ni veta mer om det. Lite kort handlar det i alla fall om den nya Unga Våg som nu växer fram i skärgården.

Det finns så otroligt mycket som är bra härute. (T ex ovanstående taxibåtsfärd jämfört med en motsvarande resa med bilkö och rödljus). Vi fick höra en "utflyttare" berätta hur han upplevde skillnaden mellan "urinstinkande Slussen jämfört med glittrande vattten". Fler kan och borde flytta ut till våra levande skärgårdssamhällen. Det är jätteviktigt att tänka på skärgården som något annat än bara turistmål!!!

Med på mötet var två ungdomar från BUS-projektet. De berättade om hur det är att vara ung i skärgården och svarade på frågor från åhörarna om allt från grusvägar kontra asfalt till bra skolundervisning i små grupper med mycket lärartid till varje elev. (Du kan hämta BUS-ungdomarnas egen tidning här - nya numret har precis kommit).

07-03-07
Så är vi då återbördade till Möja igen efter vår utflykt till södern och villa Nobel (som syns här nedan). Resan gick väl inte riktigt som vi tänkte oss från början. Vi åkte med Fly Me, och på resans andra dag fick vi besked att dom gått i konkurs... Några musikaliska medresenärer skrev om texten till Fly me to the moon, så det blev Fly Me to Menton i stället. Och det var ju tur att vi kom dit i alla fall! Vi såg både Menton, SanRemo och Monaco på nära håll.

(för de icke initierade så har ca 40 personer boende, eller med anknytning till Möja gjort en gemensam semesterresa till Rivieran)

Och hem kom vi också. Till sist. Ganska kul var det när Monacobussen bromsade in på Sollenkroka brygga för att släppa av oss långväga resenärer. Men nu är Möja åter bemannat som vanligt igen och tur är kanske det för nu börjar det droppa in mail med frågor om boende, aktiviteter och annat som ska göras framåt våren och sommaren.

Fåglarna kvittrar och takdroppet droppar. Vägen är blöt och snöslaskig eller enbart lerig här och var. Någon snöskoter som åkt över strömmen har i alla fall inte jag sett idag.

07-02-24
Snöskoter över strömmen kan man åka nu. Konsum har flyttat närmare Södermöja i alla fall i restid. Men för andra blev det längre och besvärligare

För några dagar sedan hade vi fint främmande på ön. Länsstyrelsen med nya landshövdningen i spetsen kom på besök hit till Möja. Lunch avåts i skolan och Länsstyrelsens skärgårdsråd höll också sitt möte i matsalen. Hela gruppen hade fått åka svävare ut hit före mötet och många tyckte förstås det var spännande. Mindre spännande var det för svävarförarna själva eftersom kjolarna dels trasades sönder av en isränna, dels blev det nedisning på grund av att vattnet fortfarande är öppet här och var trots kylan.

Men Möjaborna - var är dom??? Just denna vecka åker ett 40-tal möjabor söderöver. Samtidigt. Till samma ställe. Några har redan åkt, andra åker om ett par dagar (t ex undertecknad). Orten Menton i närheten av Nice ska få ett besök av oss några dagar. Här på ön har det uppstått ett stort behov av personer som kan släppa ut och in katter, vattna blommor och titta till hus och båtar...

07-02-16
Nu ligger isarna och kommunikationerna med fastlandet blir därefter. Tänk så fort man blir bortskämd med snabbåtar och tätare turer. Suck! Nu har vi gått in i den där lunken när vi sitter en liten skara på övre däck på Dalarö och dricker morgonkaffe kl 06.15 på vår väg mot fastlandsbaserade ärenden. Hem kommer vi framåt 19-tiden... Men man ska kanske inte klaga, när jag flyttade hit för 25 år sedan kunde man bara åka fram och åter en dag i veckan (torsdagar) alla andra dagar var man tvungen att ordna övernattning och det gällde hela vinterturlisteperioden.

I Konsum börjar det nya golvet breda ut sig, en lapp förkunnar att broddar bör man ta av sig innan man går in i affären. Tacka sjutton för det så fint som det blir!

Södermöjaborna längtar efter att isen över strömmen håller för trafik.

Nästa vecka får vi fint besök - då kommer Länsstyrelsens skärgårdsråd till Möja för att titta på vårt naturvårdsprojekt bland annat. Möte i skolan blir det också. Fyra svävare är bokad för att transportera ut gästerna och vi hoppas på en fin och givande dag för alla.

Två dagar senare är det dags för Företagarföreningens årsmöte. Det åttonde i ordningen.

07-02-06
Vädret. vädret vädret!. Ömsom snö, ömsom tö. Ishalt på vägen vilket jag och fler med mig fick erfara förra fredagen. Då orsakade en isfläck vid Möjaströms brygga stort manfall och för min del slutade det med urledvriden knäskål och ambulanshelikopter till SÖS Inte kul... Så jag hoppas "is-tiden" tar slut snart som alla förslår. Det har sina fördelar med torrt och fint grus under fötterna!

Vattnet har stigit igen. Från Stavsudda rapporteras en bortfluten båt. Uppdragen på stranden var den, men inte förtöjd och när den fick vatten under kölen såg den väl chansen till att ge sig ut på egna äventyr. Har någon sett en liten snurrebåt i Stavsudda-Möjaområdet så kan ni väl höra av er.

Isen är det inte mycket med än så länge, men gårdagsnatten var kall och på morgonen fanns det ett tunt lager som sedan försvann under dagen. Förhoppningsvis slipper vi is helt i år, det vore skönt eftersom det går oändligt mycket fortare att ta sig mellan öarna eller till fastlandet när vi inte är hänvisade enbart till Waxholmsbolagets vinterbåtar.

Just nu sitter jag på Solöga och är på väg till Vaxholm. Tar tillfället i akt att prova min trådlösa 3-g uppkoppling. En liten dosa som jag pluggar in i laptopen och sen kan jag nå nätet var som helst till moderat månadskostnad. Inte dumt! Då kan man uppdatera hemsidan i stället för att sova bort restiden.

07-01-24
Vårkänslorna jag skrev om förra gången är borta. Nu är det vinter. Till sist. Somliga tycker det är kul med snö, andra får hitta på spännande nödlösningar när kyla ställer till med förtret.

Sålunda blev en bilägare "räddad" i Sollenkroka idag. Hans bil stod insnöad och frusen på parkeringsplatsen och låset ville alls inte låta sig låsas upp. Som tur var låg Dalarö vid bryggan och bilägaren gick dit för att låna varmvatten. Något sådant fick han inte, däremot något mycket effektivare nämligen en bruléebrännare från byssan! Utmärkt redskap för att tina frusna billås.

Waxholmsbåtarna är bra till mycket, men just nu är det en och annan som retar sig på att båtarna (enligt en helt annan person på ett möte jag var på idag) "simulerar is" för att passa vinterturlistans tidschema... Varför köra som om det finns is i sjön, när vattnet är lika lättkört som sommartid???

07-01-17
Stjärnsångarna tackar för årets bidrag som uppgick till hela 18 232 kr och femtio öre!!!

Vattnet sjönk undan, det blev plus 8 grader. Strålande solsken idag och full aktivitet i Korssundet så man nästan fick vårkänslor. Det eldades och plockades ris, kördes med traktor och fejades i dikena. Projekt Möja2010 i full aktivitet. Gissa om det blir skillnad på ängarna!!? Fler och fler börjar förstå att det handlar om att få hjälp med att sköta markerna, inte om att låta föreningen "ta över". Gladast är kanske den markägare som lagt ner mängder av arbetstimmar på bland annat egna marker och fått betalt i både pengar och vackrare ängar!

I Konsum är det inte lika fint. Men det blir väl. Man håller på att förstärka golvet och bygger om och alla varor står lite huller om buller just nu. Men det är ju ingen större trängsel på kunder så det spelar inte så stor roll att man får gräva fram det man behöver från en rullpall i nåt hörn. Enligt en skylt kommer röran att bestå fram till vecka nio. Jag vill gärna tillägga att en Möjaföretagare fått uppdraget med detta stora ombyggnadsarbete. Kul!

BUS-projektet för skärgårdsungdomar rullar på igen efter juluppehållet. Närmast står en resa till Åland i helgen. Då ska det planeras sommarfestival. Några veckor in i februari är det dags för BUS-träff nummer två - läs gärna mer på ungdomsprojektets egen hemsida. Där kan du också ladda hem första numret av den tidning -BUS-bladet- som ungdomarna skrivit och gett ut.

07-01-12
"-De´e´mycke´vatten i sjön nu" säger gubbarna härute. Och det är så sant som det är sagt... Man får vara glad om bryggorna syns, det är lite si och så med den saken. Det där med att "hoppa ner i båten" kan man glömma. Just nu är det stege och uppförsbacke som gäller!

Stjärnsångarnas promenad gick planenligt, men en jacka med tillhörande "fickinnehåll" blev kvar någonstans. Den som hittar den får gärna höra av sig till Stjärnsångargänget. Den vise mannen (från södra gänget) saknar sin mobil!

07-01-04
Så var det dags igen för de tappra gossarna att gå sin runda mellan stugorna och "Hälsa goder afton på hövligt maner..." Våra stjärnsjungare lär få en ganska tung promenad så lerig som vägen är. Det kommer att suga i benen framåt morgonkvisten kantänka... Men lite får man stå ut med om man ska vidmakthålla en hundraårig tradition. Som dessutom nästan bara finns kvar på Möja!

Det är högt vatten (som vanligt) och blåser var och varannan dag. Igår var det dock en jättefin dag med strålande solsken och på kvällen/natten tog månen över med den äran. Ljus natt alltså. Kalla nätter ger tunna isskikt på vattenpölar och fuktiga berg, men på dagarna är det mest blött. Just nu +5 grader. Men jag vet ändå inte om jag längtar tillbaka till förra vinterns långa och kalla snöperiod. Och isen som la sig sent och aldrig ville gå upp. Is kan väl vara bra till somligt, men vill man kunna åka fram och tillbaka till fastlandet är det bättre med isfritt för då har vi betydligt fler turer att välja på numera. Förutom att egna båtar också duger så länge isen lyser med sin frånvaro förstås.

Vi får väl se vad det blir. Snöpinnarna har ännu inte dykt upp på vägen för övrigt. Undrar varför?