Möjaåret 2009

2009-12-05
Julmarknaden var ganska välbesökt trots gråvädret. Det såldes huvudsakligen ätbara ting. Allt från pepparkakor till vattenlingon, torkad svamp, julbröd och örtsalt. Och lite till. Sen fanns det förstås en hel del julpynt, tomtar, presentartiklar och annat smått och gott.

Framåt kvällen blev det musikaliska övningar i kyrkan för de som ville. Jag själv var emellertid inbjuden till Pensionat Fäfrubacken för att berätta om Möja för ett gäng Möjabesökare. Sånt är alltid lika trevligt.

Nästa helg inleds med skolbarnens luciafirande på Dansbanan. Missa inte den 11 december klockan 18.30. Inträdet kostar 20 kronor.

2009-11-26
November har präglats av novemberväder. Dimma, regn eller regn och blåst. Båtupptagning och täckning har väl inte alltid haft så långvarigt resultat.

Julmarknaden står för dörren - den 5 december på Dansbanan som vanligt. Via länken finns också en förklaring till varför det inte blev någon höstfest i år...

Wikströms Fisk serverar julbord de kommande fyra veckorna. Läs mer på deras hemsida för eventuell bokning.

Cafe Ladan håller adventsöppet i Löka både första och tredje adventshelgen. Kaffe och nygräddade våfflor kan säkert smaka bra efter en höstpromenad. Öppet lördag och söndag 11-15 (17 på lördagarna).

UROSS Leader har beslutat att lämna bidrag till ett hästprojekt på Möja men det blir nog inga slädhästar redan denna jul, däremot erbjuder kyrkan kyrkbuss och kyrkbåt till en del gudstjänster framöver. En julsmyckad skärgårdskyrka skänker frid åt den mest stressade så ta chansen.

Slutligen ett sorgebud. Möjas äldsta invånare har gått bort vid den mogna ålder av 100,5 år. "Tant Ia" som mina barn kallade henne var en varmhjärtad kvinna som gått i livets hårda skola och som frikostigt delade med sig av sin klokskap och erfarenheter. Speciellt minns jag hennes "gummiband" som hon talade varmt om. Gummiband mellan nära och kära. Med gummibanden intakta så visste man att kontakten fanns kvar även om avstånden var stora för tillfället.. Under mina år som brevbärare hamnade jag mången gång vid Tant Ias köksbord en stund och fick lära mig om livet i allmänhet och skärgårdslivet i synnerhet, och sen dess har jag ett alldeles eget litet gummiband till henne och det räcker ända över till "andra sidan" tror jag alldeles bestämt. Jag är glad att jag fick lära känna henne och mina tankar går nu till hennes familj.

2009-11-09
Vackra dagar, regniga dagar. Kalla dagar och lite mindre kalla dagar. Novemberväder! Fåren har flyttats tillbaka till sitt vintervista i Ulvvik. Utom några stycken som i sedvanlig ordning flyttat längre bort, närmare bestämt slakteriet i Tavastboda.

I lördagas var det HLR-kurs i Långviks skola. /HLR = Hjärt-Lung-Räddning). Ett moment i fartygsbefälsutbildningen som pågår och ett moment där även andra var välkomna. Några gick repetitionskursen andra var nybörjare. Oavsett vilket fanns ett helt nytt moment, nämligen hur man använder en så kallad "hjärtstartare" för att rädda liv. Med denna lilla manick kan även icke sjukvårdsutbildade människor ge elstötar för att få igång ett hjärta. Låter avskräckande och läskigt men visade sig vara ganska enkelt eftersom hjärtstartaren hade en inspelad röst som på tydlig och lättbegriplig svenska talade om precis vad man ska göra och hur. Mycket nyttigt att veta och kunna!. Nästa steg måste bli att vi ser till att det finns hjärtstartare ute på öarna och på platser som är välkända och lättillgängliga. Det är extra viktigt att ha sådan utrustning här ute där det kan ta lite längre tid innan ambulansen kommer.

Företagarföreningen har haft medlemsmöte. Ovanligt välbesäkt sådant och diskussionerna var livliga kring hur föreningarna på ön ska kunna samverka på ett bra sätt i olika frågor. Det blev också en presentation av Knutpunkt Skärgård, vårt nya callcenter, som berättade om en positiv utveckling och eventuella nya, spännande uppdrag. Vill du veta mer, eller kanske jobba på callcentret? Maila Lena Lindblad!

Vägen har varit mer än lovligt gropig och vi var många som sände tacksamma tankar till Kjelle när han i lördags var ute med vägskrapan och jämnade till ytan. Mycket bättre blev det!

2009-10-24
Älgjakt och höstlov på agendan. Samtidigt fortsätter ruskvädret med regn och gråväder. Det har dock varit ganska milt och träden lyser fortfarande i gult och lite rött genom diset. Vackert på sitt säregna sätt för oss som uppskattar naturen som konstnär.

Jag läser i gästboken att "det inte händer så mycket på ön längre" och funderar över om det händer mindre för att jag inte hinner uppdatera mer än sådär varannan vecka. Naturligtvis är det inte så, men det visar ändå vikten av att få in nyheter här för att visa att det förvisso händer en hel del härute hela året. Jag tar gärna emot information om olika händelser direkt till min mail. Det är inte alltid jag har tillfälle att se vad som anslås på anslagstavlorna här på ön.

Bygget av Möjahallen rullar vidare - snart ska stommen resas och idrottsföreningen planerar ett utskick till tänkbara sponsorer för att bättra på kassan lite även om 90% av finansieringen redan är klar i detta mångmiljonprojekt. Hämta info här.

Knutpunkt Skärgård, öns callcenter, har fått en ny, större kund och har fler på gång. Man söker nu efter mer arbetskraft, inhoppare eller deltidare. Budet går först till de som gjorde intresseanmälan redan i uppstartfasen för ett år sedan, men alla intresserade är välkomna att höra av sig till verksamhetsledaren på callcentret. Maila Lena direkt om du vill veta mer.

Företagarföreningen har medlemsmöte den 3:e november. Föreningen informerar då om kommande utbildningsinsatser. Navigationskursen har redan startat och ett antal företagare får intensiv undervisning av Sjöskolan för att få behörighet att framföra sina båtar yrkesmässigt och med upp till 12 passagerare.

Det börjar också bli dags att nominera till priset som "årets företagare" så kom gärna med förslag.

Värmdö kommun informerar på sin hemsida angående vaccination mot svininfluensan. Ö-bor kan boka tid och vaccination per telefon till Djurö vårdcentral och behöver alltså inte åka dit personligen som man sagt tidigare. Bra!

Slutligen har Länsstyrelsen äntligen fått klart med ansökningsblanketterna till Leaderprogrammets microstöd - något som både företag och ungdomar väntat på. Läs mer på UROSS egen hemsida.

2009-10-13
Den färgsprakande hösten har nu avlösts av busväder. Snöblask och blåst. Några nätter har det varit nollgradigt och vattenståndet är högt. Inomhusväder med andra ord (för den som kan).

Det har varit dragspelsgille i Långvik för andra året i rad. Tyvärr nåddes jag inte av information om detta arrangemang - då hade jag gärna publicerat det här för mer allmän kännedom. Förhoppningsvis kommer nästa års dragspelsgille genomföras i den nya aktivitetshallen vid skolan och förhoppningsvis även annonseras ut i god tid så fler får möjlighet att delta i detta uppskattade arrangemang.

I helgen var det basar på Dansbanan (Livbojen) på anslagstavlorna bjuder kyrkan in till svamppromenad med en expert. Snart blir det älgjakt och MKU bjuder till julmarknad den 5 december. Några nyheter om eventuell höstfest har däremot inte nått mig ännu.

Polisen fortsätter med sina ö-besök varannan tisdag, men efter en trist händelse spekuleras det i om man enbart kan få hjälp av dem på tisdagar. Vid en anmälan häromveckan var de i alla fall inte intresserde av att komma ut och göra brottsplatsundersökning. Sjuk ska man bli på måndagar, brott ska man utsättas för på tisdagar... Det gäller att hålla lite ordning här i livet om man bor på en ö. Verkar det som.

2009-09-27
Så blev det höst till sist. Lövträden är helt fantastiska i höstsolen. Femton grader i skuggan är ganska bra, men några frostnätter har satt sina spår i naturen. Ljungen börjar bli brun, nyponen röda och träden som sagt färgsprakande.

Bygget uppe vid skolan har avancerat, det som tidigare var borrhål är nu en utplanad grop i berget. Månne bygget kommer igång snart. I övrigt tunnar det ut med aktiviteterna och vägen ligger nästan tom. En traktor med motorstopp står och väntar på bogsering, några turister kommer vinglande på tandemcykel och en glad, cyklande familj stannar till halvvägs upp i backen mot Norrsundshage. Det var farligt nära att ett skosnöre hamnade i cykelkedjan. Och förresten ganska skönt att gå resten av backen...

Företagarföreningen har haft säsongens första medlemsmöte och diskuterat kommande utbildningar för medlemmarna. Även om Växtkraftprojektet nu är slut finns det fortsatta behov av kompetensutveckling och föreningen försöker hjälpa till med samordningen och, om möjligt, arrangera utbildningstillfällen på plats. Enligt uppgift kommer det att bli en sjöbefälsutbildning till under vintern.

Leader är också på tapeten (läs gärna mer på www.uross.se) här finns en del möjligheter att söka bidrag till olika utvecklingsprojekt. Så snart ansökningsblanketterna är färdigställda hos Länsstyrelsen kan det även bli aktuellt för skolbarnen att söka så kallade microstöd för egna arrangemang och idéer. Det här är något man planerar även på andra håll i skärgården, t ex i organisationen Vi Unga Ö-bor. Vore ju kul om det gick att ordna nåt tillsammans för skärgårdsungdomarna.

En "ö-känd" man på Möjas norra del har firat jämn födelsedag, en något yngre man i Möjaström likaså. Grattis till båda två!

2009-09-23
Det blir glest mellan uppdateringarna numera. Några inlägg i gästboken vittnar om att det märks och någon undrar vad som händer härute - om det händer något alls...

Jag undrar också vad som händer - har fått en hel del jobb i stan och hänger inte med i djungeltelegrafen längre. Allt jag ser äfr en och annan soluppgång eller solnedgång. Vet ni att det är mörkt på morgonen nu när man ska med morgonbåten till stan!?

Några korta svar på de konkreta frågor som ställs har jag i alla fall:
Muddring i Kyrkviken - håller många med om att det behövs. Älgjakt blir det i oktober, höstfest och julmarknad tror jag MKU börjat planera - deras hemsida finns på www.mku.dinstudio.se.

Tar gärna emot tips från er som slipper lämna ön var och varannan dag, berätta vad som händer eller inte händer och skicka gärna en bild om ni har. Den så kallade Skägårdsbloggen går utmärkt att lämna kommentarer i också. Vi kan väl hjälpas åt att hålla informationen igång hoppas jag!

2009-09-07
Det ska byggas uppe vid skolan. Äntligen är det dags för det efterlängtade bygget av sporthall/aktivitetshall. Jordmassor har schaktats bort och nu borras det för vissa sprängningar innan grunden kan göras. I den blivande lokalen ska skolbarnen äntligen få en gymnastiksal med normala mått och samtidigt får hela ön tillgång till en modern samlingssal med scen och andra utrymmen för olika arrangemang.

Enligt planen ska även en avsaltningsanläggning placeras här och den ska serva Bergs husägare med dricksvatten i framtiden. Stort projekt som ni förstår, och jätteviktigt för hela ön.

Under några höstveckor är det också intensiv verksamhet vid Gästhemmet. Varje dag anländer en skolklass för ett dygns naturskola under ledning av Inger och Camilla. Ungdomarna cyklar runt på ön och genomför exkursionen både i NO och SO. Spännande för dem och nog går det åt mer godis i affären...

2009-08-29
Turista på hemmaplan kan vara intressant. Man får ett annat perspektiv på hemtrakterna när man bor på Gästhem och sitter på ljugarbänken vid turistinformationen. Och när Möjaborna själv inte känner igen en direkt på grund av den tjusiga keps jag och mitt gäng bar de här dagarna under vår minikonferens. Tur med vädret hade vi. Sensommarsolen sken nästan hela tiden och det blev såväl svamppromenad till Snäve som bad i Mellansjön. Förutom föredrag från HRF och en del strategiarbete som vi sen tog med oss hem till Hagfors, Lund, Västerås, Askersund, Öje och våra respektive förtroendeuppdrag där. Mycket trevliga dagar hur som helst.

Jag såg plötsligt hur fin affär vi faktiskt har, vilka välvårdade cyklar som fanns att hyra och hur bra det funkade med resor, taxibåtar och annat. Plus detta att hyra hela gästhemmet för eget bruk. Rekommenderas verkligen till andra grupper med begränsad ekonomi.

Augusti sjunger nu på sista versen, men verksamheten härute rullar på. Nästa vecka inleds den naturskoleverksamhet som kommer att pågå hela september med bas i Långvik. Ungdomar från olika Stockholmsskolor kommer ut för att uppleva skärgård och lära sig mer om natur och kultur.

Den lilla omröstningen vi har haft här på hemsidan angående Dansbanans program, har besvarats av 62 personer och flest röster fick "Måste jag välja allt var bäst". Inget dåligt betyg till MKU - läs mer på deras egen hemsida där du också kan se bilder från sommarens aktiviteter.

Den 9 sept är det bilbesiktning och många ser över sina fordon nu för att slippa ombesiktning.

I skrivande stund skiner solen, himlen är klarblå och det är 20 grader varmt. Vattnet är lite för kallt för min smak, men nog går det att bada fortfarande för den modige.

2009-08-12
Ja, så kom den då, den där veckan när vägen är tom och svallvågorna i strömmen lyser med sin frånvaro. Semaforen på bryggan står på sniskan och vickar och sista båten har gått... Nejmen vänta nu, så är det ju inte. Båtarna fortsätter att gå även om det är hösttidtabell från den 17 augusti. Affären fortsätter att vara öppen och sommartiderna där gäller fram till 23 augusti som är sista "söndagsöppetdagen". Luften är ljummen och vattnet lagom svalkande och i skogen har det kommit en ny våg av svamp samtidigt som lingonen börjar lysa röda här och var.

Nu drar höstens verksamhet igång så smått. Skolan börjar förstås men kanske känns det lite extra spännande i år eftersom man börjat bygga den nya idrottshallen, något som både barn och vuxna kommer att följa med stort intresse. Redan den 9 september är det bilbesiktning för alla Möjabilarna (lite tidigare än vanligt).

2009-08-04
Ny utdelningsplats för posten hittade jag idag. I en stor koja i skogen fanns denna blåa brevlåda. Prydligt märkt med namn, omknuten med ett rep för upphissning till övervåningen. Tyvärr var det ingen hemma utom herr och fru myra och deras tre miljoner kusiner så jag kunde aldrig fråga hur man fått till postutdelning på detta avlägsna ställe.

Det har varit grovsopinsamling på Södermöja och i sedvanlig ordning bytte en hel del prylar ägare, men nog blev det fullt på sopfärjan också. Det kom en strid ström med fullastade småbåtar som också passade på att lämna uttjänta frysar, gamla soffor och allsköns bråte. Enklare än att köra upp till återvinningscentralen på stora Möja, den ligger ju mitt uppe på land.

Landsvägen ståtar med nya skyltar. Vid skolan har både 30- och 70-skyltar satts upp. Att köra 30 vid skolan må vara hänt, men vi får hoppas ingen tar 70-skylten på alltför stort allvar. Vår väg klarar inte sådana hastigheter, den är både för smal och för krokig med obefintlig sikt. Att det sen är en "allmän väg utanför tätbebyggt samhälle" är en helt annan historia. Kör försiktigt på hela ön i stället!!!

Ett "litet" anslag" vid Bergs brygga upplyser om att Möja Krog kommer att öppnas till säsongen 2010. Men det är långt till nästa säsong och mer information kommer säkert så småningom.

Lagom tills många börjat jobba igen har solen äntligen kommit fram. Hur länge den stannar törs ingen sia om. Njut så länge det varar!

2009-08-01
Sista kvällen, sista chansen och sista dansen! Dansbanan och Pizzabussen har öppet från 11 och konserten börjar kl 21. Sedan får vårt fantastiska MKU-gäng vila sig lite efter en hektisk och mycket lyckad sommar. Vi som bara tar för oss av allt de ordnar börjar väl så smått vänta på höstfesten...

Ute är det gråväder idag, ganska kallt. Ingen sommarkänsla alls men det är bara första augusti så än är det inte slut på varma dagar, ljumma kvällar och sköna skärgårdsupplevelser.

För alla skärgårdsungdomar vill vi pusha för en möjlighet att helt kostnadsfritt träffa unga från andra skärgårdar i Sverige, och på sikt även i Europa. Den 22-23 augusti är det en träff i Grundsund. Det är Skärgårdarnas Riksförbund som erbjuder detta - läs mer på www.skargardarnasriksforbund.se - men det är bråttom om ni ska hinna med. Stockholms skärgård har (genom SIKO) fått lite förlängning på anmälningstiden som egentligen går ut just idag.

En sak som ju med all säkerhet lockar är de stora möjligheter som finns till internationella kontakter och utbyte. Många skulle nog tycka att det vore trevligt att t ex plugga franska och bo hos en familj på ö utanför Bretange eller kanske kunna sommarjobba på grekisk eller irländsk ö.

Redan nästa vecka blir det internationellt här på Möja då grekiska ungdomar kommer hit (läs föregående notis för mer info)

 

2009-07-23
Skogen går i svenska färger just nu. Massor med blåbär och idag fanns det plötsligt en massa gula "fläckar" i skogen, så många att jag fick kränga av mig t-shirten för att ha något att lägga alla kantarellerna i. Tur jag hade jacka också!

2009-07-17
Det flaggades i Möjaström den 17 juli. Inte varje år man firar en 100-åring, men idag var det i alla fall dags för "Maja" att nå denna aktningsvärda ålder. Att firandet ägde rum på Djuröhemmet må väl vara hänt, Södermöjabo är hon ändå och många från både Södermöja och Möja hade tagit sig till Djurö denna stora dag. Det blev mat, sång tal och faktiskt ett telegram från kungen och drottningen också innan en glad men trött jubilar drog sig tillbaka. Om planerna håller blir det ett besök hemma på Södermöja även denna sommar för födelsedagas"barnet".

Sen har det återigen kommit ett brev, denna gång med information om ett ungdomsprojekt som avslutas med allmän filmvisning på Möja den 7 augusti:

Hej, jag vill informera om ett spännande ungdomsprojekt på Möja 1/8-8/8. Projektet heter "Animation Against Violence" och det är 15 ungdomar från Nea Moudania i Grekland och 15 ungdomar från södra Stockholm som möts på Möja och under en vecka diskuterar våld, skapar berättelser om våld och gestaltar dessa genom animerad film och digitala berättelser. Projektet är delvis finansierat av EU-kommissionen och ungdomsprogrammet "Youth in action". Projektet organiseras av den informella gruppen "Spårvägen Youth project". Animationsarbetet kommer att äga rum på Dansbanan, Möja och projektet avslutas med allmän filmvisning i Möja bio fredagen 7/8.

För mer info kontakta svenske projektledaren Anders Edgren. Anders Edgren Tätorpsvägen 3A 12831 Skarpnäck mob: 070-5571661

Solen skiner, det är loppis i Ramsmora i eftermiddag och i kväll spelar Bayou på Dansbanan mellan 21-01. Möjasommaren är med andra ord inne i sin mest hektiska period.

2009-07-15
En riktig kanonkväll på Dansbanan när Lyxorkestern spelade. Fullspikat vid borden inne på banan och en hel del stående publik runt entréerna och även utanför. Stämningen var mycket hög, valet av önskelåtar skiftade och ibland blev det rentav allsång. Sommarnatten var ljummen och stämningen hög. Tack till MKU som fixade detta! Vi ses kanske på lördag igen när det är dags för nästa evenemang.

En särskild hälsning skickas till Hasse på Södermöja som var noga med att detta skulle publiceras "snarast". Men nu är det sovdags både på Möja och Södermöja...

2009-07-13
Trafikstockning på landsvägen när en grävmaskin bytte ägare. Köerna blev för Möjamått ovanligt långa under förflyttningen från Möjaström till Långvik. Vägen är för smal för omkörning. Huruvida det blev något möte förtäljer inte historien...

Sen har det kommit ett tips från Möjaskärgårdens Intresseförening som vill puffa för ett föredrag på Dansbanan den 21 juli. Hämta programmet här.

Sist men inte minst har jag blivit ombedd att publicera följande lilla skrivelse med anledning av det nerbrunna båthuset:

Som säkert de flesta känner till brann vårt båthus, i Möjaström, ner natten till lördagen den 11 juli. Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt men är tacksamma för att ingen kom till skada.
Vi är också oerhört tacksamma för att vi har ett sådant fantastiskt brandförsvar här på Möja. Utan den snabba och proffsiga insatsen vill vi inte tänka på hur det hela kunnat sluta. Så tusen TACK till alla "goa" gubbar för ert arbete.

Hälsningar från familjerna på Torsede vid Möjaström

2009-07-11
Årets marknadsdag blev lyckad. Mycket folk, perfekt marknadsväder och massor med folk. Köplusten var god, pizzor och öl gick åt som smör liksom örtsalt, livbojenprylar och mycket, mycket annat.

Dagen började dock lite värre för grannarna som fick se sitt båthus brinna ner till grunden. Orsak okänd. Lokala brandvärnet var snabbt på plats sedan larm slagits av en "nödig herre" som var ute på natten och såg att det brann. Tur i oturen att det regnat så mycket, annars hade det kunnat sluta mycket värre eftersom flera bostadshus ligger i närheten.

Det har kommit flera mail med positiva kommentarer till den nya "väderrutan" som numera finns på moja.nu. Roligt att det uppskattas men äras den som äras bör: Det var Peter Arehag i Löka som tipsade om denna fina webbtjänst som visade sig vara både gratis och väldigt enkel att fixa till. Jättekul när ni trogna hemsidebesökare delar med er av konkreta länkförslag och tips till gagn för andra.

2009-07-06
Höslåtter enligt gammal tradition i Ramsmora, och med gamla maskiner och redskap kan man tillägga. Två bofasta familjer i Ramsmora har nyligen blivit fårägare efter att ha följt markägarföreningens gedigna arbete med att vårda och öppna markerna. Under sommarhettan förra veckan var det dags att ta in hö för första vintern. Fyra ton blev det och maskinerna töffade på lika bra som förr.

Längs vägen mellan Berg och Löka lyser det rött av vallmo. Ett resultat av förra årets nedläggning av elkablar kanske. Månne fyllningsmassorna inkluderade fröer? Eller om någon gått och sått - vet vet jag. Vackert är det i alla fall med alla blommorna.

Först idag fick jag tag på årets bioprogram - pga ett missförstånd hade det inte deltas ut till boxadresser utan bara till brevlådor på ön. Hur som helst finns ju föreställningarna inlagda i sommarkalendern. Samtidigt vill jag tipsa om årets upplaga av Animera mera - anmälan på Dansbanan under Möja marknad som vanligt för er som vill göra animerad film under kunnig ledning.

Sen har jag fått mail med önskan att jag skulle publicera denna efterlysning:
Jag söker våran crescent cykel som blev stulen när min dotter hade den på midsommar. Den är ljusblå gammal typ 60 tal pojkcykel utan vxl fint skick med röda handtag står crescent på samt vid styret är det svart/vita rutor tror cykeln heter Pepita el dyl. Ngn borde veta vart den står eller ser den i ngt dike
Kontakta Ola Långvik 0707573308

Nu hoppas vi bara att någon sett Olas dotters cykel så den kommer tillrätta!

2009-07-04
Kyrkviken full med båtar en solig julidag. Barbenta barn på bryggorna. En doft av sommar, sol och semester för många medan andra jobbar lite mer än vanligt just nu.

Solbackens barnverksamhet har dragit igång. Från 30 juni till 27 juli, tisdag, onsdag och torsdag mellan kl 10-12 är det sång, lek och pyssel med Karolina Lindström i Solbacken (bredvid kyrkan). Temat för i år är: Jona i valfiskens buk.

2009-07-03
Efter en vecka vid Höga Kusten är jag nu åter på Möja. Det har hänt saker och kommer att hända saker framöver. Precis som det alltid gör på Möja under sommaren. Bara att hålla utkik här...

Marknaden står för dörren och som vanligt blir det också vernissage i Sjöbergs båthus med start samma helg. Se vidare i sommarkalendern. Redan den här veckan har Skärgårdsgalleriet slagit upp dörrarna för sommaren.

2009-06-26
Sommar, sommar, sommar... Ja, kan det egentligen bli bättre. En underbar sommarkväll med goda vänner och barn som skrattar, badar och leker nere vid vattnet. Nostalgi. Minns hur lång sommaren egentligen var. Förr! Men även om det går betydligt fortare nu finns fortfarande mycket att uppleva. Sommarkalendern är nu uppdaterad med både MKU och kyrkans alla arrangemang. Det finns mycket att välja på, från stillsam pilgrimsvandring till het musikunderhållning på dansbanan. Och däremellan allsång och hela kyrkan sjunger. Två arrangemang som verkligen drar mycket folk varje år.

Snart är det dags för Möja marknad - lördag 11 juli mellan 11-16 är det full fart på Möja Dansbana. Kom och kryssa bland marknadsstånden, hälsa på gamla vänner. Köp presenten till sommarkalaset eller slå dig ner för en pratstund. Valet är ditt, men du kommer väl? Det gör nämligen alla andra...

2009-06-24
En ganska lugn midsommar. Mycket folk på discot, några överförfriskade och några smockor, men annars var det tydligen inga större problem. Själv var jag på annat håll större delen av helgen. Med midsommaren kom också värmen och de modiga har börjat bada i kylslaget vatten, vi andra svettas på land.

Havet låg i Sollenkroka idag, båten alltså. Det gav sommarkänsla när man stod där och väntade på hemfärden. Med på båten fanns två glada damer, de hade tänkt åka till Vaxholm men bestämt sig för att åka längre ut bara på ren impuls. De klev av på Möja och skulle ta en promenad uppåt ön för att sedan ta kvällsbåten hem. Tycker det är roligt när folk gör såna där spontana grejor. Man behöver inte planera allt i detalj, då kanske det ändå händer nåt så planerna spricker. Bättre att ta tillfället i flykten och låta det bli som det blir. Det kan bli ganska bra...

Från kyrkan kom ett mail med en inbjudan:
Söndagen den 28 juni 18.00 Konsert i Möja kyrka
Py Bäckman Möja kyrkokör Rune Broberg, ackompanjatör Elisabeth Ringbom, dirigent
Biljettförsäljning från den 11/6. 100 kr vuxen, 80 kr för barn upp till 15 år. Ring 08-571 640 05 eller 0702-48 10 65.

Vi väntar ivrigt på Bio-programmet och lägger in det i sommarkalendern så fort det är fastställt.

2009-06-18
Det blev dramatiskt vid dansbanan igår. Kommunfullmäktige skulle ha möte och inledde kvällen med en matig smörgås. En av delegaterna fick ett oväntat allergianfall med andnöd. Hjälpt av sina kollegor fick hon sittande på dansbanetrappan invänta professionell hjälp i form av ambulanshelikopter. Denna anlände föredömligt snabbt, kom direkt från Mölnvik enligt obekräftade källor. Vår lokala sjöräddning hann också komma på plats men behövde aldrig ingripa (med exempelvis syrgas som finns ombord på räddningskryssaren). Det är otäckt när det händer, men skönt när det fungerar...

I övrigt har Pizzabussen nu öppnat i ny regi och i Löka har Café Ladan slagit upp dörrarna för säsongen. Kul med nystartare!

Midsommar står för dörren, besökssiffrorna för denna sida rasar iväg uppåt precis som vanligt. Molnen kommer rullande, precis som vanligt och en trevlig helg tillönskas alla läsare. Precis som vanligt!

2009-06-15
Helgen var bedrövlig. Det regnade och regnade och rätt som det var så kom det en liten skur. Men idag kunde man vara ute igen även om det var lerigt värre på skogsstigarna. I dikena forsade vattnet och allting prunkade grönt - grönt - grönt. Utom det som var lila (syrener och midsommarblomster) eller vitt (ålandsros och liljekonvalj) eller gult (smörblomma). Och friskt doftade det också!

Konsum började med sommaröppettider idag. Läs mer på deras egen hemsida: www.konsummoja.se

Waxholmsbolaget kör på sommarturlista sedan i helgen som var liksom Seacab. Det har kommit rapporter om att grillen i Berg kommer att öppna före midsommar, liksom även ett nytt café i Löka men närmare information finns inte ännu.

MKU har uppdaterat sin hemsida och det blir midsommardisco precis som vanligt. Sen laddar vi för den stora sommarmarknaden den 11 juli. Bioprogrammet är ännu inte inkommet men kommer givetvis att publiceras här som vanligt. Håll ut!

En nyhet är att polisbåten erbjuder mobila kontor på några skärgårdsöar. Möja får besök tisdagar, udda veckor mellan kl 20-21 i Kyrkviken. En sorts kvarterspolis för skärgården alltså. Du kan hämta mer information här

2009-06-08
Nu börjar det röra på sig härute. Helgen var kall och blåsig men firades på sedvanligt vis med boulefestival uppe vid Dansbanan. Många kom dit, beväpnade med bouleklot, picnic-korgar och ett sällsynt gott humör.HC planerade turneringen med fast hand och efte kvartsfinal och semifinal blev det en spännande final som vanns av två importer från Södertälje samt en viss webbsnickare (!). Mycket överraskande eftersom ingen av oss spelat boule förut annat än någon enstaka gång.

MKU har nu fått klart med sitt sommarprogram - spelningar och datum är inlagda under Aktuellt. Mer detaljer finns förstås på MKU:s egen hemsida.

Från det ena till det andra så fick jag följande mail häromdagen:
Måste berätta att i dag på morgonen har "vi" fått ett litet rådjurskid, så jättegulligt men så litet, vingligt på benen och därmed väldigt utsatt för faror. Du brukar ju skriva på hemsidan om saker som händer i naturen osv. Har du lust att skriva något på hemsidan om att nu är det viktigare än någonsin att hundar är kopplade. "Vårat" lilla kid är säkert inte det enda i naturens barnkammare!

Säkert är det så, men i barnkammaren uppe i Ulvvik är det numera ganska tomt. Fåren och lammen är ute på bete, kvar finns bara de som behöver flaskmat ett tag till.

2009-06-02
Sommaren kom och gick, det var strålande väder och högsommarvärme i helgen, några modiga passade rentav på att bada. Men idag har det varit runt 10 grader och regn, men som nån så: Regn är bra för potatisen (men vem f-n är potatis)...

I alla fall finns andra sommartecken, det kommer mail om saker och ting som komma skall. Möja marknad är nu spikad till 11 juli om någon missat det. Med stor sannolikhet kommer Pizzabussen att kunna servera pizzor men i annan regi och utformning än förra året. För dig som vill veta mer om verksamheten på och kring Dansbanan rekommenderar vi MKU:s egen hemsida på www.mku.dinstudio.se. Möja Krog har vi inget nytt att förtälja om, däremot gör ryktet gällande att det kommer hända nåt i Löka runt midsommar och då syfter jag inte på dansen runt stången utan mer lekamlig spis.

Trålbon har meddelat att man har öppet 11-14 alla dagar mellan 22 juni och 16 augusti.

Och redan nu på lördag blir det boulefestival vid Dansbanan. Turnering och lagtävling precis som tidigare år. Picnic-korg medtages och alla är välkomna att titta på eller spela själva. Start klockan 14.

2009-05-23
Invasionen är igång - denna helg har man återsett sommarbekantingarna och i Berg var det liv och rörelse utanför affären. Turistinformationen slog för första gången i år upp dörrarna. Kul! Inte fullt lika roligt att stå i långa köer inne i konsum, men samtalen flödade mellan de köande och stämningen var god. Det är lika kul att ses efter vintern.

Helgen har varit lite regnig men också mycket sol. Idag var det drygt 14 grader redan på morgonen och en långpromenad över ön visade på spirande grönska på fälten med "nysådd fårmat", prunkande gullvivsängar och sprickfärdiga liljekonvaler. De första ejderkullarna har setts och en radda knipungar pinnande faktsikt fram bakom sin mamma på strömmen igår.

Svenne är hemma och har haft gott fiskafänge. Vill någon ha färsk torsk är det visst bara att ringa och beställa. Annan fisk lär väl också finnas av och till. Den som frågar får svar.

På högsta nivå diskuteras årets kassahantering som ännu inte är löst. Månne landshövdingens inträdande på arenan hinner avhjälpa de svåraste problemen för sommarföretagarna. Växelkassor och dagskassor kräver sin hantering och räkningar behöver betalas och intäkterna måste finnas på rätt ställe vid rätt tidpunkt, vilket inte alltid är det lättaste nu när Svensk Kassaservice är ett minne blott.

Stuguthyrarna är igång - läs mer på deras egna hemsidor. Klicka på förstasidans banners till Fäfrubacken eller Möjaproduktions stuguthyrning. Behöver ni hyra cykel är det full fart hos Bjurmans, vill ni hellre paddla kajak är det bara att kontakta Möja havskajaker som vanligt. Gynna våra annonsörer - men framför allt: Njut av Möjavåren precis på ditt eget sätt, för snart är den slut och sommaren tar vid...

2009-05-10
Djurbarn i alla former brukar vara fascinerade av sina kroppsdelar. Så även kalv nummer två som testade vad man kunde ha den där grejen längst bak till. Gick det månne att få mat ur den? Efter en stund byttes leken mot skuttande "med de andra små kalvarna" precis som Ferdinand. Någon korkek såg jag dock inte i hagen.

Möja konsumtionsförening har haft sin årsstämma. Ekonomin ser positiv ut, den omdiskuterade stängningen av Långvik vintertid har gett resultat på ett påtagligt sätt i bokslutet. Den allmänt rådande lågknjunkteren drabbar enligt uppgift främst de stora köpladorna, medan små lokala butiker klarar sig lite bättre. Tur för oss. Men framför allt är det väl så att såväl styrelse som personal gjort ett gott jobb.

Sämre ser det ut med Möja krog och Pizzabussen inför sommarsäsongen. Vi får troligen klara oss utan båda om det inte plötsligt dyker upp någon bra lösning på hur de kan drivas och av vem/vilka. Men säsongen står som bekant för dörren och chansen att det hinner lösa sig känns minimal tyvärr.

2009-04-30
Gullvivor. Talgoxe i fågelholken. Uppstaplad brasa på vårdkaseberget och kören som ska sjunga in våren enligt gammal god tradition. Vattnet ligger spegelblankt så här på kvällskvisten även om det numera kommer en och annan fritidsbåt genom strömmen förstås.

Här på hemsidan undrar folk om det inte händer nåt på Möja eftersom uppdateringen uteblivit, men så är det förstås inte. Det händer både stort som smått. Precis som vanligt. Kalven har fått ett halvsyskon sen sist. Ängarna i Korssundet är numera välplöjda åkrar där det ska odlas foder. Kul att se så påtagligt resultat av de markvårdande insatserna som gjorts de senaste åren.

På bryggan ligger en pall telefonkataloger, antar att de får ligga där tills någon förpassar dem till pappersinsamlingen precis som förra året. Verkar inte vara någon efterfrågan på sånt nuförtiden.

Det pratas om krogen, pizzabussen och sommarprogram på dansbanan, men inget är klart och därför skriver jag heller inget om det, däremot lägger jag idag upp två nya länkar direkt här på nyhetssidan: På både Skärgårdsbryggan och Skärgårdsguiden finns mängder av skärgårdsnyheter för er som är intresserade.

Trevlig helg alla läsare!

2009-04-13
För första gången på ett antal (30? 40? 50?) år har det fötts en kalv på Möja. En vild liten krabat som ägnade första natten i livet åt att vara någon annanstans än innanför stängslet hos sin mamma. Det blev några dygns "arrest" för både mor och barn så de lärde sig hålla ordning på varandra.

Ett stort träd hade fallit tvärs över Hamnvägen i morse. Det låg inte där när jag gick bortåt, men på tillbakavägen blev det att klättra förbi. Mysko att det bara ramlat omkull sådär. Hade det blåst vore det väl inte så konstigt men idag har det varit kav lugnt.

Påskhelgen har bjudit på härligt vårväder med både sol och värme. Waxholmsbolaget har börjat köra vårturlista lagom till helgen. Myrorna har vaknat, änderna flirtar i gölen vid kyrkan och hunden har fått sin första fästing. Våren är här!

2009-03-29
Bofinken har kommit, ejdern också. Efter ett kort bakslag med mer snö är det nu åter vår i luften. På söndag blir det musikkväll på Södermöja (hämta inbjudan här). Tyvärr har ett fel smugit sig in i de affischer som satts upp på anslagstavlorna och jag har blivit ombedd att förtydliga här på webben. Det är alltså femte APRIL som gäller (inte mars!). Ring arrangören för mer info.

Påsken närmar sig med stormsteg och jag passar på att önska alla läsare en riktigt glad sådan redan nu.

2009-03-19
Doften av varm stugvägg, fågelkvitter, takdropp och dessvärre också en kall vind om man inte befinner sig i lä, för där värmer solen. Letade tussilago i Klockarbacken men det är kanske i tidigaste laget. Den lilla omröstningen om vårtecken har snabbt fått många att aktivera sig och notera vad man sett och hört. Nu väntar vi bara på ejdern...

I övrigt kan vi rapportera att callcentret i Norrsundshage nu dragit igång verksamheten så smått. Känns väldigt roligt att äntligen ha den typen av arbetsplats på ön igen och vi är många som håller tummarna för fortsatt positiv utveckling av detta.

Uppe i Ulvvik är fåren nyklippta och fina och snart är det dags för lamning igen. I år ska det även födas ett par kalvar och det blir extra spännande förstås.

2009-03-10
När dagen grydde trodde jag något konstigt hänt. Ljuset var så annorlunda utanför fönstret. Det visade sig vara vintern som gjort en liten framstöt mot våren och fått ett tillfälligt övertag. Temperaturen liger runt nollstrecket men snötäcket är tjockt och det har snöat hela dagen. Blötsnöat. För mig som tillbringat tre dagar i stan är det bedövande vackert med snösjoken och den vintervita, oplogade vägen. Men särskilt praktiskt är det ju inte, däremot är det halt.

Bland anmälda vårtecken på denna sida finns både tussilago och blåsippor - månne blomstren är lite kalla om blombladen?

2009-02-23
Företagarföreningen fyllde 10 år den 22 februari och det firades med festmiddag på Djurönäset. Men helgen bjöd också på sorg och tiden stannade liksom upp på fredagnatten när det som inte får hända ändå hände. En ung person finns inte mer, en annan är skadad och de som var rutomkring funderar över varför man inte kan backa bandet. Om inte OM vore skulle mycket vara annorlunda, som det är nu kan vi bara hjälpas åt att komma vidare. Och vara tacksamma för att de som var närmast när olyckan hände gjorde allt som över huvud taget kunde göras.


Företagarföreningens julbileum blev trots tragedin lyckad. Pris utdelades till årets företagare, en ny tradition som man hoppas upprepa varje år framöver. Företagarna Skärgården bidrog med ett fint pris förutom det diplom som vår lokala förening tagit fram. Segrare hade utsetts efter omröstning och Seacab vann med bred marginal till tvåan. Motiveringen var tätare turlistor under den isfria säsongen, samt tvärtrafik mellan öar i mellanskärgården. En värdig pristagare tyckte nog alla!

2009-02-12
Isens inverkan på det sociala livet blir påtaglig när man efter en dag i stan kliver ombord på Dalarö. Möjaborna verkar ha en viss förkärlek för förliga salongen på övre plan. Under senhösten har det varit gott om plats där eftersom många åkt med taxibåtsturerna eller valt att åka egen båt så länge vattnet var öppet. Men så kom den där riktigt kalla natten och isen lade sig. Valmöjligheterna blev plötsligt få.

25 personer delar på stolar och bord. Någonstans byts det blöjor, på ett annat ställe diskuteras politiska spörsmål. Det blivande callcentret är samtalsämnet hos några som just varit på en informationsträff om detta. Tuva och hennes småsyskon sitter och fingervirkar, deras farmor nystar garn och försöker visa oss andra hur de små barnfingrarna egentligen gör. Vi gräver i våra hjärnors mest bortglömda vrår och inser att vi faktiskt kommer ihåg något liknande - påtning - som vi själva höll på med på 60-talet. Skratten är många, stämningen hög och kaffet smakar gott. Aldrig har väl resan hem gått så fort som denna gång. Trots isen.

2009-01-23
Hemsideflytten framflyttad av tidsskäl. Man hinner ju inte riktigt allt man vill och just nu tycks precis allting närma sig deadline.

En av våra annonsörer har lyckats bättre med planeringen och nyligen flyttat till ny hemsida - vi gratulerar Möja Havskajaker

Ute är det snöblask, vägen har varit glashal men är något bättre nu. Företagarföreningen har haft medlemsmöte - ett uppskattat föredrag av Anders Källgård som skrivit boken Sveriges Öar, samt diskussioner om aktuella ämnen som vanligt. Föreningen planerar att hålla sitt 10-årsjubileum på Djurönäset för att få det lite extra festligt. Planering pågår och mer information kommer förstås längre fram.

2009-01-16
Hemsidan flyttas till nytt webbhotell - under flytten kan det uppstå vissa, tekniska problem - håll ut bara, så blir det som vanligt sen igen. Det är ju så i den digitala världen att det hela tiden dyker upp nya aktörer på banan med andra priser och villkor. Därför kommer den här sidan att flyttas de närmaste dagarna. När flytten är avklarad börjar steg två, då blir det uppfräschning av utseende och innehåll. Adressen blir förstås den gamla vanliga - efter tio år är den inarbetad så den kommer självklart inte att ändras.

Allt har rivstartat efter helgerna nu och det händer en hel del även i vår förhållandevis lugna hörna av världen. Exempelvis ska det snart startas ett callcenter på Möja igen och det kommer att skapa några arbetstillfällen liknande dem som Folksam erbjöd tidigare. För att sysselsätta så många som möjligt är det förstås väsentligt att få tag på många uppdragsgivare också - så om just DU har behov av telefonsvarstjänster, kundtjänst eller annat i den vägen - tveka inte att höra av dig till oss på Möja. Vi kommer att starta redan under våren.

2009-01-05
Då var det dags igen - Möjas alldeles egen tradition har tagit sin början detta nådens år 2009. KLockan 15.30 på trettondagsaftons eftermiddag såg det ut så här när det tappra, södra gänget (de norra är säkert lika tappra men hamnade inte på bild) äntrade båten för färd till och föreställning på Södermöja. Det blir en lång dags färd mot...morgon. För klockan brukar hinna bli både 8 och 9 på trettondagen innan de här gossarna får stupa i säng. Inte hungriga, definitivt inte törstiga, men mycket, mycket trötta...

2009-01-01
Nu har vi 2009. Det är kallt ute men fortfarande ingen snö. Vi väntar på våra traditionella stjärnsångare nu...