Möjaåret 2008

2008-12-12
Så här i juletid känns det kul att tipsa om en riktig delikatess, speciellt som den kommer från Möja. Grattis till Långviks Krydderi och Handel som nu finns med i de riktigt fina salongerna. Läs mer här

2008-12-07
Julmarknad på Dansbanan har det varit. Lite mindre folk än vanligt kanske, men Humlan (som egentligen heter Camilla) sålde bra av sitt hembakta. Turistföreningen sålde en alldeles ny bok om Värmdö och skolbarnen hade korv, glögg, pepparkakar och annat smått och gott. Stämninven var som vanligt gemytlig och marknaden lyste upp det grådaskiga lervintermörkret som härskar just nu.

Redan nästa helg kommer ljusets drottning att skrida ut på dansbanans tiljor i det traditionsenliga luciatåget. En spännande pjäs utlovas också - blir det bara hälften så bra teaterstycke som förra året blir det ändå något man absolut inte ska missa. Skolan har en duktig regissör numera, och skådespelarna har minst lika roligt som publiken.

2008-11-28
Det har varit vinter. En mycket kort sådan, bilden togs i tisdags, nu är det fredag och har varit takdropp sen i går. Termometern står på +5 grader. Men det kommer kanske mer. Vinter alltså. Annars är det lite kyligt i skärgården ändå just nu. Posten är det stora ämnet för dagen. Den post som snart inte längre finns alltså. På Möja har vi dagens sista kassatjänstmöjlighet idag, sen får våra lantbrevbärare inte längre förmedla betaltjänster. De ska komma hit med post som vanligt, men får alltså inte ha förmedlingsservicen efter den sista november. Fast de vill.

Det här problemet drabbar förstås inte bara Möja, utan är ett jätteproblem för många skärgårdsöar ända sedan i somras då möjligheterna att hantera dagskassa och växel försvann för näringsidkarna. Både SIKO och Företagarna Skärgården driver frågan stenhårt i en kontinuerlig dialog med Länsstyrelsen, PTS och andra aktörer. Det är helt klart att det måste till en speciallösning för öarna. Detta förstår också beslutsfattarna, men för att kunna ordna en sådan krävs underlag. Så fast alla "vet" att det är bökigt att åka från ö till fastland måste vi noga kartlägga exakt HUR bökigt innan vi kommer vidare i processen.

Enligt uppgift kommer vi på Möja dock även i fortsättningen få post och paket utkörda till ön, och även utdelade på ön. Men för hur länge är det förstås ingen som vet.

Samtidigt kommer signaler om att ideella föreningslivet ska ta över biblioteksverksamheten som kommunen lagt ner. Fast då får vi inte kalla det för bibliotek, och därmed inte heller låna från stadsbibliotek eller bokbåt. Men tydligen kan vi få en sudd att köpa böcker för i stället... Hyggligt!

Vårdcentral har vi än så länge kvar på Möja, men våra grannöar får numera lita till läkarbåten. Det är inte alltid så kul för våra äldre att stå på blåsiga kajer och vänta innan de får kliva ombord på vinglig båt för att ta några prover.

Jag vet att flera följer mina uppkopplingsproblem och vill bara avslutningsvis rapportera att de kvarstår. Har haft upprepade samtal med operatören. Tekniken som konstaterat att det var fel i deras utrustning och lovat att masten skulle kontrolleras är plötsligt försvunnen och utlovade kontakter kommer aldrig. På kundservice ber man mig "tala om när felet inträffade - dag och klockslag". Lite knepigt eftersom det är ständigt pågående här på Möja då signalen sedan en månad är så svag att den bara går att använda sporadiskt. Jag har tvingats ordna extra uppkoppling via en annan operatör för att alls kunna använda Internet när jag är på Möja.

2008-11-20
Breaking news!

En barnfamilj på väg ut... Vem har det rätta boendet för dem:

Liten familj på två kvinnor och ett barn (flicka 4 år) söker mysigt hus på Möja för åretruntboende. Vi planerar att flytta ut i vår (mars-april) och behöver ett hus med två-tre sovrum, vardagsrum och kök. Maxhyra 6000 kronor (exkl el och vatten). Vi vill helst hyra ett år i taget. Vi är trevliga, skötsamma och kan ge goda referenser. På grund av allergi kan vi inte bo i hus där det funnits hund eller katt under de senaste åren.

Kontakta Eva tel 070-783 11 91 eller Camilla 070-422 98 07. Eller mejla till eva@pressart.nu eller yce99@hotmail.com

2008-11-16
Trenne vackra (?) damer syntes på dansbanan i går afton. Det var dags för årets happening. Svinryggar, polisonger, stora skjortkragar och brylcreme trivdes tillsammans på dansbanan vid årets höstfest. 60-talstemat var tydligt uttalat och väggarna var kvällen till ära prydda med affischer på Elvis och skivor av vinyl. Stämningen var hög och maten var god. Scenen bemannades av Nurse Diesel, som tidvis fick förstärkning av Ankan, Annica Liten eller Markus som fyllde 18...

Frågesporten vanns av Thomas A, fast hur det egentligen var med den där eckleisastik, ecklisastik, eckelisatik...Ja, ni vet. Det blev i alla fall aldrig någon klarhet i det ;-)

Men vem bryr sig - dansen fortsatte till in på småtimmarna och en och annan är nog ganska trött idag. Heder åt MKU som ordnade detta party!

2008-11-11
Det är dåligt med uppdatering - jag vet. Det har sina skäl. De två senaste veckorna har jag haft enorma uppkopplingsproblem och inte kunnat besöka hemsidor alls, än mindre uppdatera dem. Oändliga timmar har gått åt till att felsöka och tala med support och teorierna har varit många. Fel på modemet, fel på datorn, fel på datorägaren eller... Nu, äntligen har visst operatören trott sig komma fram till att det är fel på deras sändare och en tekniker ska komma ut och titta nästa vecka. Själv har jag skaftat mobilt bredband från annan operatör som erbjöd kontantkort. Det får vara en livlina så länge.

Det är snart dags för höstfesten. Sextiotalstema som alla förhoppningsvis vet. Jag har förstått att det odlas polisonger och letas rutiga klänningar lite varstans.

Rapport kommer efter festen.

Slutligen undrar vi vart semaforen i Möjaströms brygga tagit vägen. Den nya alltså. Den gamla har levt en vinglig pensionärstid några år och var en dag bortmonterad. I oktober låg plötsligt en sprillans ny semafor på bryggan. Magnus testade om det var manuell resning som skulle till, lite tung var den allt men vi utgick från att den skulle monteras på sedvanligt vis. Men så blev det inte. Några dagar senare var hela stativet och även semaforen spårlöst försvunna. Inte bara FRA som kan behöva hålla på med "signalspaning"...

En efterlysning från MKU:

Ungdomsgården är i behov av folk som kan arbeta, schemalägga personal och sköta inköp av material m.m. Detta är ett av MKU:s viktigaste arbeten, att direkt stötta våra barn och ungdomar i att mötas utanför skolans område. Vet ni med er att ni har några lediga dagar under hösten och vill räcka en hjälpande hand, hör av er snarast!

De populära "ungdomskvällarna" som startade förra säsongen kommer tillbaka. Ungdomar som är födda -95 och tidigare är välkomna varannan lördag att spela biljard, pingis, snacka eller bara äta chips är varmt välkomna! Även här kan vi behöva personer som kan ansvara för olika kvällar.
Hör av er för mer information.

2008-10-27
Gröna gubbar har vi inga, men dom var både gula och röda denna höstmorgon när jag passerade Trålbo´n. "Svampvecka" sa Ebba, men jag tror inte det är hela sanningen även om jaktlaget säkert hittar en och annan höstkantarell också den närmaste veckan. De måste ju ha lite till såsen...

Vägen har fått ett välkommet lager grus och en hel del gropar lyser numera med sin frånvaro. Välbehövligt så här inför regn och halk-perioden. Helgens oväder har blåst över, idag är det en strålande vacker höstdag - än finns det lite gula löv kvar på träden och luften är klar. Vattenståndet är betydligt högre än normalt och det kan vara klokt att se över förtöjningarna för alla som har båten kvar i sjön.

2008-10-19
Nu börjar det bli riktigt höstigt - men ljus i mörkret väntar. Fick just veta att Nurse Diesel gör ett strandhugg här den 15 november. Sannolikt slipper de det traditionella badet som musikerna på Möja brukar få utstå efter sina spelningar. Men man vet aldrig...

Innan dess blir det novemberlov för somliga och stugor ska bommas igen för vintern för andra. Det är inte mycket båtar kvar på sjön - man känner igen de som åker förbi. Precis som vet exakt vilka som går på vägen. För det mesta i alla fall - igår kom tre glada turister gående längs Hamnvägen - de halade upp en karta över Möja och frågade var i allsin dar de var någonstans. Humöret var gott och solen sken, de verkade inte ha bråttom till någon båt eller så utan jag hoppas de fick en fin dag. Kul!

Den 28 oktober har Företagarföreningen medlemsmöte igen. Tills dess ska man ha in nomineringar till priset "årets företagare". Vilken Möjaföretagare tycker just du är värd den utnämningen? Hör av dig till styrelsen med ditt förslag och en motivering till varför du tycker just det företaget bör vinna. Nomineringar som inkommer efter 28 oktober godtages inte.

2008-10-12
Läste på MKU:s hemsida. Det stod om höstfest på Möja Dansbana ...

Höstfest 15:e nov

I år ändrar den årliga höstfesten skepnad och tar tidsmaskinen till 60-talet. Temat för kvällen genomsyrar allt, maten, musiken och förhoppningsvis kläderna! Priser och andra detaljer tillkommer inom kort!

Dags att leta fram op-mönstrade jackor, vida kjolar och jympadojor. Svinrygg och smal midja får man väl.... Tja ;-)

2008-10-09
Är du intresserad av att jobba med kundtjänst på Möja? Arbetet har inletts med att inventera resurser främst vad gäller personaltillgång, men också lokaler och teknik. Om allt går som det ska kör vi igång lite försiktigt under våren 2009. Intresseanmälningar mottages under oktober - hämta gärna elektronisk blankett här eller beställ en hemskickad. papperblankett om du föredrar det. Vi vill ha kontakt med alla intresserade, oavsett om man vill jobba deltid eller heltid!

Du som har en lämplig lokal att hyra ut får mycket gärna också höra av dig!

Arbetet görs tillsammans med Visit Skärgården

2008-10-06
Dagarna rinner bara iväg, och då syftar jag inte på regnet igår, utan på allt som händer. Om någon trodde Möja hade gått i ide så har ni väldigt fel. Förra helgen var det exempelvis en lyckad spelmansstämma i Långviks skola med musik hela dagen och halva natten. Eller om det var tvärtom. Jag hade hoppats få bilder därifrån men än har ingen sådan landat, tyvärr.

Företagarföreningens medlemsmöte var synnerligen välbesökt, mycket på grund av de intressanta ämnena och inbjudna gästerna. Två personer från Ingmarsö Taxi berättade om sitt jobb och att man nu håller på att kolla om det finns möjligheter att rekrytera fler. Intresse fanns - helt klart. Sen fick vi dagsaktuell information om den kommande idrottshallen som ska byggas vid skolan. En rejäl satsning görs nu på det viktigaste vi har, nämligen barnen. Förhoppningsvis kan hallen tas i bruk redan nästa höst, och den kommer att kunna användas även för andra ändamål än idrott.

Den 25:e september blev det klart att skärgården kommer att tillhöra ett Leader-område, vilket kan innebära att det blir betydligt enklare att söka EU-bidrag för utvecklingsprojekt i skärgården. Leader har inget med ledare att göra utan är en metod för utvecklingsprojekt med underifrånperspektiv. Lite knepigt att förstå men desto enklare när det väl är igång på allvar...

Nu på lördag blir det basar - föreningen Livbojen arrangerar. Dagen efter blir det skärgårdskonferens i Gustavsberg kl 12-16. För detaljer - se inbjudan på Värmdö kommuns hemsida.

Slutligen har vi fått ett önskemål att bidra till Världens Barn, både enskilda och företag är förstås välkomna som bidragsgivare. Läs mera här. Här kan du hämta en pdf-fil med detaljinformation för hur du som företagare kan bidra.

2008-09-22
Trafikstockning på Möja eller total avsaknad av trafikregler? Nej, då det blev bara dags för en liten spontan överläggning om nåt byggjobb och enklaste sättet att få stopp på en upptagen hantverkare som är på väg någonstans är förstås att ställa sig i vägen. Med eller utan fordon. Hunden Dessie verkar lite uttråkad, hon gillar fordon bättre när dom rör på sig. Som många märkt.

Det har varit strålande höstdagar i helgen, och med lite tur fortsätter det så några dagar till. Trattkantarellerna börjar komma uppe runt kärren och även gula kantareller har kommit tillbaka eller vad det nu är. I alla fall finns dom lite varstans nu. I dikesrenen blommar fortfarande blåklockor och rödklöver. Plus nån gul blomma som jag inte vet vad den heter. Tillsammans med röda nypon och rönnbär blir det en vacker färgsymfoni.Vattnet ligger plattblankt och speglar alla färger så det blir dubbelt upp. Någon gång kommer en båt genom strömmen och nästan alltid vet man vem det är. Höst!

Och i morgon, 23 sept är det dags för Företagarföreningens första medlemsmöte för säsongen. På Wikströms kl 19.00

2008-09-15
Dags för avfärd. En lång resa väntar de svalor som radade upp sig på telefonledningen utanför mitt kontorsfönster. Själv sitter jag kvar och längtar inte alls till Afrika. Hösten kan vara väldigt fin och igår såg jag de första kolonierna med trattkantareller dessutom.

Helgen har ägnats åt det stora SIKO-mötet på Dansbanan. Åtskilliga politiker från flera skärgårdskommuner deltog, liksom skärgårdslandstingsrådet och Skärgårdsstiftelsens ordförande. Mycket positivt att engagemanget är så stort. En rapport från mötet kommer att läggas upp på SIKO:s hemsida under veckan.

2008-09-10
Är det klippt nu? Bilköer även på Möja. Nej, fullt så illa är det inte även om det just denna dag stod väldigt många bilar på rad i Möjaström. Årets bilbesiktining ägde nämligen rum!

2008-09-07
Läste i tidningen att nu ska ö-biblioteken tillbaka. I någon form. Poltikerna har tänkt efter och tydligen ändrat sig. Utvecklingen är sannerlingen inte spikrak och i ett anfall av "inspiration" skrev jag följande:

En skärgårdssaga
(eventuella likheter med verkligheten är tyvärr inte någon tillfällighet)

Det var en gång en skärgård. 24 000 öar. Unik i världen och därför en mycket viktig del i marknadsföringen av landets huvudstad som låg i närheten. Beslutsfattarna poängterade ständigt betydelsen av att ha en levande skärgård.

I den här skärgården fanns en varvsägare (det fanns många andra också, men vår varvsägare får symbolisera dem alla) som drev ett litet båtvarv tillsammans med sin familj. Varvet gick utmärkt med naturliga högsäsonger på vår och höst, reparationer på sommaren och underhållsarbeten på vintern. Båtfolket tyckte det var bra och varvsägaren och hans familj bidrog till att hålla skärgården levande året runt.

Åren gick. Fler och fler skaffade båt eller fritidshus i skärgården. Butiker och restauranger fick fler gäster på sommaren och vår varvsägare fick mer att göra med grundstötta båtar och propellrar fulla med tamp. Böcklingrökare, marknadsknallar och jordgubbsodlare gjorde fina affärer från bodar och båtdäck under sommaren. När solen sken. Fast för det mesta jobbade de förstås med något annat.

I den stora staden pratades det om den fina, levande skärgården i många olika sammanhang. När man pratade frakter så kom någon klok person på att fraktbidraget som funnits i många år faktiskt var olagligt. Det blev ju snedvriden konkurrens och sånt man kan ju inte ha. Så då tog man bort fraktbidraget. Skärgårdsföretagarna kunde ju betala vad det kostade, det var ju bara att höja priserna sen.

När man pratade om bredband var alla eniga om att det skulle ge massor med möjligheter till distansarbeten. Det var bara att vänta på att marknaden skulle erbjuda nät och tjänster av tillräcklig kapacitet för skärgårdsöarna. Eller så fick skärgårdsföreningarna ordna egna lösningar på nåt sätt.

När man pratade om postservice fick man anpassa sig till ett beslut där lantbrevbärarna inte längre fick hantera dagskassor och där kassaservice skulle upphöra. Företagarna måste förstås själva ordna sina dagskassor och inbetalningar på lämpligt sätt. Sen måste man också förhålla sig till EU-regler av alla de slag. Ve den böcklingrökare som inte kunde garantera obruten kylkedja eller den som inte ville investera nån halvmiljon i ett godkänt kök för en sexveckorssäsong med väderberoende lönsamhet. De fick väl ägna sig åt något annat.

Man pratade om jobb också - för det var ju klart att det behövdes jobb i skärgården och visst skulle man hjälpa skärgårdsborna att försörja sig. Vår varvsägare behövde också hjälp, för när fraktbidraget var borta blev det dyrt att ta hem maskiner. Eftersom han fick ägna halva eller hela dagar till att resa till fastlandet för att hämta postpaket eller sätta in dagskassor, och när han inte hade tillgång till riktigt bredband för att serva båtmotorerna så blev det inte lika mycket tid kvar för själva arbetet. Och så var det ju alla dessa blanketter som skulle fyllas i så fort man skulle göra nåt. Strandskyddsdispens för att ersätta bryggan som isen tagit till exempel. Det påverkade både lönsamhet och engagemang och till sist lades varvet ner. Hans son som tänkt ta över flyttade från ön med sin familj och ännu ett hus stod mörkt på vintern.

Och eftersom en levande skärgård är så viktig tänkte beslutsfattarna att det där varvet, det var minsann ett kulturminne. Det såg ut precis som någon alldeles nyss jobbat där. Tänk vilket fint besöksmål det kunde bli. Så de ordnade olika bidrag och dispenser. De renoverade, fixade och annonserade för miljoner och några år senare fanns ett godkänt restaurangkök i verkstan och ett långbord i varvskjulet. Ute på varvsplan kunde barnen leka i en sandlåda och de vuxna spela boule. Tänk så pittoreskt och mitt i klassisk skärgårdsmiljö. Massor med arbetstillfällen. Hela sommaren. Om solen lyste. Och när sommaren var över åkte personalen till Åre och jobbade där i stället.

Tänk så bra när det satsas på en levande skärgård. Eller..? På vår varvsägares skärgårdsö är det numera tyst och mörkt mellan 15 augusti och 15 juni. Men om solen skiner och algerna håller sig borta är det fullt med besökare under några sommarveckor som äter böckling från Norge och jordgubbar från Turkiet. Mitt i den svenska, levande (?) skärgården. Om de har råd att betala, förstås.

För några år sedan gavs det ut en bok som heter Siste man släcker lyset men jag tror han slipper, för så som skärgårdsutvecklingen sett ut de senaste åren kommer strömmen redan vara avstängd då. Om vi inte ändrar kurs. Nu!

2008-08-30
Herr Kantarell lyser med sin frånvaro däremot är en annan herre frekvent förekommande i svampskogen nämligen Karl Johan. Förutom svampar så talar lysande röda rönnbär sitt tydliga språk. Hösten har kommit på riktigt även om naturen nu är betydligt grönare än under juli månads torrperiod.

Turistbyrån är öppen och får ganska fullt med folk när båten kommit till Berg så turistsäsongen är inte slut. Pratar en stund med "vakthavande" i boden som konstaterar att den strida strömmen av dagsbesökare minskade när algvarningarna kom i slutet av juli, men lite tryck har det varit hela tiden. Kanske för att just bad inte är vad Möja marknadsför sig med. Vi har ju, som de flesta vet andra saker att göra, se och uppleva.

Och det kan man göra i september också!

2008-08-19
Stranden i Saltvik ligger tom. Spaden och vasskrattan är väl färdigbrukade för den här gången. Eller...Nej, vänta det står faktiskt några tält nere på lilla stranden. Ett färgglatt badlakan hänger på tork över en tallgren. Uppenbarligen finns några som vill dela höstens lugn med oss "som blir kvar".

Skolan har börjat igen och höstturlista gäller på Waxholmsbolaget och Seacab. Waxholmsbolaget har fått sparbeting från Landstinget och höstturlistan gäller bara till början av december i år. Men det är det ganska långt. Känns det som.

Den 10 september blir det bilbesiktning på ön. Glöm inte att anmäla eventuellt bilinnehav.

Den 13 september håller SIKO höstmöte på Dansbanan. Hämta inbjudan här - alla är lika välkomna och lika viktiga den här dagen då angelägna förändringar i skärgårdspolitiken ska diskuteras. Det är extra angeläget att ni som är lite yngre (under 40 eller så - i skärgården är det lite flytande hur länge man är ung) också deltar. Nya, friska idéer brukar ofta komma från det hållet! Det är också viktigt för inbjudna politiker och beslutsfattare att visa hur vårt skärgårdssamhälle ser ut. Det finns barn, unga, yrkesverksamma och pensionärer. Alla behövs men behoven kan vara lite olika.

2008-08-10
Sinnesro och musik bjöds det på i kyrkan idag när förre sommarprästen Lars-Åke Lundberg höll den årliga sinnesrogudstjänsten. Sinnesrokören från AA medverkade med skönsång.

På anslagstavlorna berättas att det drar ihop sig till bilbesiktning. Den 10 september närmare bestämt. Föranmälan ska som vanligt göras till Kjell U.

I Kyrkviken finns det gott om platser i gästhamnen, ett gäng cyklister på hyrcyklar kommer förbi men annars är det ganska lugnt. Möter några turister som försöker fotografera en larv modell större, som kryper över vägen. De frågar mig vad det här för något, men larver vet jag inte mycket om så efter en stunds prat enas vi om att det förmodligen blir en stor fjäril av den så småningom.

Skärgårdsgalleriet stänger för säsongen, men meddelar att man gärna öppnar "på begäran" enligt information på deras egen hemsida. Macken i Möjaström har hädanefter bara helgöppet och Konsum i Berg har haft sin sista öppna söndag för den här gången. Tempot mattas av på gott och ont. Skärgårdens eget tempo som styrs av årstid, väder och vind i ett ständigt kretslopp.

Turistbyrån håller fortsatt öppet varje dag till den 17 aug, därefter öppet på helgerna och Möja Havskajaker jobbar vidare ända fram till 7 sept. Än finns mycket att göra, men det kan krävas lite mer planering. Waxholmsbolaget börjar köra höstturlista måndag den 18 augusti.

2008-08-09
Gårdagen gick i OS tecken. Tycka vad man vill om valet av plats, men nog var invigningen pampig!

Idag tittar solen fram, men det ligger ändå lite höst i luften. Kvällarna har börjat bli mörkare och en och annan verksamhet på ön stänger nu i helgen, medan andra håller öppet en eller ett par veckor till. Det rapporteras om 18 grader i vattnet trots de senaste dagarnas blåst. Var temperaturen mätts upp är okänt.

Det har kommit en del kommentarer på en artikel om denna hemsida i en lokaltidning. Utan att gå in på detaljer kan vi konstatera att det är en självklarhet att erbjuda alla samma möjligheter att publicera sig här. Det är samma villkor för alla med utgångspunkt från normala affärsetiska regler.

Om denna spalt ska kallas Nyheter eller Blogg kan väl diskuteras, men ordet blogg var inte uppfunnet för 12 år sedan och denna spalt har haft ungefär samma framtoning hela tiden och därför känns det naturligt att även behålla rubriken.

Tala om vad ni tycker. Maila gärna. Inget är hugget i sten. Det är genom dialog och interaktion som sidan blivit vad den är idag. Större ändringar i sidans innehåll och utformning görs förstås i samråd med de föreningar som sponsrar sidan samt annonsörerna.

2008-08-07
Morgonpromenaden i Saltvikskogen gav några kloka ord på vägen. Fler lappar satt på andra träd. Vem som ligger bakom är än så länge okänt.

2008-08-05
Och så blev det oktober... Eller jag menar, den 5 augusti men vädergudarna är inte i takt med almanackan. I går åt jag lunch på altanen och övervägde om jag skulle ta ett dopp. I dag har jag plockat fram stövlar, täckjacka och regnrock och haft ett par allvarliga diskussioner med hunden om det VERKLIGEN är nödvändigt att gå ut. Igen.

Det blåser. Hårt. Det regnar. På tvären. Marken är översållad med gula löv från björkar som blivit uttorkade under sommartorkan tidigare. Några kortare strömavbrott under förmiddagen fullbordade illussionen om höstoväder...

Om du som läser detta vet med dig att du har båtar i sjön utan tillsyn kan det vara klokt att kontakta någon lämplig person som kan titta till dina flytetyg och ösa/pumpa vid behov. Det är mycket stora regnmängder som har kommit och vattenståndet är dessutom högt.

2008-08-02
På förekommen anledning kommer här de nya öppettiderna för våra båda butiker:
Coop Nära Berg 4/8 - 17/8
Måndag - Fredag: 09.00-18.00
Lördag: 10.00 - 16.00
Söndag: 11.00 - 15.00
Coop Nära Långvik 4/8 - 17/8
Måndag - Fredag: 11.00 - 17.00
Lördag: 10.00 - 14.00
Söndag: Stängt

Coop Nära Berg 18/8 - 14/9
Måndag - Fredag: 11.00 - 17.00
Lördag: 10.00 - 14.00
Söndag: Stängt
Coop Nära Långvik 18/8 - 31/8
Måndag - Tisdag: 11.00 - 14.00
Onsdag - Torsdag: 14.00 - 17.00
Fredag: 11.00 - 17.00
Lördag: 10.00 - 14.00
Söndag: Stängt

2008-08-01
Extrainlägg på grund av ett mail:
Jane och Klas-Göran Larsson i Vattäng skriver så här:
Vi vill rikta ett STORT TACK till manskapet i Möja brandförsvar för deras snabba och proffsiga agerande av branden i går efter blixtnedslaget i skogen strax ovanför Vattäng. Det känns tryggt att veta att Möja brandförsvar finns!

2008-08-01
Sopkaos, allsång och skogsbrand. Nu går det undan och frågan är vilken bild jag ska lägga på förstasidan. Övriga bilder lägger jag som synes i denna text.

Under värmeböljan har besöksantalet här på ön varit stort. Många besökare betyder förstås också mycket sopor och de normala hämtningarna har inte räckt till. Dialog med kommunen förs om detta. Vi ska inte behöva stå ut med överfulla containers!

Allsångskvällen på Dansbanan blev som vanligt välbesökt, för att inte säga fullsmockad. Av någon anledning var fönstrena insatta och publiken kokade på mer än ett sätt, liksom husbandet och körledaren som tog oss igenom både barnkammarklassiker och Gessle-låter på ett föredömligt sätt. Heder åt MKU som lägger ner så mycket arbete på att få såna här stora arrangemang att klaffa. Man glömmer lätt det bakomliggande arbetet och applåderar artisterna, men glömmer arrangörerna...

Skogsbrand har det också varit. En blixt slog ner i Vattäng under gårdagens värmeåskväder. Som tur var skedde det under tidig kväll och blev upptäckt snabbt. Frivilliga brandvärnet tog sig snabbt dit och kunde släcka med hjälp av vatten från Storsjön. Det brann enligt uppgift 35 cm ner i marken som ju är snustorr efter de senaste veckornas värmebölja.


(fotografi: Håkan Lindgren)

Konsum aviserar något förändrade öppettider från och med 4/8 - läs mer på deras egen hemsida. Men ännu är det mycket sommar kvar...

2008-07-28
Mamma Mia en sån bio-kö det blev när Björn och Bennys film skulle visas på söndagkvällen. Kön ringlade sig lång i den ljumma sommarkvällen. Så lång att alla inte fick plats utan en första extraföreställning fick ges 22.10 samma kväll, när första omgången biobesökare lämnat lokalen fullpumpade med sång, musik och romantik i en humoristisk och kul blandning. Tycker i alla fall jag. Extraföreställning nummer två startar kl 20.00 den 28 juli.

Och på onsdag blir det allsång kl 19-22.

2008-07-23
Visst är det skönt att dom finns, dessa tappra män (inga tappra kvinnor med denna gång) och deras flygande maskiner. Den här vackra sommarkvällen hade en liten pojke trillat och slagit sig illa. Knappt 20 minuter senare landade ambulanshelikoptern på Möjaströms parkeringsplats och en läkare kunde raskt sätta sig in i situatonen och fatta de rätta besluten. Under tiden blev förstås fordonet vederbörligen beundrat av både kompisar och deras föräldrar. Ambulanshelikopterns vara eller icke vara känns som en onödig fråga vid såna här tillfällen!

Igår spelade Svenska Lyxorkestern både på Wikströms Fisk och på Dansbanan. Många Möjabor, stugägare och turister kom och önskade sina egna faboriter och Lyxorkestern spelade snällt på. De kunde visst allt. Eller om bara en av dem kunde så kompade de andra så proffsigt att ingen märkte att de inte kunde låten... Egentligen.

Nu pushar vi för nästa evenemang - Hela kyrkan sjunger, det gör den med start kl 20 00 den 24/7. Körer från Nämdö och Möja sjunger. Och du själv också, väl?

Sommaren har varit torr och solig härute och nu börjar det pratas om vattenbrist här och var. Tänk på att spara på de dyrbara dropparna. Tar de helt slut blir det ännu besvärligare!

2008-07-20
Stockholms Vandrareförening kom på besök denna soliga söndag. Möja var målet för en av de populära "båtvandringarna" man genomför under sommaren. De ställde snällt upp för en bild till denna hemsida och promenerade sedan iväg i solgasset. Hoppas de får en trevlig dag. Vill du veta mer om föreningen och båtvandringarna kan du läsa på deras egen hemsida.

Jag har fått ett mail om en loppmarknad i Ramsmora den 26 juli. På den så kallade "Smiley-ängen". Den som inte hittar åker bara på landsvägen genom Ramsmora by, så syns det. Passa på att fynda! Mellan kl 11-15.

Vill också gärna påminna om Allsångskvällen på Dansbanan den 30 juli. Dags att värma upp struparna för årets evenemang. Tänk på att komma i tid, antalet stolar är begränsat, något som brukar märkas just på Allsångskvällarna!

2008-07-17
Bubbelbad utan vatten eller disco utan dansgolv? Kul var det i alla fall med skumpartyt på Dansbanan igår. En skummaskin sprutade en ständig ström bubblor över de ungdomar som vågade sig in i partytältet, och det var ganska många! Några ombyten gick det åt, för nog blev man blöt efter en stunds discodansande i den här miljön, och det berodde inte på svett!

Sommaren rullar alltså på med diverse aktiviteter under en, om inte ständigt, så i alla fall ofta gassande sol. Det är mycket folk ute nu och gästhamnarna är ofta ganska fulla. Precis som det "ska" vara mitt i sommaren.

2008-07-09
Marknaden blev succé som vanligt. Solen gassade, kommersen var god och pizzorna gick åt som smör. Pizzabagarna var allt lite slaka i armarna framåt kvällen, enligt uppgift hade de bakat 267 delikata pizzor (ca 25- 30 i timmen). Men allt räckte, alla blev mätta och även om det var en del frågetecken kring serveringen och det knöliga utskänkningstillståndet som gjorde att man inte själv fick bära sin öl tre meter från kiosken till bordet innanför avgränsningen fungerade det mesta friktionsfritt denna säsongspreimär.

Musikunderhållningen på kvällen var som sagt välbesökt, för att inte säga knökfullt. Extrabord hade satts in på dansbanan till alla som ville komma och lyssna. Månne det kommer lika många den 12 juli när jump4joy kommer...? Du kommer väl? Som medlem i MKU kan du få rabatt på inträdet - läs mer på föreningens hemsida om detta! (Ja, som valigt är det en ideell förening som utan vinstsyfte gör detta gigantiska jobb varje lördag med musikunderhållning, transport av musiker, instrument och annat - väl värt att stötta!)

Annars då? - Tja, måndagen regnade bort, tisdagen bjöd på gråväder men uppehåll och idag skiner solen igen, precis som den ska över Möjaskärgården. Fullt med båtar i Kyrkviken, kö i Konsum, mycket att göra i turistinformationen där gultröjorna ständigt ser sysselsatta ut. (Givetvis är turistföreningen som ligger bakom driften en ideell förening den med! Också värd att stötta!) Och en gång var det Företagarföreningen (ideell förstås) som startade Turistföreningen för övrigt...

I Gästboken har en diskussion förts gällande städning på ön. Även jag kan tycka det blir skräpigt på sommaren förstås, men jag kan ändå inte låta bli att reagera på att somliga tycker "Möjaborna ska städa upp om ni vill att turisterna ska komma". Möjaborna är ju faktiskt alldeles vanliga människor, med jobb, familj och just nu extra mycket att göra. Vi ser det inte som vår huvuduppgift att städa längs vägen efter helgerna och jag kan inte låta bli att tänka lite på hur det skulle tas emot om folk började kräva att Stockholmarna städade Sergels torg och Kungsan efter helgerna för att det skulle bli trevligare för turisterna?

Sen finns det också kommentarer om att "det allmänna betalar och den enskilde tjänar pengar". Vad som avses med "det allmänna" vet jag inte. Våra verksamheter är inte bidragsfinansierade annat än sådant som ideella föreningar söker pengar för - t ex drift av turistinformationen sommartid? Våra verksamheter drivs på samma kommersiella villkor som överallt annars i landet (utom i vissa Norrlandslän som räknas som glesbygd och därmed kan få glesbygdsstöd - det får vi inte i skärgården eftersom vi till hör tätortskommuner)

Jag satte en gång av ett par timmar för att skjutsa några personer som klivit av på fel ö. Mycket packning var det, båten skulle tankas och sen körde vi iväg till rätt ö. Jag bad om en blygsam hundring för besväret och blev utskälld för att suga ut turister. Jag borde ha hjälpt dom gratis ansåg man. Folk får tycka vad dom vill men vad skulle jag betala bensinen med då?

Alla är välkomna hit. Men vi som bor och jobbar här på ön har också räkningar att betala och kan inte erbjuda mat, skjutsar och boende gratis, eller ens till lågpris (transporterna kostar!). Däremot är miljön, fågelkvittret och blomdoften helt gratis, och om vi alla hjälps åt att inte slänga skräp i naturen blir den vackrare att se på och trevligare att vara i. För alla.

Bra va´!?

2008-07-05
Vilken dag - solsken, marknad, fullt med folk både på dagen och nu i kväll på Dansbanan där Theresa Andersson spelade och sjöng country med fiol, gitarr, trummor och otroligt fingerfärdiga fötter...

2008-06-30
Två glada tältande damer stod med rynkade pannor vid turistföreningens vägvisare i Korssundet. Vad var det för Hamn som skulle finnas 3 km bort. De frågade mig om platsen där hamnen fanns hette något. Viss begreppsförvirring som reddes ut när jag berättade att det är en by som heter Hamn. Det som är så självklart när man vet, kan bli fullständigt obegripligt när man inte vet. Vilken tur att det inte finns dumma frågor!

Läget har klarnat gällande postservicen under sommaren. Från och med första juli blir det förändringar, men bara för näringsidkare med dagskassehantering. För oss vanliga gäller som tidigare att vi kan betala räkningar, ta ut eller sätta in pengar på egna konton osv, och detta kommer vi att kunna göra till den sista november. Enligt uppgift på PTS hemsida ska dessa tjänster fungera även efter detta magiska datum, men då i samverkan med ICA-banken och Kuponginlösen som vann upphandlingen om kassaservice-tjänster på de områden där upphandling gjordes (dvs inte Möja). Vi får se hur det blir med den saken, men tills vidare fungerar det alltså förhoppningsvis som tidigare.

Sen har Möja fått en ny, pytteliten invånare i veckan som gick. Två stolta storasyskon och minst lika stolt mor och far. Alla ser fram emot några små lekkamrater till nykomlingen då djungeltelegrafen gör gällande att två sådan är på tillväxt.

En annan nyhete är att Pizzabussen nu är i full gång uppe vid Dansbanan - stora segel har spänts upp för att skydda mot ev regn och sittplatser finns förstås både inne och ute. Den 3:e juli har man lite extra öppningsjippo - missa inte det. Och missa inte heller Möja Marknad den 5:e juli - på Dansbanan förstås! Det är ju där allt händer (kolla själv på www.mku.dinstudio.se)

Möjafrågan har gällt vad som är viktigast under midsommar och där vann vackert väder i hård strid med sill och nubbe. Små grodorna var inte viktigt alls... Ny fråga publiceras under dagen - du är väl med och klickar in ditt bidrag!?

2008-06-21
Skärgårdsnatur, gästhamn kl 08.55 på midsommardagen.
Fullt med ölburkar, plastkassar och en och annan colaflaska. På vägen ligger både hela och trasiga spritflaskor. Det har nog varit en lång, blöt natt för somliga. Och då menar jag inte regn!
Några bleka och hängiga ungdomar står lutade mot ett träd och ser inte ut att ha kul. Längre.

Polisen hade, förutom den vanliga "midsommarpassningen" också nykterhetskontroll på vägen och det var mer än en person som blev stoppad. Några körkort rök visst också. Bra eller dåligt? Åsikterna går säkert i sär men som någon sa - Vi har haft lite "skyddad verkstad" här. Det kan inte längre vara som man skämtsamt sa förr att lagen slutar gälla vid Gällnöport. Trafiken ökar här som på alla andra ställen och en och annan kanske borde tänka om?

2008-06-19
Årets Jordgubbar fick mottaga sina stipendier vid dagens årsmöte i Markägarföreningen. Lars Fröberg och Rebecca Andersson fick årets stipendium för att "förtjänstfullt ha verkat för Möjas odlingslandskap. Lasse fick det för sitt idogna jordgubbsodlande och Rebecca för sitt "fårodlande" eller, mer korrekt, sitt stora engagemang i att bygga upp fårbesättningen på Möja. Grattis båda två!

Vid mötet fick vi också veta att det lagom till säsongsstart ska finnas markerade naturstigar på Möja. Turistföreningen ansvarar för detta och har satt upp speciella snitslar längs utvalda skogsstigar.

Dan före midsommarafton. Går en sväng med hunden vid fyrasnåret, ett gäng ungdomar har tjuvstartat i Kyrkviken och dansar på segelbåtens rufftak till hög musik med ett flak öl inom räckhåll. Dom ser ut att ha roligt just nu, men det kan bli en lång helg... Vädret ser ut att bli skapligt här i skärgården i alla fall. Ha en bra helg alla läsare av dessa rader!

2008-06-15
Startskottet har gått. Nu gäller sommarturlistor och då är sommaren här, men ett sista möte på dansbanan hanns med på lördagmorgonen då Bergs BVA hade årsmöte. Styrelsen blev omvald och fortsätter sitt digra arbete med hållbar lösning för vatten och avloppsförsörjning i Berg.

Långviksbutiken är öppen sedan en tid och nu börjar det öppnas lite andra saker här och var också. Fröken Ström i Löka, Sommarstället i Berg, Pizzabussen på Dansbanan liksom bensinstationen i Möjaström. Men biblioteket stänger (även om vi hör från Nämdö-hållet att det tydligen går att hitta lokala lösningar) sin "vuxendel och postens kassaservice upphör den 1 juli enligt uppgift.

I Sollenkroka fanns en totalt utbränd bil på bryggan en morgon tidigare i veckan. Vems var den och vad hade egentlgen hänt? Någon som vet?

Vi har haft omröstning om sommarvädret här på hemsidan. Vi vet ännu inte vem som gissat mest rätt men från Skärgårdsbryggan kommer ett bra tips - en länk till en ny tjänst hos SMHI där man kan se radarbilder över var regnområdena ligger för tillfället. Kolla själv på http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=9444&l=sv Om du drar muspekaren över datumlistan till höger på sidan får du en liten animation över hur molnen har rört sig de senaste timmarna också. Ett bra redskap när båtutflykten ska planeras alltså.

Vill du hålla koll även på var yrkestrafiken är på sjön rekommenderas ett besök på http://www.northernbaltic.se/ais/

Skärgårdsstiftelsen har en ny hemsida på gång som lanseras i veckan som kommer och du som gillar Möja lite extra har väl inte missat MKU:s nya hemsida på www.mku.dinstudio.se eller turistföreningens sida på www.mojaturistinfo.se

Klicka lugnt och trevlig midsommar!

2008-06-05
Så var det dags igen:
För andra gången i år sitter en lapp på anslagstavlan som förkunnar att biblioteket stänger.
Förra gången skulle 29 januari vara sista öppetdagen. Den här gången säjer man att det är 24 juni som gäller.

Förra gången kom det upp nya lappar nån vecka senare som sa att man inte alls skulle stänga utan man måste fatta erforderliga beslut först.

Om vi får såna lappar den här gången också vet jag inte än. Sannolikt inte. Nu har man ju haft fem månader på sig att fatta dom där besluten som inte var fattade förra gången man bestämde sig för att informera om beslutet att lägga ner biblioteken i skärgården...

-Voffo gör' om på dette vise?
Månne det berodde på att skärgårdsbefolkningen inte teg still? Att vi slagits för våra bibliotek, att vi ifrågasatt biblioteksbåten två gånger om året som ett vettigt alternativ när det vore så lätt att spara kostnader där i stället och låta halvårsbokbytena gå via en låda på waxholmsbolaget?

Ja, inte vet jag. Jag vet bara att det går åt samma håll med detta som så mycket annat när det gäller Värmdö skärgård och de beslut som fattas. Om de fattas, eller om det bara är en lapp på anslagstavlan som antyder att de har fattats. Eller inte. Eller om det nu var tvärtom...?

Kom på mötet den 6 juni på Dansbanan kl 12-14 och möt politikerna - debattera och ställ frågor. Och begär svar.

2008-05-31
Jag hittade en text...

Jag heter Anders Österman, född och uppvuxen på Möja. För nästan sex år sedan satt jag och ett gäng runt ett köksbord i Norrsundshage, delade på en bag-in-box i glada vänners lag och pratade om Dansbanan, dess dåtid, nutid och framtid. Dansbanan gick just igenom en lågkonjunktur med TRE betalande gäster som absolut lågvattenmärke. Det måste väl gå att göra något, vi är ju alla mån om banans fortlevande. Tänk om man kunde kolla in lite schyssta rockband där, ta en billig öl och kanske käka en bit god mat?

Nu är jag sekreterare i MKU, tillika ljudtekniker under våra konserter. Som sådan har jag plats på ett högt podie längst bak i lokalen. Jag ser allt. Förra sommaren såg jag 400 människor dansa, svettas och skratta. Utanför satt folk och pratade, tömde sista ölen medan Pocket Big Band, ett 11-mannaband, som bäst höll på med kvällens sista låt. Värmen som steg mot mitt podie var nästan outhärdlig. Då kom min far, som dansat här sedan han var 15 år, och sa: "Det här är precis som förr i tiden, det är så här Dansbanan ska vara!"

Hösten kommer och lämnar ett tomrum, alla går tillbaka till sina jobb och Dansbanan står tom och kall bortsett från enstaka födelsedagar och höstfester. Mörkret och kylan sänker sig över Möja. Så plötsligt sitter vi här igen, värmen är här, maj blir snart juni, alla luktar solskyddsfaktor och vi i MKU ser fram emot ännu en sommar på Dansbanan.

Märkligt egentligen, varje år står vi bland myggorna, tömmer ut avslagen öl, plockar fimpar ur vattenpölarna och sopar prillorna från dansgolvet. Vi kan se tillbaka på ytterligare några dagar utan ersättning för utebliven inkomst, sömnbrist, stressmage och lågt blodsocker.

I februari börjar förfrågningarna komma in, födelsedagsfirare eller bröllopssällskap som vill hyra dansbanan. Artister som vill komma tillbaka eller för första gången. Allt ska pusslas ihop i tid. Myndigheter ska underrättas, lokaler ska renoveras, allt från sladdar till vinöppnare ska köpas in och sist men inte minst, någon ska helst kunna och vilja jobba gratis under fem lördagkvällar i juli. År efter år sliter vi vårt hår med detta spekatakel.

Vår enda belöning ligger i en klapp på axeln av en slirig semesterfirare som framåt tolvslaget sluddrar: " De gjorde ni jäkligt bra hörni, vicket jäkla drag asså!" och allt slit är plötsligt värt det. Ett leende i sommarnatten och vi kan slappna av, vi klarade det.

Men, detta måste också sägas, vi är en förening som liksom alla andra går på knäna och hur tacksamma vi än blir kan vi inte fortsätta vår verksamhet på leenden. På förstasidan finns vårt postgironummer, gör en insats för levande sommarnätter och bli medlem i MKU så vi kan fortsätta slita vårt hår.

MVH Anders Österman - MKU

Besök MKU:s egen hemsida här

2008-05-30
Borta bra men hemma bäst. Efter en dryg vecka med intensiva möten, kurser och konferenser är det skönt att andas skärgårdsluft igen och lyssna på tystnaden. Ön har blivit påtagligt grönare. Syrenerna blommar för fullt och liljekonvaljerna doftar. På vägen syns en japan cykla lite halvvingligt med kameran i högsta hugg och i affären står tre glada damer med stora ryggsäckar och ska handla lite helggodis. De frågar om vägen till pensionatet...

Jag lägger upp mina egna varor på bandet till nyöppnade kassa två och vi kan konstatera att tekniken där ännu ligger i vinteride. Bandet funkar inte och kortläsaren är offline. Än så länge finns tid för både skratt och manuella åtgärder men snart kommer köerna att ringla sig långa och förhoppningsvis är allt igång då.

Det spikas på bageriet i Berg och om krogen vet vi fortfarande ingenting, däremot blir det café i Löka i sommar också. www.moja.nu går in på sin 12:e sommarsäsong och som vanligt börjar besökssiffrorna stiga nu när det bara är några veckor kvar till midsommar!

Det har varit poliskontroll på ön och man kollade både nykterhet och hjälmanvändning. Trafiken ökar hela tiden och antalet bilar blir fler och fler vilket manar till eftertanke.

Nästa helg inleds med Sveriges nationaldag och på Dansbanan håller företagarföreningen ett öppet stormöte där vi ska diskutera Möjaskärgårdens Framtid. Inbjudna politiker svarar på våra frågor om hur man egentligen tänker om den där levande skärgården. Kom och ställ frågor du också! Alla är välkomna och vi börjar kl 12.00. (Den som vill kan äta lunch före mötet hos Pizzabussen som öppnar redan kl 11).

2008-05-16
Idag kom vi fram till Prag. Vi som har gått och gått och gått. Hela 60 mil har laget gått sedan den 2 april. Några deltagare har gått längre, andra lite kortare - det är det genomsnittliga, gemensamma lagresultatet som räknas precis som det ska vara i lagtävlingar.

Av 689 deltagande företag i Sverige kom Möjas Bjurmanslag på en hedrande 14:e plats i mål nästan en månad före tävlingens avslutningsdatum.

2008-05-11
Högsommar i mitten på maj. Över 20 grader i luften men tyvärr bara 11 i vattnet. Gick till Snäve, denna glittrande pärla till sjö. Näckrosorna har ännu inte börjat blomma i där men på andra håll blommar det för fullt. Fruktträden är som fluffiga moln av blommor och liljekonvaljer plockade jag för en stund sedan. Det är tur blomstren kommer för i övrigt är vår ö just nu ganska ful. Ärrig, sårig och dammig där Vattenfall sprängt och grävt för alla kablar. Men det blir säkert bra när det är klart.

Idag var det konsumstämma, inte så mycket folk tyvärr men det berodde säkert på det strålande vädret. Nästa vecka öppnar affären i Långvik för säsongen. Den glassugne kan numera köpa glass även i Ramsmora, hos Wikströms. Enligt deras egen affisch finns dock ingen glass med fisksmak om nu någon skulle vilja ha det...

2008-05-02
Varm och solig helg. Gullvivorna blommar redan och i Kykrviken har de första båtarna nyttjat gästplatserna för i år. Bredvid Dansbanan står det första tältet och överallt spikas, fejas och donas det. På Strömmen kommer det fler och fler båtar och det känns tydligt att säsongen närmar sig.

2008-04-25
Nu börjar det komma in tips om kommande aktiviteter, närmast gäller förstås Valborg, där skolbarnen bjuder in till traditionelt firande på berget bredvid skolan. Brasan tänds klockan 20.00. Korvförsäljing m.m finns på plats som vanligt.

Från kyrkan tipsas om morgongudstjänst på prästgårdsstranden kl 9.00 den 1 maj som ju också är Kristi Himmelsfärd idag.

När jag var på ett möte i stan häromkvällen var det några som tyckte "synd" om mig som hade så långt att åka hem, sent på kvällen efter mötet. Vet inte om jag håller med. Att ta båten från Sollenkroka vid 22.30-tiden över svartblanka vatten där en orangegul måne sakta segar sig upp över mörka talltoppssilhuetter är inte illa. När sen månen tagit sig upp lite till och jag hunnit till Västerfjärden låg en gul mångata uppmålad på vattenytan. Vad gjorde det att jag kom hem sent efter en sådan skönhetsupplevelse?

2008-04-18
Fick lite bassning via mailen. Någon konstaterade att det kanske inte händer så mycket här eftersom jag inte skrivit på 9 dagar. Så kan det bli ibland, men nog händer det saker. Idag såg jag en sädesärla på bryggan, båten fick jag i sjön i helgen som var. Blåsipporna börjar konkurreras ut av vitsippor och fåglalåten finns det gott om.

Vattenfalls arbeten avancerar. Det sprängs här och var längs vägen där kablarna ska läggas ner. Trafikstockningar är vanliga, men alla väntar snällt medan det besökande jobbgänget borrar klart och sen flyttar sina mystiska maskiner. På något sätt har aktiviteterna smittat av sig och det fixas en väg utanför en snickarverkstad, det skyfflas grus på en varvsplan, det spikas och donas överallt och ibland känns det som Möja är ett stort industriområden. I alla fall jämförelsevis.

Vårturlistorna började gälla idag och Cinderella brumlade förbi i strömmen ikväll så rutorna skakade på sedvanligt vis. Våren är här!

2008-04-08
Avstånd och vägen till Prag. Eller varför hängbjörkarnas sav inte alltid är den bästa drycken... Ja, samtalsämnena var skiftande när "promenadgänget" tog en lördagspromenad från Möjaström till Prag... Nej, Ramsmora menar jag förstås. Två timmar i strålande vårväder gav både rosor på kinden, skoskav och många härliga steg att registrera i tävlingen. I skrivande stund har Möjagänget hunnit halvvägs till Wittstock. Och om någon undrar över hängbjörkar så får ni fortsätta undra. Somligt lämpar sig inte i tryck.

2008-04-04
Grått och dimmigt, men ganska varmt. Vindstilla. Blåsipporna står som spön i backen och det börjar komma båtar i sjön. Brevduveprojektet är nedlagt, det höll knappt över 1:a april ens förstås. Däremot rullar planerna på vad gäller distanskontor på Möja. Den 18 april åker ett gäng arbetssugna för att träffa en presumtiv distansarbetsgivare. Gruppen letar samtidigt efter en lämplig lokal eftersom alla är överens om att det blir roligare att sitta på samma ställe. Det skulle bli ett jättelyft för Möja om vi fick den här typen av "gemensamhetslokal" så småningom.

Prag-resenärerna har börjat promenaderna och energin har spritt sig, och fler vill haka på. På lördag blir det "gruppromenad" med start från Möjaström kl 13.00 mot Ramsmora. Intresserade kan ansluta längs vägen. Om någon undrar ifall det verkligen är rätt väg till Prag så berättar vi gärna mer när vi ses (eller kolla på www.tappa.se).

I Ulvvik har det kommit småttingar och lammen skuttar runt som lamm ska. Våren är här!

MKU har fått ett ungdomsstipendium (12 000 kr) från föreningen En Skärgårdsprodukt. Juryn har följande motivering:

Möja Kulturella Ungdomsförening, MKU, Möja
En välkänd och duktig förening som under många år arbetat för att göra livet roligare för både unga och gamla i en stor del av mellanskärgården. Man vill nu bl a utveckla mer aktiviteter på öar runt ikring Möja och fortsätta bygga nätverk mellan ungdomar från olika ställen.
Prisutdelningen kommer att ske fredagen den 16 maj kl 14 på Vasamuséets restaurang.

2008-04-01
OBS-OBS-OBS
Möja bygger nytt distanskontor före sommaren! Vi har sökt investeringsbidrag på 4 miljoner och satsar nu stenhårt på att utveckla distansarbetsmöjligheterna i skärgården. Myndigheter och uppdragsgivare är mycket positiva.
Vi ser inga hinder för en expansion av verksamheten som mycket väl kan ha flera uppdragsgivare även om arbetstagarna jobbar ihop, delar lokal och fikarum.

Ryktena om försämrad postservice påverkar inte alls, man har nämligen planerat ett brevduvesystem för att kunna skicka avtal och annat som inte kan gå via e-mail. Det är ju ganska fri väg genom luften ut mot skärgården och med brevduvor vinner vi mycket tid jämfört med att skicka med vanligt brev, säger projektledaren A. Gneta, som bor på Möja sedan många år.

En annan nyhet är att en grupp Möja-bor bestämt sig för att göra en långpromenad. Till Prag närmare bestämt. Man börjar redan den 2 april och beräknar vara framme senast den 13 juni...

(Jasså det trodde ni inte heller på, men det är faktiskt sant! - läs mer på www.tappa.se)

2008-03-28
Tack vare snön i påsk känns det nu som väldigt riktig vår när den börjar smälta bort. Solen glittrar i vattnet som ligger nästan spegelblankt. Fåglarna kvittrar och tussilago finns det överallt. Lera är det fortfarande, men det är skillnad på vårlera och vinterlera på något vis. Den förstnämnda sorten är mycket trevligare.

Företagarföreningen har haft medlemsmöte och då fick vi information om kommande tvärtrafik mellan Möja - Finnhamn, Svartsö-Ingmarsö-Åsättra. Titta på Waxholmsbolagets vårturlista nr 12 så ser ni helt nya möjligheter att åka andra vägar än de gamla vanliga. Denna nyhet öppnar för en betydligt större arbetsmarknad för oss som bor här ute, och ger också besökarna nya möjligheter att på ett enkelt sätt ta sig mellan vandrarhem på olika öar.

2008-03-22
En vit påsk smäller kanske inte lika högt som en vit jul, men det var vad vi fick hålla tillgodo med den här vintern. Snöskotrarna hann faktiskt dammas av för några timmar också till somligas glädje och andras förtret. Minusgrader har det varit hela tiden, men vårsolen har faktiskt värmt då och då och en del av snön har försvunnit igen. Men mycket ligger kvar.

Det har varit en hel del folk ute på ön. Många har passat på att gå långpromenader i det vackra vintervädret. Tussilagosarna får väl ta ny sats längre fram.

2008-03-10
Möjaresenärerna åter från en regnig resa till Italien och Frankrike. Den här gången gick inte flygoblaget i konkurs så vi kom hem helt enligt tidsschemat. Buss blev det bara mellan Skavsta och Sollenkroka. (Den minnesgode vet att jag syftar på förra årets resa då ca 30 Möjabor åkte med Fly Me som gick i konkurs innan vi hann åka hem. Det blev en 250 mil lång bussresa från Monaco till Sollenkroka den gången).

Här hemma har det väl också hänt saker, men jag har inte hunnit sätta mig ini dem än. Det kommer...Nu nöjer jag mig med att konstatera att tussilagosarna börjat blomma.

2008-02-25
Företagarföreningen hade årsmöte den 22 februari. Uppslutningen var relativt god och Gustav Andersson kom ut även denna gång. Det känns mycket bra att ha denna nära kontakt med vårt skärgårdslandstingsråd och att han tar sig tiden att åka ut till öarna. Den som är intresserad kan hämta ner en pdf med bilder från heldagsbesöket den 15 februari.

Sagan om ö-biblioteken fortsätter. Ungdomarna på grannön Runmarö har tagit saken i egna händer och meddelat ungdomsprogrammet REA (TV1) och resultatet blev ett reportage som kommer att sändas nu på tisdag. Läs gärna mer om det på Skärgårdsbryggan (www.skargardsbryggan.com).

Sitter just nu på båten på väg mot stan. Klockan är lite över sex på morgonen. För första gången var det faktiskt gryning när jag gick mot bryggan. Det är gott så...

2008-02-16
Skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson har varit på en Möjaturné och intresset var stort för bland annat Sjöräddningen. Besök gjordes också på skolan, posten, Westerbergs båtvarv och mycket annat. Diskussioner blev det om både bra och dåliga saker med tanke på skärgårdens överlevnad i det långa perspektivet. Gustav återkommer redan om en vecka då han ska bevista företagarföreningens årsmöte i Långviks skola. Diskussionerna lär fortsätta då...

Ett tunt snölager ligger nu på marken. Några minusgrader är det, men å andra sidan hade grannen en tussilago på sitt köksbord. Hittad i Hamn den 14 februari. Vi tar en dag i taget och hoppas väl lite till mans att det inte ska bli någon riktig vinter i år. Vore skönt att kunna få båtarna i sjön utan förseningar pga sen isläggning eller andra, naturens nycker.

2008-02-04
Så var biblioteket återupplivat igen. På anslagstavlan satt det i lördags en lapp at "separat beslut ska fattas" och tills man gjort detta är biblioteken öppna som vanligt på öarna. Det går undan ibland och man undrar vad det var för beslut man fattat tidigare, varför man sagt upp bibliotekarierna, varför man gått ut med att man skulle kontakta ideella krafter för att driva verksamheten i framtiden. Och varför man nu gör en helomvändning. Bra förstås att vi får ha öppet, men för hur länge?

2008-01-29
Så var bibliotekets saga all. I besparingssyfte har kommunen beslutat att stänga våra ö-bibliotek och den 29 jan var det sista chansen att låna böcker på vår ö. Sista dagen blev det mycket prat bland hyllorna. Ännu en besparing på skärgården. Man vill hitta ideella aktörer som fortsätter driva biblioteket säger man. Någon föreslog att en halvtimmes ideella insatser på fastlandsbiblioteken skulle ge ännu större besparingar utan att kringboende blev av med möjligheterna att låna böcker utan att behöva sätta av en hel arbetsdag för resa till och från ett bibliotek.

Det skulle vara intressant att se hur stor procent av befolkningen inom respektive biblas upptagningsområde som är aktiva låntagare.

Vi får hoppas det blir en solig sommar för varken fritidshusägare eller skolbarn kommer ha möjlighet att låna böcker då som det ser ut nu.

2008-01-20
Nu kan vi lite mer om det här. HLR alltså. Företagarföreningen ordnade kurs i samarbete med Skärgårdshälsan och ett 15-tal personer tog chansen att lära sig livräddning. Det blev ett övande med många skratt men också mycket allvar. Tänk så mycket som kan hända om oturen är framme. Och tänk så bra att veta att få öva på det här. Alla var eniga om att vi ska försöka samlas och repetera med jämna mellanrum, något som inte blir alltför krångligt eftersom en övnignsdocka och instruktionsvideo ingick i kursen. Fler kurser kommer att ordnas om intresse finns så hör av dig till företagarföreningen om du missade detta tillfälle.

Stormen blev aldrig någon storm här hos oss. Visst blåste det och visst blinkade strömmen några gånger, men mer än så blev det aldrig. Idag har solen skinit från en klar himmel och lite av den ständiga lervällingen har torkat upp. Det har varit runt fem plusgrader, men på natten var det minus, det vittnade vattenpölarnas isskikt om.

2008-01-16
Trafikstockning blev det i Möjaström idag när Vattenfall kom ut med kablar på en stor långtradare. Ett tag trodde jag han inte vågad köra längre på våra smala, krokiga vägar men i själva verket väntade chauffören på info om vart kablarna skulle. Det löste sig efter en stund.

Vi ser alltså fram emot att få nergrävda kablar så småningom. Mer stormtåliga kantänka. Men mycket jobb återstår förstås innan vi är där. Jobb som faktiskt en och annan Möjabo kommer att vara delaktig i. Bra!

I helgen hålls det en kurs i hjärt-lung-räddning i Möja skola. Företagarföreningen står för arrangemanget ihop med Skärgårdshälsan. Det blir kurs både på förmiddagen och eftermiddagen och ca 15 deltagare totalt. Utmärkt att fler får denna viktiga kompetens tycker jag (som själv ser fram emot att lära mig tekniken).

2008-01-04
Trettondagsafton nalkas och stjärngossarna har letat fram sotburken. Föreningslivet rivstartade den 2 jan då Turistföreningen tagit initiativ till ett gemensamt möte för att diskuera bland annat möjligheten att få till en stig runt hela Möja. Mötet hölls på Wikströms Fisk och att gå på krog, vintertid på Möja är... Tja!

Eftersom det äre en vanlig "föreningsmötestillställning" behöver man ju inte festblåsan direkt, men en titt på "hemmakontorskläderna" gjorde i alla fall att jag bestämde mig för att byta. Sen stod valet mellan långkalsonger och jacka eller inga långkalsonger och skoteroverall. Det senare alternativet vann. Skoteroverallen är alltid skön när man ska åka Möjacabriolet över ön i minusgrader, och långkalsonger blir lätt för varmt inne på restaurangen när många är där. Alltså - av med långkalsongerna och på med skapliga byxor, en ren skjorta och en varm tröja ovanpå.

Rotar fram skoteroverallen ur förrådet och kränger på den. Varmaste mössan. Frisyren i den mån jag har någon går åt skogen, men sådan är mössors lag, det är bara att gilla läget. Halsduk upp över ansiktet. Två varv. Vantar - absolut. Det är kallt om fingrarna att gasa cabrioleter så jag tar fingervantarna under de varma tumvantarna. Sen var det förstås kängorna, eftersom det är halt sätter jag försiktigtvis på broddarna. En halkolycka förra året får mig att bli löjligt försiktig på den fronten. Sen är jag redo. Eller nästan i alla fall. Fårskinnsfällen måste jag ju ha. Att sitta på. Och ficklampa förstås, den stoppar jag ner i rymliga fickor tillsammans med mobiltelefon, anteckningsblock, plånbok och annat livsnödvändigt.

Ut i kylan och den becksvarta januarimörka eftermiddagen. Frisk luft, kall luft, halkig väg men utsikten från Lenhamna skymtas ändå i mörkret med fyrljusen blinkande långt därute. Väl framme i Ramsmora kliver jag in på restaurangen som en annan Michelingubbe. Skalar av mig lager för lager inklusive kängorna. Här kan man låna mer innevänliga tofflor, så det gör jag och sitter snart bänkad med goda vänner framför en tallrik varm soppa. Inte dumt!