Möjaåret 2010

2010-12-30

Bara ett enda dygn kvar av det gamla året nu. Snön ligger djup och drivorna är meterhöga. När hade vi senast en så till den milda grad "vit jul" som i år? Att isen lägger sig före jul är också något nytt. Södermöjaborna tycker det är underbart att kunna åka direkt till affären över Strömmen och fjärden är avlyst för att om möjligt göra detta möjligt även för Hemö- och Granholmenborna. Tyvärr har det ju kommit mycket snö och det påverkar ju isen negativt, det finns ingen stadig kärnis att lita på så den som inte är van bör hålla sig kvar på fasta land.

Så här inför årets slut ska man ju avge nyårslöften och mitt löfte till er alla är att se till att denna hemsida får fylla femton år, bara ni lovar mig att fortsätta besöka den, skicka uppmuntrande tillrop, skriva gästboken eller på andra sätt visa att ni faktiskt finns därute och har nöje av det som serveras på dessa sidor. Det jag allra mest önskar mig är att ni som sätter upp anslag på anslagstavlorna här på Möja också skickar dem till mig för publicering här. Då skulle det genast bli mycket lättare att informera om bortsprungna hundar, luciafirande eller loppis och allt vad det nu kan vara. Med er hjälp blir innehållet mer omväxlande och dessutom når era anslag ut även till dem som inte råkar vara på Möja just då. Publicering av sådant ickekommersiellt material från skolbarn, föreningar eller liknande publiceras förstås kostnadsfritt.

2010-12-19

Ett snötäckt Möja, med välplogade vägar och båtar som kommer och går i tid. En skärgård där många tror att det är hemskt primitivt att bo. Vi som pendlar ofta får alltid kommentarer - Stackars dig som måste åka båt så här års, är det mycket kallt och besvärligt därute nu?. Svaret är förstås nej. Möja må ligga långt från stan, men vi försmäktar inte utan snus så att säga. Båtarna är förträffliga, morgonturerna in blir till sociala frukostmöten över en extra kopp kaffe. Den som vill kan koppla upp sig på bredbandet och jobba nån timme. Det besvärliga kanske börjar när vi når fastlandet. När Sollenkrokavägen inte är plogad, billåset har frusit eller bussen inte kommer. Kommer man ännu närmre stan verkar bekymren riktigt stora om tunnelbanan är tio minuter försenad. Tio minuter!!? Jag tänker på inskriptionen på Ramsmora brygga: Väntetid är tid till skänks - då finns tid för egna tankar.

Strömavbrott ska vi bara inte tala om. Då är storstaden mycket mer sårbar än glesbygden eftersom vi oftast har garderat för sådana händelser som vi under alla omständigheter måste hantera på egen hand om de inträffar. Och räcker det inte med den egna handen så finns det ju grannar som hjälper till när det behövs. Som när min panna gick sönder för en vecka sen. Öns rörmokare är på semester i Thailand. Då ställer andra upp med lösa element att låna, rörmokarns pappa ringer och ber om produktnummer för att beställa hem grejor tills sonen är i Sverige igen. Dagen efter hans hemkomst får jag besked när allt kommer att vara fixat. Det må vara 14 grader i köket på morgnarna men orolig är jag inte. Allt löser sig härute eftersom folk bryr sig.

Ännu ett år är snart till ända och det finns en liten sammanfattning av 2010 på den nyskapade sidan Detta hände 2010. Och med det önskar jag alla läsare av denna sida en riktigt, riktigt skön julhelg.

Under 2011 firar denna hemsida 15-årsjubileum - det ska vi försöka fira lite extra så glöm inte att titta hit då och då

 

2010-12-13

Skolbarnen bjöd på stämningsfullt luciafirande på Dansbanan i fredags. Som vanligt välbesökt, traditionellt och välordnat med kaffe till alla som kom. Vad vore vi utan traditioner. Och vad vore vi utan Dansbanan - kan passa på att meddela att Möja Kulturella Ungdomsrörelse kommer att byta hemsideadress inom kort. Den nya adressen blir www.mojadansbana.nu. Beräknas fungera senare under veckan. Uppdatera dina länkar om du har sådana.

På parkeringsfronten inget nytt...

2010-12-08

Många frågor och inga svar. Dramat med Värmdö kommuns/Värmdö Hamnars starkt kritiserade behandling av skärgårdsbornas boendeparkering rullar vidare. Många tycks tro att allt är löst, nån tidning har kanske uttryckt sig otydligt eller så har man kanske skrivit att nya avtal med garanterade platser ska skickas ut. Innehållet i den så kallade garantin är dock synnerligen ihåligt eftersom det handlar om extra parkeringsytor som kommer att iordningställas till högsäsongen OM den bygglovsansökan man tänker skicka in kommer att bli beviljad. Oj, så trygga vi känner oss!

Men framför allt har vi återigen förlorat förtroendet för kommunen, för ärendet som diskuterats i Skärgårdsrådet och för överenskommelser som gjorts med ansvariga och där tydliga minnesanteckningar beskriver detta. Vi lyckönskar de som faktiskt inte fått någon uppsägning alls (utskicket tycks ha skett lite fläckvis) men undrar så smått vad som händer när de som tvingas återgå till oreserverade platser råkar ställa sig på någon av de platser där ägaren fortfarande har lyckan att få stå.

Vi beklagar djupt de rörelsehindrade ö-bor som från och med årskiftet förhindras att parkera nära bryggan, ens genom att betala flera tusen kronor högre avgift för en fast plats. Alla platser nära bryggan ska ju reserveras för tillfälliga besökare... Diskriminering kallas det visst, men kanske inte lagen gäller när det handlar om skärgårdsbor. vad vet jag?

Ett förslag till kommunen är att ta Värmdö Hamnar/Europark i örat och frysa nuvarande avtal ett år så vi hinner diskutera igenom saken på ett sakligt sätt. Det där med boendeparkering ska inte behöva hanteras på ett sånt här sätt!

2010-11-27

Nu är Möja mer eller mindre snötäckt. På grund av blåsten varvas halvmeterhöga drivor med barmark, men självlysande skoteroveraller pulsar målmedvetet fram och de första snöskotrarna har siktats. Det är några grader kallt, lite isfras på vattnet längst in vid stranden. Som vanligt har skärgården klarat de gångna dagarnas snökaos betydligt bättre än fastlandet. Båtarna går punktligt och vägen är plogad. Landsbygden kan!

Det stora samtalsämnet just nu är Sollenkrokaparkeringen. Enligt uppgift ska nya avtal skickas ut där man lagt till en rad om "platsgaranti". Det har dock inte förklarats hur denna garanti är tänkt att fungera eller varför man, om nu garanti ska ges, inte kan behålla reserverade platser som tidigare. Skärgårdsföreningarna har slagits för fasta platser så länge jag kan minnas, nu har vi haft sådana ett drygt halvår enligt ett avtal som Värmdö Hamnar väljer att riva upp. Det är bara att ta om det från början som man säger. Om samtliga bebodda skärgårdsfastigheter fanns placerade i direkt anslutning till Sollenkroka är det nog ingen tvekan om att det skulle finnas både plogad väg och infartsparkering, speciellt med tanke på det stora besökstrycket. Men nu finns vi alltså utspridda på ett antal öar, bortom vatten. Och då är det viktigare att den stora parkeringen närmst sjön reserveras för tillfälliga besökare, medan alla som bidrar till en levande skärgård året runt och regelbundet behöver plats hänvisas till andra parkeringar längre upp. Om de är lediga...

Idag är det första advent - ljus tindrar i många fönster och det börjar bli dags att planera för besök på Dansbanan dels den 4 december då det är julmarknad, dels den 10 december kl 18.30 då skolbarnen bjuder på stämningsfullt Luciafirande. Missa inte heller möjligheten att åka till Utö julmarknad den 11 december i ett trevligt samarrangemang. Läs hela inbjudan här. Pärlan bjuder på julbord vissa dagar och det gör naturligtvis även Wikströms Fisk.

Längre fram i vinter blir det andra aktiviteter, flera i kyrkans regi och Möjakalendern har uppdaterats med alla arrangemang ända fram till mars.

 

2010-11-07

En ko, en häst och en väldig massa cowboys, både stora och små. Indianer, bokhållare och gangsters samt ett gäng med linedancare på scenen som dagen till ära pryddes av båda kaktusar, höbalar och en vitnad koskalle. Möjas gamla dansbana var sig inte riktigt lik denna afton när MKU (Möjas Kallhamrade Uslingar) anordnade fest på westertema. Väggarna pryddes av affischer med bilder på efterlysta personer av riktigt ruggigt slag och den som var uppmärksam kunde faktiskt skymta en och annan av dem i folkvimlet men ingen vågade förstås göra något åt det. I stället åt och pratade de vuxna medan de yngre mer sprang omkring och lekte cowboys och indianer, de trodde nämligen allt var på låtsas. Lilla C hade lite problem med tekniken när han skulle blåsa röken från låtsaspistolen. Pipan hamnade alltsom oftast i munnen i stället trots hans ömma moders många försök att pedagogiskt förklara att man inte brukade göra så. Men roligt hade han, precis som alla andra!

Inbjudna gäster bjöd på en uppvisning i hur det går till att dansa linedance, sedan fick alla som ville själva pröva på en enkel variant med 32 steg. En-två-tre-klapp, en-två-tre-klamp. Höger-höger-steg-klamp, vänster-vänster-steg-klamp. Höger, eller var det vänster, eller var det spark och klapp...Förvirring utbröt ibland och skratten blev många men efter en stund satt det faktiskt hos de allra flesta och hela dansbanans golv fylldes med prydliga (nåja) led av idogt dansande människor.

För bilder hänvisas till MKUs hemsida (publiceras när webbmastern och tillika festfixaren ("the Duck" Österman) återvänt till vardagen och hunnit fixa detta.

Under kvällen blev jag ombedd att på denna sida upplysa alla om behovet av att använda reflexer eller ficklampa när ni går på Möjas landsväg. Det är mycket svårt att se i höstmörkret och vägen är smal. Att den som går märker bilarna är ingen garanti, om inte det motsatta råder kan det bli lite nervöst för bilföraren, speciellt om det gäller bussen eller andra stora fordon. Så sätt på er reflexerna eller ta med ficklampa och gör er synliga på vägen! När vi ändå talar om trafik och fordon kan det vara lämpligt att informera om att Möjaskärgårdens Företagarförening utformat en skrivelse gällande det hårt kritiserade nya avtalet för parkeringsplats i Sollenkroka. Skrivelsen har undertecknats även Möjaskärgårdens Intresseförening, Mellanskärgårdens Intresseförening, Stavsudda Intresseförening samt SIKO och Företagarna Skärgården. Fortsättning följer. (En artikel om parkeringsproblematiken finns i veckans nummer av tidningen Skärgården som finns att köpa i bl a Konsum.

2010-10-31

Roland Svensson tillbringade mycket tid på Möja. Diskussioner finns faktiskt om ett Roland Svensson-museum lokalt på ön. I väntan på ett sådant åkte en stor grupp Möjabor till utställningen på Waldemarsudde och besåg den stora utställningen där med anledning av att Roland Svensson skulle ha fyllt 100 år i år. Vår guide - Torbjörn Svensson - berättade och visade oss runt i museet bland både akvareller, oljemålningar och intressanta montrar som visade hur det faktiskt går till att göra litografier. Hemfärden gick via Vaxholm där vi avnjöt en fisk- och skaldjursgryta på Waxholms hotell innan vi så småningom tog sista skuttet hem till vår ö igen. En trevlig dag i goda vänners lag.Varmt tack till Britt F  som stod bakom arrangemanget.

Samtalsämnet för dagen var de nya parkeringsavtal som skickats ut till alla som så sent som i våras äntligen fick fasta parkeringsplatser i Sollenkroka. Nu är sådana platser uppsagda och man avser återgå till oreserverade platser igen. Ett fåtal fasta platser kommer att finnas även fortsättningsvis men då med flera hundra procent högre årshyra. Ändringen har inte på något sätt aviserats och höjningen är förstås oacceptabel. Företagarföreningen ska ta upp det på sitt styrelsemöte nästa vecka. Flera personer avser att inte underteckna avtalen (och därmed godkänna nyordningen) förrän frågan är utredd.

Det blir mer och mer höst, dimmigt, grått och fuktigt. Träden har mycket löv kvar på grenarna och enligt bondepraktikan lär det betyda att vi har en kall vinter att vänta.

2010-10-23

Ni har säkert noterat den fina Kustväderapplikationen här till höger. En bra service som många uppskattar, så det var helt oväntat att det skulle komma ett tack från Sjöräddningssällskapet. Det är väl nästan vi som borde tacka för att vi får använda den utan kostnad. Riktigt trevligt att få en fint diplom med posten var det hur som helst :-)

Det ligger cirka 10 cm snöblask utanför fönstret. Snön kom i går och det var väldigt mycket mer här än inne på fastlandet. Alla Värmdöbussar var visst inställda under delar av fredagen på grund av halka. Vägen här på ön är oplogad, slagig och blöt. Kanske skulle den trasas sönder helt om man försöker ploga? Någon testade visst snöskoterföret igår medan det fortfarande var kallt. Idag är det fem plusgrader och takdropp. Om det inte vore för att träden fortfarande har fullt med otappade löv på grenarna skulle man kunna tro det var vårvinter eftersom solen skiner från klarblå himmel också. Men även om man inte tror på det, kan man ju låtsas och njuta av den vindstilla dagen och spegelblanka vatten. Vackert är bara förnamnet.

2010-10-18

Det var en gång en pumpa som skulle ut i skärgården. Tanken var att den skulle pryda någon lämplig hylla i affären framåt Halloween. Men det ville inte pumpan. I alla fall inte med det samma. Så när den väl landat på ön lämnade sin bur och rullade ut i vida världen, eller i alla fall ner i sjön. På facebook (=Möjas digitaliserade djungeltelegraf) skickades snabbt ut varningar om att en stor, fet pumpa var på rymmen i Bergbofjärden. Våra uppmärksamma sjöfarare lovade direkt att hålla god utkik. En av dem fick göra mer än så, han fick ge sig ut på havet för att fånga in rymlingen och det var inte det lättaste. Pumpor har nämligen inga handtag! Så småningom var dock ordningen återställd och pumpan fick finna sig att bli ställd på avrinning på räcket vid bensinmacken. Därefter bars den in i affären och fick vila ut på ett bord ute på lagret.

Ordningen är återställd och kanske får vi se dramats huvudperson lysa med ett vackert grin i höstmörkret framöver.

pumpa

2010-10-05

Nya öppettider i Konsum och den så kallade "handlingsbussen" har börjar köra denna vecka, torsdagar 13.50 och lördagar 10.50 från Långvik för alla som inte har möjlighet att åka egna fordon. Utmärkt service. Övrig information om öppettider etc hittar ni på Konsums egen hemsida. I sammanhanget borde jag kanske lägga till att vi inte har någon Konsumbutik på ön längre, utan en coop nära, men det dröjer nog innan den benämningen hamnar i var mans mun.

Möja Kulturella Ungdomsrörelse har nu spikat datum för den efterlängtade höstfesten. Lördagen den sjätte november utlovar man en nystajlad Dansbana och westerntema. Som vanligt gäller att festen ordnas för medlemmar. Du som inte är medlem redan bör alltså bli det snarast! Läs mer om alla detaljer på www.mku.dinstudio.se

 

2010-09-26

Hösten har kommit med prunkande färger här och var. Samtidigt ser jag till min stora förvåning att den magnifika ålandsrosen vid grannens tomt ståtar med ett antal fräscha knoppar. Nu!?

Tyvärr är visar mörkret utanför fönstret med all önskvärd tydlighet att det inte är våren som nalkas, knopparna till trots. Det är mörkt både när man vaknar och när man tar sitt kvällskaffe nu och säkert behövs den extraenergi som vi fick i torsdags på Linneas skärgårdsjympa. Bortåt 30 personer hade tagit sig till Möjahallen denna premiärkväll när Linnea från Norra skulle få oss att sätta fart på sittfläsket. Det kunde hon med den äran och alla var både svettiga och nöjda när timmen var slut. Träningsvärken slog till hos en och annan, men på torsdag är det nya tag och framåt jul är väl Möjaborna mest vältränade av alla. Kanske.

Skogen svämmar över av svamp nu, trattkantareller och gula kantareller. Blodriska och fårticka. De svampar man inte är säker på får man låta bli. Vill du lära dig mer om svamp så klicka in på http://www.svampguiden.com/

2010-09-19

Stor show i Kyrkviken när en fårflock ska flyttas. Färjan ligger dock stilla, blåsten har mojnat sedan igår. På land står lilla Loka som ska bli fårhund när hon blir stor, fast hon är så liten så hon har inte ens börjat på dagis. Men pussas och sitta på rumpan och njuta av uppmärksamheten är hon redan nu. Uppe vid skolan är det mycket aktiviteter, gårdagens dragspelsträff lockade cirka 70 personer som stannade till middagen. Och det trots dåligt väder och en del återbud. Arrangörerna var nöjda och håller nu på att städa undan i Möjahallen.

Längre bort i den äldsta skolbyggnaden ligger gamla gymnastiksalen som för dagen fungerar som vallokal och det droppar in ö-bor från när och fjärran som vill lägga sin röst på det eller de partier man gillar bäst (olika i olika val, kanske). Stämningen är lättsam och många passar på att byta några ord om ditten och datten. Trassel och Chica (kända från facebook för många) är där med sin husse och matte. Efter fullgjord röstning återvänder man till Dalö och kantarellerna. Om det finns några kvar. På stora Möja börjar det tunna ut lite nu med gula kantareller men å andra sidan börjar trattisarna sticka up som...ja, som svampar ur jorden även om det troligen dröjer till deras högsäsong ser det onekligen lovande ut.

Anslagstavlan bjuder in till "Linneas skärgårdsjumpa". Torsdagskvällar 19-20.00. Trettio kronor per gång eller 300 kr för terminskort (13 ggr). Välkommet initiativ som startar nu på torsdag 23 september vid Möjahallen. Alla välkomna.

2010-09-17

Hösten har kommit, men är som vanligt senare här än på fastlandet. Temperaturen ligger nånstans mellan 12-15 grader för det mesta. I vattnet var det 14 grader för ungefär en vecka sedan och en modig bofasting vågade bada. Inte jag! Skolan är i full gång nu, två nya lärare har flyttat ut efterträtt de båda som gick i pension i våras. Enligt uppgift fungerar allt utmärkt och de nyinflyttade kommer båda från glesbygdsområden vilket säkert underlättar acklimatiseringen. De hyr varsitt åretruntboende på ön. Företagarföreningen har fått ett flertal förfrågningar just på åretruntboende och vill gärna ha kontakt med er som kan hyra ut hela hus, eller delar av hus på årsbasis till folk som önskar flytta ut permanent. Läs mer här. Vill du ha mer information så ring  070-750 56 30 (Roffe Åkesson).

Till helgen blir det dragspelsträff i Möjahallen. En heldag för musikälskare och vi hoppas på mycket folk som både spelar och lyssnar förstås. Nästa vecka är kanske bilbesiktningen den stora begivenheten. Då brukar bilköerna ringla sig från Möjaström och uppåt ön. Idoga besiktningsmän provkör och det kan bli ganska mycket av både gas, broms och tutande periodvis.

2010-09-05

Birkakören kom till Möja och sjöng Taube på Dansbanan. Inte var det lika fullt som på allsången men det var ändå en stor skara Möjabor och andra som bänkade sig för att lyssna på de klassiska visorna. Huvudsakligen blev det Taube men även några andra melodier trillade som pärlband. Musikackompanjemanget sköttes av bygdens söner Kalle, Kjelle och Anders. Trevligt arrangemang. Nästa gång vi kan lyssna på musik blir den 18 september då i Möjahallen. Läs mer under Möjakalender

2010-09-02

Vidunderligt vackra höstmorgnar. Klar luft och en doft av höst. Ganska varmt på dagarna men kyliga nätter och ett vatten som bjuder på en virvlande dans av dimrök på morgnarna. Bedövande vackert, rogivande och lyxigt som antistress nu när höstens alla aktiviteter dragit igång igen.

På anslagstavlorna finns information om kommande bilbesikning. Den 22 september kommer kön av bilar att ringla sig lång från Möjaström och uppåt ön. I år är sista året vi säkert vet hur bilbesikningen kommer att gå till, dvs att alla permanentboende ö-bilar besiktigas samtidigt oavsett slutsiffran. Senast den 14 september ska du som äger en ö-boende bil, anmäla ditt besiktningsbehov (till Undin som vanligt).

Islandshästarna har ny flyttat från Möja för säsongen. Många barn, ungdomar och vuxna har tagit del av deras lurviga uppsyn och harmoniska lunkande över ön. Många har också bidragit till deras skötsel och Sarah riktar sitt tack till alla involverade. Nu återstår utvärdering av projektet och förhoppningsvis planering om fortsättning i framtiden.

I skogen har både det röda och det gula guldet tagit över. Lingon och kantareller finns det riktigt gott om för den som vet var man ska leta. Och det är ju många som vet. Vi bofasta plockar gärna på torsdagar och fredagar, när det hunnit växa till sig lite men innan det blir fullt i skogen av fritidsbor som också vill plocka. Men trots det får nog alla sin beskärda del och för många är själva skogspromenaderna lika viktiga som mängden bär eller svamp.

2010-08-21

Nästan alla öns barn och en hel del föräldrar, vänner och bekanta samlades idag vid den nya Möjahallen vid skolan. Dags för "Ö-spelen" och många mer eller mindre etablerade tävlingsgrenar individuellt eller i lag. Vad sägs om tandemskidåkning eller vattenstafett.  Vingligt, vått och mycket mycket roligt för både deltagare och publik. Funktionärer fanns på plats och hjälpte de som hade lite svårt att kasta bollen i basketkorgen, som nu i den nya hallen hamnat betydligt högre än i skolans gamla gymnastiksal.

Ett basketlyft

Det känns att Möjahallen kommer att erbjuda ett riktigt lyft, inte bara för de som är lite korta i rocken. Nästa år hoppas vi på deltagande från andra Ö-skolor också!

Kyrkan och Dansbanan rustade för bröllop och finklädda människor kom gående längs vägen. Sommar i luften fortfarande och ganska mycket båtar i Kyrkviken. Ett anslag nedanför kyrkan förkunnar att man fick in nästa 25 000 kronor vid sommarens "kyrkloppis" och att man vill tacka alla som bidrog genom att skänka saker till försäljning.

2010-08-17
Helgen som gick var varm, för att inte säga kvav. Kanske var det sommaren som gav det sista till oss frusna nordbor. Måndagen bjöd på blåst och nya väder och idag vaknade Möja till en piskande, virvlande forsande störtregnskur. Vattnet i strömmen var vitsjudande av studsande vattendroppar och katterna bestämde sig raskt för att stanna inomhus som omväxling. Vi är nu inne i sista veckan med sommarturlista hos Waxholmsbolaget och SeaCab har redan ändrat sina turer i vissa avseenden. Men det är fortfarande gott om kommunikationer både till och från fastlandets olika replipunkter.

Till helgen (den 21 aug) blir det "ö-spel" uppe vid skolan. Lekfulla idrottstävlingar för ungdomar från förskoleklass till årskurs nio. Både individuellt och i lag. Du kommer väl och hejar på dem. Grenarna blir blandade såsom vattenstafett, löpning och rudnpingis. Det kommer att finnas korv och hamburgare att köpa för publiken. De tappra deltagarna får lunch och även t-shirt och medalj efter väl utförd tävling. Ö-spelen håller på hela dagen med start klockan 09.00 och arrangör är Möja skola i samarbete med Möja idrottsförening.

2010-08-10
Det blev en riktig smakstart här inne på nya webbhotellet. Besöksantalet har plötsligt ökat vilket möjligen kan bero på att det nu är enkelt att dela på Facebook. Gör det du också! Bara att klicka på den lilla blå länken till vänster. I verkliga livet gäller att tempot nu börjar sakta ner lite här på ön. Affären har inte längre söndagsöppet, macken har bara helgöppet osv. Men de flesta ställen är trots allt igång fortfarande och vattnet är fullt badbart. Trängseln i gästhamnen finns inte så nu finns tid att njuta

2010-08-07
Gårdagens konsert på Dansbanan (Nurse Diesel) fick ackompanjemang av ett magnifikt åskväder. Strömmen försvann i pausen men kom tillbaka efter ett tag. Över 400 besökare trängdes och tog skydd undan regnet som kom och gick. Stämningen var mycket god även om en och annan (t ex undertecknad) gick hem för att titta till husdjur eller dra ur kontakter. Enligt andra källor registrerades 2 500 blixtar i timmen i Stockholm och åskvädrets fokus låg över Värmdö. Vilken final det blev!

2010-08-04
Nu börjar väderbalansen jämna ut sig. Det envetna solskenet och torkan i början av juli är nu ett minne blott. Det regnar, är dimma och regnar lite till. Temperaturen är dock behaglig om än inte i vattnet som aldrig återfått sin badbara status. Men än är väl hoppet inte ute, det är mycket kvar av sommaren...

På lördag är det dock dags för "sista dansen" på Dansbanan denna säsong. Nurse Diesel underhåller 21-01 och eftersom de är gamla stamartister på Möja skriver jag inte mer om det här. Däremot kan jag meddela att MKU påbörjat planeringen av en höstfest så småningom - som vanligt bara för medlemmar, så om du inte redan är medlem, passa på att bli det nu så får du en inbjudan i brevlådan så småningom. Klicka in på www.mku.dinstudio.se och läs hur du blir medlem - samtidigt kan du få veta mer om det spännande slag som kommer att utspelas på Dansbanan nu på lördag och vilka som egentligen kom först till Möja...

2010-07-26
Trots hällande regn och hård vind var det packat på Dansbanan när Niklas Strömstedt spelade på lördagskvällen. Drygt 300 betalande trängdes inomhus när regnet forsade ner som värst. Stämningen var hög och Strömstedt varvade mellansnack och musik på ett kul sätt så skratten var många. Niklas själv tyckte det var så trevligt här att han vill komma tillbaka nästa sommar igen!

Bara två kvällar tidigare var Lyxorkestern på plats och även de hade en stor publik, men då gick det att vara utomhus i den ljumma sommarkvällen.

Söndag 25 juli var det premiär för Möja Bio denna säsong och Robin Hood visades inför en fullsatt salong och nu på onsdag är det dags för allsång - en kväll då Möjaborna brukar gå man ur huse för att sjunga hellre än bra eller bättre än bäst. Huvudsaken är ju att man har trevligt. Tillsammans!

Dansbanan och MKU har en stor betydelse för Möja, det är helt klart. Här händer saker i stort och smått hela tiden och bakom allt ligger den idoga och ideellt arbetande styrelsen. Alltför ofta tackar vi artisterna, men glömmer de som jobbar bakom kulisserna så allt funkar...

Den medelhavsvärme som legat över ön den senaste månaden har nu vikt undan. Efter lördagens hällregn uppmättes föga lockande 12 grader i vattnet, hur det kan bli såna temperaturfall vet jag inte, enligt uppgift är det nu åter badbart men ändå en bit från tidigare 22 grader förstås. I luften är det lite över 20 grader.

Från en av öns turistföretagare kommer larmrapporter angående dagskassehanteringen på öarna. Ett försöksprojekt under 8 veckor. Tyvärr administrativt dåligt hanterat varför de fyra första veckorna gått utan att turistföretagen ens hunnit registrera sig som kunder och få igång rutinerna med värdetransportföretaget. Tråkigt! Vi hoppas det inte får effekter på utvärderingen som görs efter testperioden. Det är livsviktigt att ö-företagen får möjlighet till en säker och effektiv hantering av kontanter även kommande år!

2010-07-21
Inte bara människor som badar i Möjaström. Den här gynnaren syntes vid ett flertal tillfällen mitt i Strömmen, ungefär vid bensinmacken och påpasslige Hans Blomberg på Södermöja fick några bilder. Håll ögonen öppna så kanske du också får syn på den.

I lördags morse blev det lite panik när Emil and the Ecstatics fick lämna återbud till spelningen på Dansbanan pga sjukdom. Men Ricardo från lördagen innan kunde hoppa in med kort varsel och med förstärkning av öns egna förmågor blev det en riktigt trevlig underhållningskväll med ovanligt högt i tak. Snyggt jobbat MKU!

Lördagen som kommer är det inte helt okände Niklas Strömstedt som kommer. Och en väldig massa andra som vill lyssna på honom. Se till att komma i tid om du vill få en bra plats. Redan torsdag kväll kan du förresten få underhållning på Dansbanan i form av "Lyxorkestern" om du vill. Läs mer om alla arrangemang på www.mku.dinstudio.se.

Kyrkan erbjuder kyrkloppis, våfflor och annat trevligt på lördagen den 24 juli. Kyrktornet lär vara öppet för den som vill njuta av en underbar utsikt över hela ön. Se lokala anslag för närmare information.

2010-07-16
Medelhavsklimat och tropiska nätter. Badliv och båtliv. Men också vattenbrist och eldfara. Det är mycket folk i farten nu och vi ber alla om hänsyn vad gäller både vattenförbrukning och respekt för eldningsförbud. Så torrt som det är i markerna nu kan en enkel cigarettfimp ställa till rejält.

Glassbåten kör täta turer för att fylla på i butikernas och kioskernas glassfrysar och vid klippor och stränder är det fullt med brunbrända semesterfirare och badstojande barn. Sommar när den är som bäst för många. Men värmen kan också orsaka hälsoproblem och därför vill vi här tipsa om att det numera går att se online var det finns så kallade "hjärtstartare". Registret är dock inte helt uppdaterat så sprid gärna vidare att alla organisationer och andra som har tillgång till en sådan ska registrera detta via följande länk: http://www.hjartstartarregistret.se/registrera.

På Möja har det hållts flera kurser i såväl hjärt-lungräddning som hantering av hjärtstartare så kompetensen är god om oturen skulle vara framme.

På Södermöja vajar den (privata) grönvita flaggan som bland annat talar om att det är över 20 grader i vattnet. I Strömmen (där det inte blir så jättevarmt eftersom vattnet strömmar igenom hela tiden och inte blir uppvärmt på samma sätt som i vikarna. Några alger har vi ännu inte sett till trots värmen.

Från Berg doftar jasmin och rosor blandat med mat och kryddort. Turistbyrån jobbar för högtryck och har gett ut en ny, jättefin liten "bok" om Möja. (Möja - det goda livet). Köp den! MKU-gänget jobbar med schemaläggning, musiktransporter och allsångsplanering/repetitioner. Snart börjar Möja Bio med sina föreställningar och grillen vid banan är öppen dagligen.

Tröttnar du på att äta och bada så gör gärna ett besök på Möjas nya aktivitetshall vid skolan. Gymmet där är öppet på eftermiddagarna för den motionssugne.

2010-07-09
Högsommar. Vattnet är badbart för de flesta och för er som ändå inte vill bada finns mycket annat att göra nu när de flesta sommaraktiviteterna dragit igång för fullt.

På lördag är det Möja Marknad kl 11-16 och på kvällen musikunderhållning med Hellinor. (vem kunde förresten ana att Hultsfredsfestivalen gick i konkurs på grund av Möja Kulturella Ungdomsrörelse - läs mer om det här). Enligt uppgift kommer projekt Animera mera vara på plats som vanligt för alla som vill göra animerad film. Dansbanegrillen är öppen mellan 11-15 alla dagar.
Tidningen Nacka Värmdöposten har uppmärksammat MKUs idoga arbete i en artikel som du kan läsa här. De är med rätta intresserade av att en artist som Niklas Strömstedt ska uppträda på våran Dansbana...

Sjöbergs Båthus i Löka har vernissage hela helgen, och den som vill testa ponnyridning kan göra det vid Dansbanan på lördagen.

Skärgårdsgalleriet är öppet i juli och under samma period pågår kyrkans barntimmar i Solbacken samt Stallunkan i Ulvvik för barn och ungdomar. Bioprogrammet är också fastställt nu.
Läs mer i Sommarens aktivitetskalender.

2010-07-05
Solen skiner och skiner och skiner. Extra mycket sken den på ängen i Ramsmora där det var loppis i lördags. En anspråkslös tillställning med försäljning av diverse små och stora prylar till mestadels mycket små priser. Tvålbehållare, datorskärmar, köksstolar och böcker, eller smycken, leksaker, stickor och miniräknare. Mitt i allt gick Pontus och gjorde strålande affärer som glassförsäljare. Ett trevligt initiativ som drog mycket folk särskilt första timmen.

Här nedan finns en avkortad version av sommarens första "Dansbanekrönika" från Möja Kulturella Ungdomsrörelse. Som synes inkluderar den inbjudan till Möjas traditionella sommarmarknad. Den får ingen missa!

Eldsjälarnas fristad - läs hela krönikan här

Det finns något vackert i en rastlös blick, något fint i en semesterfirandes färgbestänkta byxor. En solbränna som stannar tvärt vid t-shirtlinningen är kanske inte alltid så klädsamt men ändå oerhört förtroendeingivande. Bonnbrännan, som den kallas i folkmun är ett tydligt tecken på att här går en person som sliter och svettas fastän solen skiner och sommaren står i full blom.

Under en solig sommarhelg samlades tjugotalet sådana eldsjälar vid Dansbanan för att putsa, feja och måla om den allt slitnare fasaden. Alla midsommaraftnar, danskvällar, regniga och blåsiga nätter har satt sina spår. Likt en åldersstigen gumma eller gubbe tar åldern så småningom ut sin rätt.

Den 10:e juli är det dags för anrika Möja Marknad, samlingsplats för hantverkare, försäljare och fyndare, som innebär startskottet för MKU-sommaren 2010. Dansbanegrillen står redo att fixa hamburgare, pajer och annat åt hungriga semesterfirande, öbor och vanligt löst folk. Kan man dessutom uppvisa en präktig bonnbränna så slänger vi på en extra lök- eller tomatskiva. Då är du nämligen en av oss, en polkagris, en eldsjäl och du är varmt välkommen till Möja Dansbana, eldsjälarnas fristad.

(tack Anders, för att du även i år underhåller oss med dessa humoristiska, men också tänkvärda krönikor)

2010-06-29
En lugn midsommar har passerat i strålande väder men också regn (fast först på midsommardagen då en rejäl åskskur...). En glad hund var ute och gick på egen hand, inlämnades till den tillfälliga polisstationen i Möja Skola där den fick vatten och klappar. Husse kom och hämtade den innan Polisen var tvungna att återvända till fastlandet.

Det trilllar in mail från olika håll om sommaraktivteter framöver. Missa inte loppiset i Ramsmora den 3 juli kl 11-13. Trålbon har öppet alla dagar kl 11-13 och vid dansbanan håller grillen öppet även dagtid. Läs mer i aktiviteskalendern...

Vi väntar med spänning på bio-programmet för sommaren och hoppas på underlag för kyrkans musikkvällar och friluftsgudstjänster inom kort. Titta in här eller på turistföreningens hemsida så får du veta det mesta du behöver veta för din Möjavistelse.

En ny vädertjänst finns nu länkad från förstasidan. Det är Sjöräddningen som erbjuder denna service och enligt uppgift ska det fungera så att man får se vädret för det område där man befinner sig när man loggar in. Hur datorn vet det förstår jag inte men om ni vill se ett annat område än det som först dyker upp är det bara att klicka på bannern och sen klicka på texten "byt plats" och därefter leta vidare bland alla olika orter.

2010-06-20
Möjas nya invånare erbjöd "ponnyridning" på landsvägen, man hade också hunnit med ett mer "medicinskt" uppdrag i form av ridtur i syfte att träna upp balansförmågan. Uppskattat!

Sommaren drar igång på många sätt nu, det finns båtar i Kyrkviken och folk på vägen. Affären börjar med söndagsöppet och Waxholmsbolaget och Seacab kör sommarturlista. Ett mail förkunnar att Café Ladan dragit igång för säsongen och MKU meddelar att grillen vid Dansbanan öppnar den 28 juni och har öppet kl 11-16.

Turistbyrån är öppen alla dagar och hjälper dig med allenhanda frågor, naturstigarna är fixade och härliga skogspromenader erbjuds av både kortare och lite längre slag. Den som inte vill gå kan hyra cyklar hos Bjurmans eller hyra kajaker hos Möja Havskajaker. Väder och vind kan man numera kolla på Sjöfartsverkets nya sida (om man inte kan vänta på Sjörapporten).

Den 23 juni är det grillkväll hos Wikströms Fisk. Boka bord i förväg om du vill vara säker på att få plats.

Sist men inte minst sänder vi ett grattis till Anci på Ingmarsö som blivit riksspeleman i helgen som var!

2010-06-12
Den årliga boulfestivalen avlöpte i något kylslaget väder men desto varmare stämning. Under många skratt genomfördes turneringen vars första inslag var att de omsorgsfullt utsedda tremannalagen måste byta ut en deltagare med motståndarlaget. Tävlingsledaren skrockade belåtet över idén som definitivt gjorde hela turneringen till en enda stor lek. Precis som det ska vara.

Några dagar senare blev det lite allvarligare i och med skolavslutningen och avtackningen av det mångåriga lärarparet Sandquist som båda nu går i pension. Möja söker nu med ljus och lykta efter nya lärare till hösten. Högstadiekompetens och bred bas inom NO/Matte respektive språkområdet är vad som behövs för att Möjabarnen ska slippa pendla till fastlandet i höst. ABC uppmärksammade läget med en sändning som kan ses i SVT Play.

För er som inte hittat till Gästboken kan det nämnas att Askölaboratoriet varit ute och tagit prover på bottnarna runt Möja om någon undrat över ett fartyg som betett sig "underligt".

Bilbesiktningen ska avregleras och det har varit en viss oro vad gäller bilar på öar utan bro eller färja. Enligt uppgift kommer man åtminstone nästa år kunna fortsätta med lokal besiktning precis som tidigare och förhoppningsvis även kommande år.

Möja Kulturella Ungdomsrörelse har uppdaterat sin hemsida med information inför sommarens aktiviteter. Titta gärna in på www.mku.dinstudio.se då och då så ni inte missar något viktigt. Att Niklas Strömstedt kommer hit den 24 juli har ni väl redan noterat!?

Sist, men inte minst så börjar Konsum (coop nära) med sina sommaröppettider redan den 21 juni, alltså en vecka före Waxholmsbolagets sommarturlistor. Seacabs midsommarturlista hittar du här. Tänk på att boka plats i god tid om du vill vara säker på att få plats.

 

2010-06-01
Så här stillsamt var det i Kyrkviken häromdagen. Spegelblankt vatten och en ensam segelbåt vid bryggan. Lugnet före stormen...

Fast lite "storm" var det redan i helgen då den nya aktivitetshallen vid skolan invigdes. Bortåt 200 personer var där och beundrande det verkligen nya golvet (blev klart timmarna före invigningen), barnens uppträdanden och landshövdingens bandklippande. På kvällen blev det ytterligare festligheter för alla som jobbat med projektet. En riktig festdag!

Den femte juni flyttar islandshästarna till Möja. Två stycken blir det som tidigare sagts och på anslagstavlorna finns uppmaning till intresserade att kontakta Sarah Tronêt om man vill rida eller hjälpa till med skötseln.

Samma anslagstavlor efterlyser även gåvor, stora som små till kyrkans planerade loppmarknad i sommar. Tänk på dem innan du åker till grovsoporna med sådant du inte längre behöver.

Naturskolan har dragit igång för våren och på vägen ser man ofta cyklande ungdomar (som inte är bofasta). Ett trevligt inslag som dessutom ger många fler insyn i hur det faktiskt fungerar i ett mycket litet samhälle ute i skärgården. Både historia, samhällskunskap och naturvett får man sig till livs på ett mycket trevligt och praktiskt sätt. Läs gärna mer om Möja naturskola här.

Waxholmsbolagets sommarturlistor är ovanligt sena i år då de anpassats till SL-bussarnas turlista. Öppnandet av den nygamla restaurangen i Berg är också försenad och enligt hörsägen kommer den igång först den 28 juni.

Till er som planerar olika sommaraktiviteter vill jag gärna bjuda in till användning av även denna, digitala anslagstavla. Det kostar inget och det är tillgängligt för ideella verksamheter samt betalande annonsörer. Och ni når då även andra än de som redan är på ön.

2010-05-18
Sommar och vår om vartannat, men affären Långvik har i alla fall öppnat och det är nästan säkrare tecken än svalorna. Den 14:e slog man upp portarna för säsongen. En vecka tidigare var det Konsumstämma och vår förening kan glädjas åt ett mycket bra resultat som ger återbäring till medlemmarna för första gången på länge. Dessutom har affären i Långvik gått med vinst "för första gången i historisk tid" som föreningsordförande uttryckte det.

Björkarna har slagit ut och gullvivorna blommar för fullt. Det har varit runt 20 grader ett par dagar och är klar sommarkänsla. Åtminstone om man håller sig borta från vattnet. Och det gör man. Väl?

Från projekt Ö-hästar kommer lite nyheter. Till sommaren kommer två islandshästar att bosätta sig på ön. Det kommer att knytas viss verksamhet till dem, men om det får projektledaren berätta själv längre fram.

Det ryktas att nya Möja krog - "Pärlan" - kan få svårt att hinna klart till beräknat öppningsdatum den 11 juni. Det jobbas febrilt, men om det räcker återstår att se. Övriga verksamheter på ön rullar igång så smått nu vartefter. Turistföreningen håller på att snygga till naturstigarna och man har nyligen fått klart med bemaningen av turistbyrån och man öppnar för säsongen den 29 maj. Se mer på deras egen hemsida: www.mojaturistinfo.se där även personalen presenteras.

Företagarföreningen håller på att uppdatera sin branschkatalog och om någon medlem vill ändra eller komplettera informationen från föregående år brådskar det att kontakta styrelsen. Här finns kontaktinfo till den. Ett fåtal helt nya medlemsföretag finns ännu inte med i listan men kommer inom kort.

2010-05-03
Möjakören sjöng in våren på Vårdkaseberget precis som vanligt. Ganska mycket folk, skolbarnen sålde korv och förfriskningar samt majblommor medan sången tonade ut över fjärdarna.

Vän av ordning har påpekat att invigningen av Möjahallen äger rum den 29 maj och inget annat. Rättelser har gjorts i texten nedan.

Missa inte heller Konsumstämman den 9 maj på Dansbanan klockan 14.00

2010-04-29
gråmulen dag, men tio grader varmt i alla fall. Vitsipporna håller på att spricka ut och våren är definitivt här. Sommarkalendern börjar byggas på, datum för sommarens musikkvällar är inlagda. Artist(er) är dock bara klart för 24 juli då Niklas Strömstedt underhåller. Gissar att det kan bli fullt då.

Den 29 maj är det dags för invigning av Möjas (nya) stolthet - aktivitetshallen. Byggd med hjälp av bidrag, sponsorer och oändligt antal nedlagda ideella arbetstimmar. Ett jättelyft för ön, ungdomarna och olika verksamheter. Landshövding Per Unckel kommer att närvara vid detta högtidliga tillfälle.

Den 11 juni, dagen efter skolavslutning blir det premiär för "Pärlan på Möja" som öppnar i Möja Krogs renoverade lokaler nere vid Bergs brygga

Redan den åttonde maj kan den som vill träffa andra uppe vid skolan. Då är det nämligen allsångskväll med körerna från Möja och Nämdö samt lokala musiker. Start klockan 19.00.

Från säker källa kommer rapporter om att tjänsten som ledare för kyrkans barntimmar i sommar, nu är tillsatt. Alla barn kan andas ut - även i år kommer det att finnas kul verksamhet under några sommarveckor.

Skärgårdsbryggan rapporteras om en medborgardialog om skärgårdens utveckling. Varmdö kommun arrangerar. Gå dit om du har möjlighet.

2010-04-19
Svävarsäsongen är nog äntligen slut för i år. Isen är nu borta utom i de djupaste vikarna. Snö ligger fortfarande kvar i norrlägen men i söder blommar det blåsippor och mängder av tussilago. Det har varit soliga dagar med värmande solsken men i skuggan är det fortfarande kyligt. Termometern klättrar som mest upp till 6-7 grader.

Waxholmsbolaget byter till vårturlista den 23 april, en vecka senare än beräknat.

Den 24 april är det dags för vårstädning i Berg/Möjaström. Samling vid Trålbo´n klockan nio. Vid samma plats ska det enligt anslagstavlan bli korvgrillning några timmar senare. Ta med egen korv!

Valborg firas på sedvanligt sätt vid Vårdkasen den sista april med skönsång, brasa och kyliga vindar...

Som vanligt ber jag alla er som som bjuder in till aktiviteter av olika slag att maila mig - jag har mycket begränsat med tid att läsa på anslagstavlorna numera. Publicerar gärna ideella aktiviteter här. Utan kostnad förstås.

2010-04-06
Påskhelgen har bjudit på riktigt aprilväder med strålande sol och kaffe på altanen ena dagen och 10 cm snö nästa. I skrivande stund håller snön på att smälta bort igen.

I fårstallet finns över 100 lamm nu och utanför stallväggen blommar tussilago för fullt. Koltrast, bofink och fjärilar har siktats, liksom även ejder ute på söderfjärden. Våren kommer nog även efter denna vargavinter. När allt kommer ikring är det bara början på april. Isen i strömmen minskar för varje dag nu och den är grådaskig och dålig även där den ligger kvar.

Företagarföreningen anordnar en utbildning i "Heta arbeten" den 29 april, kontakta styrelsen om du är intresserad av att delta.

Länsförsäkringar kommer ut för att diskutera företagsförsäkringar och vill du boka tid för en genomgång av din försäkringslösning går det bra att kontakta Knutpunkt Skärgård för samordning.

2010-03-22
Våren var här häromdagen, sen blev det snö igen och isen kommer att dröja länge än. Men någon har faktiskt hittat tussilago på Möja redan nu. Trots kalla nätter så har snön minskat väldigt och på dagarna droppar det från varenda tak. Fåglarna har startat kvitteriet och två havsörnar syntes dansa en sirlig dans ovanför Lökakorsningen mitt på dagen.

Waxholmsbolagets vårturlistor har framflyttat startdatum och kommer att börja gälla först 23 april. De finns redan nu att hämta på Waxholmsbolagets hemsida för den som behöver planera i förväg.

Konsum har stängt den 24 mars pga utbildning enligt uppgift.

Påsken står för dörren här som på alla andra ställen och Kyrkan har just skickat ut sitt programblad där det står på skärtorsdagsmässa den 1 april (kl 19.00) och långfredagsgudstjänst kl 11 dagen därpå. På påskdagen blir det påskdagsmässa klockan 11 och då medverkar kyrkokören samt att det går kyrkbuss. Boka in 8 maj redan nu - då blir det allsångskväll i skolan klockan 19.00!

2010-03-15
Det som göms i tö... Nu har solen skinit rätt många dagar. Skaren är som betong och rådjuren har det sannerligen inte lätt att hitta mat. Deras spår syns ovanpå skaren och är och var syns små gropar där de försökt krafsa sig ner till marken, men den ligger 50-60 cm längre ner och är utom räckhåll. Stödutfodring pågår på flera håll, det dröjer ju innan tulpanerna blommar...

Enligt uppgift har det varit en informationsträff om projekt Ö-hästar. Missade tyvärr helt lappar på anslagstavlorna - en konsekvens av att inte vara hemmavid eller gå långpromenader så ofta längre. Enligt uppgift har projektet fått 230 000 kronor (från Leader UROSS) för att undersöka förutsättningarna för turistorienterad hästverksamhet på Möja.

På det närliggande båtvarvet ligger en del båtar som farit illa av all snö. Bockar har vikit sig och presenningar har gått sönder av tyngden. Du som vet med dig att du inte tittat till din båt på ett tag kanske borde göra det, Snön smälter visserligen men vattnet måste ta vägen någonstans och sen kan det ju frysa på igen om man har otur.

Waxholmsbolaget håller ställningarna med hjälp av Ramsö och Waxholm 1. Rännan kan vara lite hård på morgnarna om natten varit kall, annars är det inga större problem och tidtabellen hålls skapligt också.

2010-02-23
Lugnet efter snöstormen med meterdjup snö och ännu mer i drivorna. Vägen kantas av höga snövallar. Sparkföret är fint men det är gnistrande kallt av och till. Igår minus 25 på morgonen, idag "bara" minus 10. Snöskottning hör till den främsta fritidssysselsättningen nu. Tak, vägar, altaner och stigar ska skottas. Så snart det skottats klart kommer ett nytt snöoväder. Men det verkar ändå som öarna klarar sig lite bättre än storstan där inga kommunikationer fungerar alls och anpassningsförmågan bitvis är sämre.

Men vattenledningar fryser, pumpar lägger av och säkringar går förstås när alla system sätts på prov. Uppdragna båtar blir täckta av tung snö, presenningar brister och blåser sönder. Vädrets makter klarar man sig inte undan!

Waxholmsbolagets stora vinterbåtar har fått problem och gamla trotjänaren Ramsö har fått rycka in. De gamla båtarna bara går och går och går. Tid tar det visserligen men fram kommer man. Till sist.

2010-02-13
Insnöad svävare i gästhamnen lördagen den 13 januari. Det är vitt och vackert med fint sparkföre på vägen. Fast somliga föredrar förstås snöskoter. Ute på isen är trafiken igång med både svävare och skotrar samt fyrhjulingar. Ett och annat nät sätts ut och en och annan fisk blir uppdragen. Någon rapport om den badande fyrhjuligen från början av månaden har inte kommit in.

Att komma ut till detta vita, tysta paradis efter en veckas arbete i stan är oftast härligt. Något mindre härligt när man får vänta en timme extra i Sollenkroka innan båten kommer förstås. Men den som väntar på något gott kan få trevligt sällskap när båten väl kommer. Nästa gång jag åker hem en fredag kommer jag dock att utgå från Boda för att slippa det hemska vänthuset i Kroka.

Företagarföreningen firar 11 år den 22 februari och då kommer också årets företagare att koras.

2010-02-01
En riktig vargavinter detta. Nu har det varit under tiogradersstrecket några dagar igen. Snön ligger djup och vallarna längs vägen är kämpahöga. Ute på strömmen kör snöskotrarna kors och tvärs och som omväxling kommer en och annan svävare.

Någon körde ner sin skoter häromdagen, men hann själv kliva av enligt mina källor. Hoppas skotern går att få upp alternativt att den var rätt försäkrad.

Paltbrödets dag avfirades på Wikströms Fisk igår. Hade tänkt övervara arrangemanget själv, men min fyrhjuling ville annorlunda så jag är fortfarande dåligt uppdaterad på vad som händer på ön. Och nu väntar tre dagar i den stora staden igen. Hoppas på lite tips från er som har bättre möjligheter att njuta av Möjavintern än vad jag har, så kanske det står mer matnyttiga saker nästa gång jag uppdaterar här.

2010-01-15
Det har varit kallt och ett trolskt snölandskap breder ut sig över öarna. Isen ligger också sedan någon vecka. Just den här dagen är det bara ett par minusgrader, men tidigare har det varit nedåt 20-gradersstrecket. Tvärtemot vad många tror är det dock inte alls kallare i skärgården än inne på fastlandet, utan snarare tvärtom.

Isen är på gott och ont. Åka skoter över strömmen går fint och västerfjärden ligger enligt säker källa. Men det finns rännor som Waxholmsbåten drar upp och där ska man inte gå. Det fick ett rådjur erfara igår, men som tur är har besättningsmännen gott om hjärta i kroppen och djuret bärgades och fick åka till fast mark inlindad i en filt och instängd i en varubur på båten.

Besked från Stjärnsångarna berättar om nytt rekord. I år blev det mer än 20 000 insamlade kronor till fonden. De sänder ett stort tack till alla generösa givare!