Möjaåret 2011

2011-12-30
Ett blåsigt slut på ett (åtminstone för undertecknad) ganska "blåsigt" år. Möja har klarat sig förbluffande bra under de senaste dagarnas stormar. På fastlandet har man saknat både telefon och ström, medan vi har sluppit sånt till största delen. Men högt vatten har det varit och blåsigt har det ju gjort. Kanske läge att titta till en och annan stuga eller båttäckning för dig som ännu inte gjort det.

I morgon är absolut sista dagen att skicka in svar på jubileumstävlingen som du hittar här. Missa inte chansen!

Snart nalkas trettonhelgen och Stjärnsjungarna. Som den minnesgoda kanske påminner sig har Nordiska Museet uppmärksammat våra tappra herrar och nånting som heter SAMDOK (Samdok är nätverket för kunskapsuppbyggnad och erfarenhetsutbyte kring de kulturhistoriska museernas
undersökningar och insamling med utgångspunkt från samtiden) har dokumenterat den här årliga traditionen bland många andra Nordiska traditioner. Du kan hämta dokumentet (de sidor som handlar om Möja) som en PDF via denna länk 2011 (och 2012) är av egen tillverkning s a s.

Just nu sitter jag på båten Nämdö i höjd med Norra Stavsudda och är på väg mot Möja i strålande solsken. Det känns som ett gott slut på det gamla året. Och dom femton första åren med denna hemsida har väl också slutat bra, många har deltagit i jubileumstävlingen och uttryckt sitt gillande för sidan och innehållet. Det är gott så.

 

2011-12-11
Idag är första dagen för vinterturlista. Ute är det mörkt och grått. Vattnet når nästan upp på bryggorna. Häromdagen fick jag en uppgift om 65 cm över medelvattenstånd. Fredags morse, med stormen, så sjöade det upp över ångbåtsbryggan i Strömmen, men Seacab gick som vanligt ändå. Imponerande!

I och med att det råder vinterturlista har också busstrafiken på ön startats upp. Två nya bussar har köpts in (en stor och en mindre) och bolaget Persontransporter och taxi på Möja AB står för verksamheten. Precis som förr går det att boka enskilda körningar av olika slag också och telefonnumret är 0700-22 50 01. Undertecknad önskar det nya företaget lycka till!

 

2011-11-27
Blåsigt, regnigt och inte ett dugg "adventigt". Men oavsett vädret så drar det ju ändå ihop sig mot december nu och därmed närmar vi oss också "GRAND FINALE" på jubileumstävlingen. Alla som vill kan delta i den oavsett tidigare aktiviteter i tävlingen. Den som har skickat in rätt svar på flest frågor den 31 december vinner ett presentkort på ettusen kronor som kan användas på flera sätt här på Möja. För att inspirera er kommer här lite tävlingsstatistik:

  • Svåraste fråga: Januarifrågan,  tog fyra månader innan det rätta svaret kom och bara en enda person har lyckats med den frågan hittills
  • Mest besvarade fråga: Februarifrågan fick 18 inskickade svar varav hela 13 stycken var korrekta
  • Flest inskickade, rätta svar: Jens Wahlstedt leder stort med 10 rätta svar totalt. På delad andraplats ligger Kerstin Fogelström och Håkan Fredriksson med 5 korrekta svar vardera
  • Antal rätta svar per månad (hittills): Januari/1, februari/13, mars/5, april/3, maj/3, juni/2, juli/3, augusti, 3, september/7, oktober/3, november/4

Missa inte chansen att vinna slutpriset, ta rygg på ledarna, kasta er över frågorna ännu en gång. Snart kommer också decemberfrågan att publiceras och det blir sista chansen att vinna månadspriset/trisslotten.

Tävlingen hittar du som vanligt på fliken 15-årsjubileum

 

2011-11-13

Höstmörkret är kompakt. November är dimmig och ganska varm... Inte ens nattfrosten är regelbunden, vi plockar fortfarande svamp i skogen och gräset är grönt. På anslagstavlan sitter lappar om julbord och julmarknader och det är bara ett par veckor kvar till advent. Känns konstigt.

2011-11-04
Nyheten når oss att höstfesten tyvärr är inställd. Vår tappra MKU-styrelsen hinner inte med hur gärna de än vill. Kanske bättre med varannatårsarrangemang så även vi besökare hinner längta sådär riktigt mycket efter vår kära höstfest på dansbanan.

Inom den digitala världen når oss en helt annan nyhet: Waxholmsbolaget har skaffat en "app" för nedladdning i din iPhone (kanske även i andra smartphones - har inte kollat) där du kan kolla tider och resvägar. Då webbsnickaren än så länge har en lite äldre mobil kan jag inte gå in på hur det funkar i detalj, men gå in på appstore och läs mer om du har en sån mobil. Säga vad man vill om WÅAB men dom varierar sig, för några veckor sen ville dom skicka ut båtkort mot postförskott som förr i tiden, nu har dom en app för tidtabellerna...

Du som är historiskt intresserad uppmanas att kika i denna sidan gästbok. Vet du nåt om Ragnhild - svara gärna!

- - -

Mer om ö-kortet: Vi kan få 2012 års kort mot faktura! Läs nytt svar från WÅABs kontaktperson. Så härligt att de förstod och kunde lösa problemet!!!

Vi har efter fortsatta diskussioner omprövat vår lösning med postförskott. Nu kommer det istället att bli så att när vi får personbevisen, så skickar vi ut ö-korten med faktura. När fakturan betalats aktiverar vi 2012 års kort i vårt interna system och man kan uppgradera det blå periodkortet på någon av terminalerna.

Vi hoppas att ö-borna tycker att det är en bättre lösning totalt sett.

2011-10-18

Många har reagerat mot WÅABS utskick till personer med ö-kort. Nytt från i år är att man ska lösa ut stamkortet mot postförskott. Väldigt kul när man bor på en ö som inte har tillstymmelse till postservice eller i alla fall inte postförskottsmöjligheter. Jag har tillskrivit WÅAB i ärendet och fått nedanstånde lugnande svar. Kan dock ändå inte låta bli att fundera på hur man egentligen tänkte i detta utskick som faktiskt enbart skickas till oss som är bofasta på öar utan landförbindelse....

Hej och tack för ditt mail.

I vår strävan att reducera Waxholmsbolagets administrativa kostnader arbetar vi kontinuerligt med att effektivisera våra rutiner genom att ta nya system och ny teknik i anspråk, som minskar den manuella arbetsbördan. Hanteringen av ö-korten är en omständlig och tidskrävande process, som vi ofta funderat på hur vi skulle kunna förenkla. Postens nya system för stora och många postförskott är mycket enkel att hantera för användaren och bidrar till det vi försöker uppnå.

Vi vill dock inte försämra för ö-borna, så de som vill kan använda den gamla rutinen med att betala in avgiften via postgirot. Man anger då på sin ansökan att man vill använda den gamla rutinen, dvs. inte få ö-kortet via postförskott, så hanterar vi dessa ansökningar i särskild ordning.

Hälsningar

Kristina Boström

Administrativ chef Waxholmsbolaget

 

2011-10-14
Det kom ett nödrop...

Efterlysning

Konsumtionsföreningen Möja firade 90-årsjubileum 2006. Vi fick då (2005) låna en jubileumsskrift om Konsum Möjas 40-årsjubileum, utgiven av dåvarande styrelse 1936. Det är ett 20 sidigt stencilerat häfte och var mycket intressant.

Häftet har försvunnit för oss och det är jättetråkigt samt pinsamt eftersom vi lånat den. Har någon Möjabo ett ex undanstoppat i en byrålåda kom till oss med den så att vi får kopiera.

Den som kommer först får ett presentkort på 300 kronor i hittelön.

Konsumtionsföreningen Möja

Gert Hansson

Ordförande

2011-10-09

En arbetssam period, inte mycket tid i skärgården trots att jag bor här. Fördelen med att åka till stan var och varannan dag är dessa fantastiska soluppgångar som just nu äger rum i perfekt tajming med morgonbåtens färd mot fastlandet. Färgsprakeri i högsta klass är vad det är och de som tror att vi som bor härute inte längre ser skönheten i naturens skådespel har helt fel. Vi ser!!!

Vi ser också mängder av svamp i skogarna. Karl Johan, blodriskor, trattisar och gul kantarell. Och en blomkålssvamp. Det blir lite av varje i svampkorgen och mycket att rensa och avnjuta. Eller frysa in/torka och spara för kommande behov. Har hittat en ny app till min iPhone Svampguiden, som ger många nya kunskaper och tips.

En oväntad simtur tog en man som kom ut med tidiga fredagsbåten. När han klivit iland på Södermöja brygga klädde han plötsligt av sig näck och hoppade i sjön och började simma mot Möja. Hur han tänkte vet väl ingen, men han mötte några vänner i båt halvvägs över Strömmen och de fiskade upp den något frusne simmaren och åkte och hämtade kläder och packning. Gubbsegling sa någon, men måste man verkligen simma i höstkallt vatten då???

Den 24 oktober börjar älgjakten och håller på en vecka framöver. Som vanligt både på Möja och öarna runtomkring så var lite försiktig om du tänkte ta skogspromenader då.

Sist, men inte minst så söker kattungen Musse i Ramsmora ett hem. Kontakta Jenny eller Edward om du är intresserad.

2011-09-13

 Möjahallen var sig inte riktigt lik denna vackra septemberlördag. I sporthallen satt publik vid långbord, ribbstolarna var omvandlade till en scen och festlig belysning hängde i bommarna. Dragspelsträffen som i år hölls för fjärde året hade lockat över 60 personer från när och fjärran. Nynäshamn, Täby och Ljusterö. Hjälmö, Gällnö och Djurö. Somliga kom med egen båt andra med taxibåt. Ytterligare andra var Möjabor och kunde komma landvägen.

 I ena omklädningsrummet spelade Djurö Spelmän upp till Brudmarsch, i det andra försökte ett gäng dragspelare komma fram till vad man egentligen ville spela. Ute i entréhallen satt Wera Öberg och spelade nyckelharpa omgiven av idel, ädel dragspelsadel.

 Mitt under kaffepausen börjar en grupp sjunka och spela Kostervalsen och mer än en kaffekopp gungade betänkligt när det skulle klappas i takt. Spelglädjen stod alltså högt i tak och en av initiativtagarna, Kjell Bjurman, berättar att det började med att han själv och Kalle Sundberg åkte till Hjälmö för att delta i en dragspelsträff i posthuset där. Idén föddes att ordna något liknande på Möja och de första två åren hölls träffen i Långviks gamla skola, men sedan 2010 alltså i Möjahallen. Arrangemanget växer för varje år som går och är mycket uppskattat.

2011-09-13

Varmt och fuktigt, men också blåsigt. Kvällarna blir mörkare och mörkare. Extra mörkt var det igår när strömmen lös med sin frånvaro. Den försvann redan vid halvtiotiden på förmiddagen och återkom först runt midnatt eller ännu senare. Lamporna på Södermöja brygga lyste vackert, men själv satt jag vid köksbordet och försökte läsa i stearinljusens flackande sken. Det gick sådär... Att även mobilmasterna går ner vid strömavbrott är ett jätteproblem som verkligen inte gör att tilltron till Telias planer på att ta bort kopparnäten ökar. Om man tar bort måste man också lägga till någon annanstans - förslagsvis i rejäla backuplösningar vid mobilmasterna.

På lördag är det dragspelsträff för fjärde gången. Läs mer om arrangemanget via denna länk:

Det är ett tag sedan jag skrev senast, ser att det står nåt om att jag hoppas kantarellerna ska komma tillbaka. Det har dom gjort, fast i trattmodell. Massor finns det för den som tar sig ut i skogarna. Mums för höstens köttgrytor, såser och annat gott.

Sen kan jag informera om att biblan har öppet tisdagar 16.00-17.30 och att bokbåten kommer på besök till Möjaström den 5 oktober klockan nio. Passa på att fixa vinterns läsning då. Vill ni inte läsa hela tiden finns det jobb att söka inom hemtjänsten ser jag i Gästboken där det står: Hemtjänst på Möja söker vikarier främst för helg jobb, Det är viktigt att du är serviceinriktad erfarenhet ett plus men ej krav. Är du intresserad så ring mig på tel 08-570 470 38 Inger Myhlback. På samma ställe finns också ett inlägg om studenter som söker intervjuobjekt - kontakta dem om du vill hjälpa till.

2011-08-21

I morgon byter Waxholmsbolaget turlista igen och jag tycker det ska bli ganska skönt. Att kunna åka in på söndag morgon om man vill göra nåt på fastlandet till exempel, eller slippa komma hem så där sent som det blir med sommarturlistan. Dessutom får vi ju Seacabs alla turer att välja på också. I alla fall tills isen lägger sig och det ska väl förhoppningsvis dröja några veckor. Helst ganska många. Än så länge badar de tåligaste i sjön även om det är en bit under 20 grader nu förstås. Det har regnat en hel del och kantarellerna kommer förhoppningsvis tillbaka i skogen efter en viss nedgång på grund av torka. Den som inte hittar av skogens gula guld kan säkert få korgen full av det röda. Lingon finns det synnerligen gott om i år.

Här på hemsidan händer det lite då och då. Köp och sälj-forum verkar ha en hel del aktivitet och många hör av sig och ber att annonserna ska tas bort eftersom affären är avslutad. Kul att det fungerar så bra. Just nu ligger drygt 40 annonser där, varför inte kolla om det är nåt du behöver (eller bara "vill ha").

2011-08-11

Nu går det åter mot höst. Rönnbären lyser röda och lingonen är snart mogna. Några sommargäster har åkt hem men rätt många är kvar ett tag till och njuter av sensommaren. Det har varit några regniga dagar och ryktet säger att svamptillgången åter har ökat. Ett tag fanns mest färdigtorkade kantareller som hukade nere i mossan.

På Södermöja har det varit grovsophämtning och det blev ett skådespel när alla (och det finns faktiskt MÅNGA) skulle ner till färjan och lämna sina oönskade saker. Ett och annat byte blev det väl också som vanligt. Du som inte hade den möjligheten kanske hittar vad du söker i vårt "Köp och sälj" här på hemsidan. Det är roligt att se hur många som lägger upp annonser där och ett och annat hittar ju nya ägare också helt klart!

För ett par dagar sedan var polisen på ön och gjorde nykterhetskontroll på vägen och snart börjar det dra ihop sig till bilbesiktning som enligt uppgift ska ske som vanligt trots privatiseringen.

Sommarturlista har vi ett par veckor till, men den 21 augusti är det dags att programmera in höstturlistan i huvudet. Skönt för oss som bor här och behöver åka in till stan på dagarna ibland, lite senare avfärd på morgonen och nån timme tidigare hemkomst till kvällningen. Konsum i Långvik stänger för säsongen den 27 augusti. I Berg får man nya öppettider redan 22 augusti. Kolla på konsums egen hemsida för alla detaljer.

2011-07-27

Allsång på Möja Dansbana - en gammal kär tradition. Redan klockan 17 kom de första för att dels försäkra sig om en bra plats (med sittdyna) dels avnjuta en portion rostbiff med delikat potatissallad på Dansbanans uteservering. Sen sipprade det in vartefter och när allsången började klockan 19 var det nätt och jämt att stolarna räckte till. Som vanligt var stämningen hög och sångrösterna likaså. Barnen fick sin beskärda del av programmet som vanligt. Ett nyfixat Beatlespotpurri rev ner stora applåder liksom vacker solosång. Möjas proffsiga husband fick bereda plats för två gäster från LYxorkestern som dök upp under kvällen och också ville vara med att spela. Kul!

Redan på lördag är det dags igen på banan - då spelar de Södervisa (läs mer på www.mojadansbana.nu)

2011-07-19

Nu är det full fart överallt. Solen skiner och vattnet är badbart. Anslagstavlorna är fulla och stränderna likaså. I morgon gästar Wille Craford Pärlan (fd Möja Krog), på torsdag är det Bio (The King´s Speech) och på lördag öppnar Södermöja pensionat med vernissage klockan 13-17. Om någon missat det så är Södermöja den ö som kallas "Sunnanö" i Evert Taubes vistext. Ett gammalt tidningsklipp handlar om just detta...(tack Britt K för detta)

I lördags spelade Mannerz på Dansbanan och de som kunde dansa bevisade att de gamla tiljorna duger fortfarande och de lär väl hålla även på lördag då The Big Rockets spelar. Som vanligt finns mygg, öl, vin och alkoholfritt samt härlig stämning hela kvällen. Du som har frågor eller behöver hjälp med något när du anländer till Möja kan vända dig till turistinformationen i Berg så hjälper dom dig med det mesta från att läsa tidtabeller till att föreslå aktiviteter. Och du som behöver hjälp med mer konkreta saker kan säkert hitta det du behöver hos någon av Möjaskärgårdens alla företagare - kontaktinformation till dem hittar du via Möjaskärgårdens Företagarföreningen

 

2011-07-10

Det blev en smakstart på Möjas dansbanesommar. Marknaden avhölls i perfekt marknadsväder, dvs växlande molnighet och lagom varmt för att folk skulle vara på köphumör.Ett nytt inslag var den fräscha salladsbuffé som fanns att få för oss som inte är så jätteförtjusta i hamburgare och annat från grillen. Tack för det! Projekt "Animera mera" inleddes och fortsätter dagligen tills avslutningen nästa vecka i samarbete med Möja Bio.

På kvällen begav jag mig med några vänner till Pärlan (restaurang vid Bergs brygga) och mötte då glada MKU-arbetare som just fiskat upp Stefan Sundström o co och var på väg till dansbanan med dem och deras prylar. Något senare syntes en lite stressad MKU-arbetare igen, då på Pärlan men inte för att äta utan för att få låna högtalare. En av Dansbanans högtalare hade nämligen inte hämtat sig efter midsommarfirandet. Eller nåt. Klockan nio öppnades grindarna och då var kön redan lång utanför. (Och ljudet fixat.) I år kan man betala både med kontanter och med kort för övrigt. Bra! Väl innanför grindarna hamnade man mer eller mindre automatiskt i nästa kö som gick till ölkiosken. I den ljumma kvällen skulle alla dit förstås och kön ringlade sig över hela dansbaneplanen ända fram till tolvtiden. Om folk blev otåliga? Nej, alls icke!. Köer är till för prat, skratt och återseende av gamla bekanta. Stämningen var härlig och åldrarna varierade från några månader upp till 60-årsåldern. Precis som det ska vara en sommarkväll som denna. Tack MKU-arbetare! Vilket jobb ni gör!

På hemväg ser jag en ny lapp på anslagstavlan. Natten är ljus så det är lätt att läsa: Panget på Södermöja - ni vet där Evert Taube en gång dansade på "Sunnanö" - ska återuppstå. Man vill satsa på kultur och har även utställning där som startar den 23 juli. Rumsbokning kan göras per telefon till 070-621 16 27, Lycka till säger jag till de kreativa personer som tagit detta initiativ.

2011-07-02

Juli månad har börjat med sol och värme. Lite regn också i samband med några åsksmällar och tryckande, fuktighet under gårdagen. Vattentemperaturen stiger dag för dag och det börjar bli skönt att ta sig ett dopp när man vill svalka sig lite. Vid varvet i Strömmen har en bäver siktats, vi väntar med spänning på om den ska dämma upp strömmen eller om den hittar något mindre omfattande vattenflöde att bygga sin damm. Kunskapen om bävrars liv och leverna är dessvärre begränsad, men kul att de etablerat sig här på ön är det i alla fall. En ensam gässling har siktats i grannskapet. Har tydligen kommit ifrån sina släktingar men halvvuxen som den är klarar den sig rätt bra ändå och barnen i området matar med bröd och annat.

Som vanligt så här års blir anslagstavlorna fulla och vid en långpromenad igår antecknade jag bland annat följande:
Möja Bio har sin första föreställning den 21 juli. Hela programmet finns nu inlagt på Möjakalendern. Vill du veta mer om Bioverksamheten rekommenderas info-sidan som Möja Kulturella Ungdomsrörelse gjort.
Animera mera-projektet startar som vanligt på Dansbanan under marknaden. Ring 0708-852554 och anmäl om du vill vara med. Arbetet fortsätter varje dag i en vecka och de färdiga filmerna presenteras den 16 juli kl 16.00 på Dansbanan. Animera mera finns på Facebook där kan du också se filmerna från föregående år. (Gå direkt ett smakprov och se filmen om Sjöräddarbertil och livbojarna.)
Möja Hembygdsmuseum håller öppet onsdagar, lördagar och söndagar mellan 13.30 och 16.00 fram till 14 augusti
Trålbon håller öppet alla dagar klockan 11-14 i Kyrkviken
Kyrkan är tillgänglig för besök vardagar kl 12-14.
Flytande poliskontor finns i Kyrkviken udda veckor kl 12-14 och onsdagar
Linneas Skärgårdsjympa torsdagar kl 19.00 i Möjahallen.

Ni som ordnar lokala arrangemang på ön - kontakta mig så publicerar jag det här. Kostnadsfritt för ideella och privatpersoner.

 

Ett anslag vid Möjaströms brygga berättar att Linnea visserligen ska ha jumpa på Norra Stavsudda precis som jag skrev här igår, men hon kommer också att ha jumpa på Möja, i Möjahallen på lördagarna klockan 10.00. Kostnad 40 kr/gång.

2011-06-26

Midsommarhelgen börjar gå mot sitt slut för den här gången. Det har varit mycket folk på ön. Dansbanan hade enligt uppgift 750 betalande vilket är mycket bra. Det har funnits 25-30 poliser på ön och de har haft en del att göra med bland annat slagsmål. Ovanligt många sågs promenera längs landsvägen också, fyrhjulingar och moppar fick stanna hemma så polisens närvaro kan nog anses ha en rent hälsofrämjande påverkan också, det blir helt enkelt mer motionerat när de är här...

Apropå motion så ryktas det att Linneas skärgårdsjumpa drar igång igen, men på Norra Stavsudda. Linnea ska ju inte behöva åka hela tiden, en eloge till henne som faktiskt gjorde det för att kunna hålla den uppskattade jumpan i Möjahallen hela vintern. Nu är det vår tur att resa till henne för utomhusjumpa på Engströms äng. Tisdagar 17.30 och lördagar kl 10.00 drar det igång. Varje pass varar en timme. Läs mer om vad som händer i Stavsuddaskärgården här.

På Seacabs förstasida står tydligt att isarna nu har släppt så vi kan pusta ut för den här gången ;-). Här hittar du deras sommartidtabell (tänk på att de inte kör åt Waxholmsbolaget under sommaren utan har särskilda tidtabeller och taxor).

Cyklar hyr du hos Bjurmans i Ramsmora och alldeles i närheten kan du också besöka Wikströms Fiskrestaurang. Är du i Berg kan du i stället välja att hyra kajak hos Möja Havskajaker och välja mellan två olika restauranger. I Berg finns också turistinformationen som vanligt bredvid Konsum (som egentligen är en coop nära-butik). Enligt uppgift har Cafe Ladan i Löka öppnat för säsongen också.

Möjas nästa stora händelse blir den nionde juli på Dansbanan. Marknad med alla tillbehör, och på kvällen underhåller Stefan Sundström (läs gärna om detta på Dansbanans hemsida).

Välkommen till Möjasommaren 2011

2011-06-16

En tvåmastad segelskuta tyckte ångbåtsbryggan i Strömmen var lämplig för natten. När Saxaren kom på morgonturen blev det minst sagt problematiskt.Bogsprötet stack ut så inte ens på hörnan kunde båten komma in. Besättningen föreslog att vi skulle ringa taxibåt och vi funderade över hur många timmars försening det skulle innebära. Och skutägaren sov som en stock. Efter flera långa ljudsignaler från Saxaren vaknade man dock och kom upp sömnigt på däck och försökte förstå vad som hände. Sen löste det sig till sist, de flyttade båten och Saxaren kunde hämta upp oss med 15 minuters försening. Skutägaren fick några väl valda ord med sig från besättningen och vi vet inte var de valde att förtöja igen. Det såg ut som det skulle bli parallellt med Falkman, men det finns förhoppningsvis gränser för okunskapen till sjöss.

(tillägg till ovanstående). Svaret är nej, det finns inga gränser för okunskapen till sjöss. Skutan återvände till sin förtöjningsplats vid ångbåtsbryggan och låg i vägen även för 08.20-turen, men den båten är mindre och kunde komma in till bryggan i alla fall. Passagare som skulle med noterade en sömnig skeppare på den danska skutan, han kom tydligen just upp på däck med en kaffekopp i handen. Stackarn. Hade ju varit tvungen att kliva upp redan kvart i sju för att flytta på sin båt bara för att han råkade ha förtöjt vid en allmän brygga som Waxholmsbolaget trafikerar (alldeles för) ofta och där förtöjning är förbjuden utom för "tillfälliga ändamål". Sova är väl "tillfälligt ändamål". Eller...?

2011-06-02

Nu känns det som sommar. Allting blommar, ejderbollarna guppar och trafiken i Strömmen ökar markant. Inför Kristiflygarehelgen var det en strid ström med stora fritidsbåtar, samtliga körde i den hastighet som behövs för maximala svall (!) eftersom man tror att den hastigheten är samma som att följa hastighetsbegränsningen på sju knop. Titta bakåt för sjutton! Använd sunt förnuft! Dra ner farten så svallen blir små, även om det innebär att man kör långsammare än skyltens sju knop. Vill ni inte visa den hänsynen och laglydigheten kan ni lika gärna köra för fullt - då blir svallen (och påverkan på omgivningen) i alla fall mindre än i dessa mellanfarter som verkar vara så populärt i somliga kretsar.

I Konsum är det full aktivitet nu med att fylla hyllorna med nyinkomna varor inför långhelgen. Viss ommöblering pågår också och jag undrar lite över julmusten som står mitt på golvet. Känns inte riktigt som det är någon lockvara just nu... Någon sitter vid turistboden och läser en tidning, andra sitter på konsumtrappen och äter glass. Mopeder och cyklar åker förbi och från bryggan och macken kommer det då och då upp folk som behöver hjälp tanka. Aktiviteterna ökar men än finns inte möjlighet att hålla allt bemannat hela tiden. Den tiden kommer och redan 19 juni börjar Waxholmsbolaget med sommarturlista. Tänk också på vår sponsor Seacab som kör egen turlista och beställningstrafik hela sommaren. Deras turlistor och övrig information hittar du på www.seacab.se.

Den sjätte juni blir det bouleturnering som vanligt. Välkommen till en lekfull kamp vid dansbanan på måndag, exakt starttid är i skrivande stund okänd, det får djungeltelegrafen sköta om. Som vanligt kommer det unika vandringspriset att delas ut till segrande lag - jag har själv haft turen att vinna ett år och med den trofén i hyllan hemma saknade man aldrig samtalsämnen, det är ett som är säkert!

Sommarprogrammet på Dansbanan hittar du i Möjakalendern och förstås på Dansbanans egen hemsida och jag säger som han på TV: "Du har väl inte glöömt att betala din medlemsavgift?"

I vårt forum för köp och sälj är det nu full fart - båtar, soffor och vedspisar byter ägare. Var med du också, det kostar inget. Och vårt femtonårsjubileum rullar vidare. En trisslott har varit på villovägar - förlåt Kerstin - men är nu skickad igen till stolt vinnare. Tänk på att du kan svara på alla månadsfrågorna i efterhand om du vill vara med i sluttävlingen, då räknas alla rätta svar, inte bara det först inskickade. Junifrågan kommer så fort jag tänkt ut den så välkommen tillbaka...

2011-05-15

Det är omväxlande vår och sommar vad gäller temperaturerna, men Adam och Eva har börjat blomma och ängarna är här och var gula av gullvivor. Äldsta sonen brukade alltid få en stor bukett på sin födelsedag (mitt i gullvivesäsongen) så länge han bodde hemma. Men jag kan kanske skicka en bukett via mail istället. Grattis Anders!

MKU har skickat ut sitt programblad med sedvanlig uppmaning att bli medlem. I år erbjuder man förutom rabatt på alla arrangemang under sommaren, även gratis tillgång till boulebanan för alla som är medlemmar. Missa inte den chansen, medlemsavgiften betalar sig snabbt förutom att du stöder denna hårt arbetande förening. Läs mer på deras egen hemsida www.mojadansbana.nu

Konsum har nya öppettider sen valborg, i morgon är det konsumstämma och i verksamhetsberättelsen kan vi läsa att verksamheten gått så bra att man föreslår återbäring till medlemmarna. Den 20 maj är det åter dags för Långviksbutiken att slå upp dörrarna för ännu en sommarsäsong. Information om både det och öppettider hittar du på konsums egen hemsida www.konsummoja.se

Sist, men inte minst vill jag tipsa er som ska ut till era stugor om att i Löka kan du köpa alla blommor och tillbehör du behöver för sommaraltanen så slipper du kånka ut det på båten. Glöm inte heller att titta under Köp o sälj på denna hemsida om det finns något du kan behöva.  Just nu finns både soffa, badflotte och en båt som söker köpare. Och ett hus som söker hyresgäst.

2011-05-01

Just idag är det lite kyligare men ändå börjar ön blomma av både turister och blommor. Gullvivorna har slagit ut i soligare hörn och från fårhagarna låter det från massor med lamm som vanligt så här års. Denna helg har det varit en hel del båtar som töffat förbi på Möjaström. Cinderella började köra redan förra helgen.

Från Hasse på Södermöja har det kommit bilder på en invånare i Strömmen, den blöta delen av Strömmen alltså. En oblyg säl simmar nästan upp på land, rullar runt och gonar sig i vårsolen innan den gäckar kameran och dyker och simmar i väg.

Valborg firades vid vårdkasen igår, var själv inte där denna blåsiga och lite kylslagna vårkväll men som vanligt sjöngs väl våren in i toner som bars av vinden, eller om de blåste bort helt och hållet...

 

Det kom en läsvärd hälsning från södra skärgården. Publicerar den här efter att ha inhämtat vederbörligt tillstånd från skribenten - Janne Olsén.

NÅGRA TANKAR UPPKOMNA I KÖKET PÅ BULLERÖ PÅ PÅSKAFTONS MORGON

Tittar ut genom köksfönstret sydvart över vattnet tillsammans med en god latte. Solen skiner så strålarna nästan landar med ett brak i backen. En svag nordlig bris med god sikt. Endast en plusgrad i skuggan. Pastoralt.

Alla fåglar har fått fnatt. Vilket liv. Alla försöker överrösta varandra. Vitfågelkolonin på Bodkobben har morgonrapport. Det finns tydligen mycket att berätta. Ådor, gudingar samt några kvarvarande alfåglar snackar i näbb på varandra. Alla landfåglar som sitter i buskarna omkring mig pladdrar. Är det möjligen kafferep. Skötselplanen säger att man inte skall väsnas. Hur går detta ihop?

Fåglarnas uppvaktande (hannarna) är intensivt, till och med våldsamt i ganska många fall. Ett slagsmål mellan två svanar igår påminde mig om hur det kan gå till på krogen. Den aktuella svantjejen tittade på för att sedan välja den som var starkast (slogs bäst). I krogfallet hade jag säkert ingripit och mäklat fred. I svanfallet tittar man bara på ?!?! Överallt håller man på och tillverkar ungar. Det är nästan så man håller på att rodna. Ska det gå till på detta våldsamma och ekivoka sätt.

Plötsligt kommer det en havsörn  inseglandes och det blir alldeles tyst hos fåglarna och alla olika ritualer avstannar. Havsörnen slickar sig om näbben när den tittar ut över frukostbordet. Vad frukosten sedan bestod av kunde jag inte se. Är inte jakt förbjudet i naturreservatet?

Den första segelbåten kom ut i går eftermiddag.  Ett av deras mål var att bada bastu. För att våga gå in i hettan måste man tydligen berusa sig.  Det var både honor och hanar av yngre årgång.  Likheten med fågellivet så här års var slående. Den stora skillnaden även här,  är att berusningen verkade vara förutsättningen för att få igång de olika uppvaktningarna.

Syftet med reservatet trodde jag var att komma ut i naturen och njuta av den. Skall det vara på detta vis.  Vi kanske skall stänga bastun eftersom den fungerar naturavledande.

Nu var det slut på funderandet

Over and out

Janne

------------------------------------------

2011-04-22

Isen gick upp rasande snabbt för cirka två veckor sen efter regn och en passande liten (nåja, inte så liten) storm. Den åttonde april siktade vi Seacab i Sollenkroka för första gången och redan måndagen därpå började man köra efter vanlig turlista. Härligt lyxigt att kunna åka till Sollenkroka på 25 minuter efter att i fyra månader behövt 75 minuter eller mer. Måndag morgon tar jag första morgonbåten och är i Sollenkroka redan halv sju. En förvånad busschaufför undrar var jag kommer i från för det "brukar aldrig vara några härute så här tidigt på morgonen". Men nu är fyra månaders istid äntligen över!

Det är varmt, det är grönt och det är vår nu. Första fjärilen fick jag syn på idag (citronfjäril) och humlor har det funnits några dagar. Ejdern är här sedan länge förstås. I pölen vid kyrkan fanns idag fyra präktiga andhannar som i all färgprakt plaskade runt och väntar väl på damsällskap kantänka. I Konsum är det kö och två herrar kommer fram och berättar att dom läser på den här sidan ibland och uppskattar att "ha lite koll på vad som händer". Roligt med sån feedback! Jag uppmanar dem att delta i jubileumstävlingen förstås och det skulle dom göra.

Från Hasse på Södermöja kommer några bilder på rådjur som simmar över Strömmen och tar sig upp vid Marias båthus. Positivt att några av dem har överlevt den stränga vintern, nu är ju vattnet öppet igen och simturer har en helt annan betydelse än när de går ner sig vintertid när de försöker ta sig mellan öarna i desperat jakt på föda.

Apropå den har det äntligen inkommit ett korrekt svar på januarifrågan. Stort grattis till Kerstin som lyckats med den bedriften. Trisslott kommer på posten. Även aprilfrågan har fått sin vinnare och Anders får också en trisslott. Det är riktigt roligt att se alla svar, hur många som engagerar sig i denna tävling. Snart är det dags för maj-frågan. Missa inte den!

Missa inte heller att Möja Kulturella Ungdomsrörelse får fint besök i sommar. Den 9 juli kommer Stefan Sundström och underhåller på Dansbanan. Honom och övriga datum, artister och klockslag hittar du i Sommarkalendern som uppdateras kontinuerligt inför kommande säsong.

Och med det återstår väl bara att önska alla läsare en riktigt skön påskhelg!

2011-04-03

Våren rullar på, enligt uppgift skiner solen på fastlandet men härute är det grått och dimma...Isen ligger i Möjaström, men det är fasligt mycket vatten ovanpå och de öppna partierna äter sig längre och längre in från ångbåtsbryggan räknat. Snart är det öppet till båthuset...

Det skuttar lamm i hagarna och vägen är lerig - en klassisk mening som jag skrivit i stort sett varje år på denna hemsida. I femton år. Du har väl inte missat att det pågår en jubileumstävling där du kan vinna en trisslott varje månad eller kanske ett presentkort i slutet av året. Aprilfrågan är just publicerad, du kan också svara på äldre frågor om du vill delta i utlottningen av presentkortet. Där räknas nämligen alla rätta svar och den som skickat in flest vinner. Ingen har ännu svarat rätt på januarifrågan, så där finns chansen till en trisslott kvar...

Möja Kulturella Ungdomsrörelse hade årsmöte häromhelgen. För ovanlighetens skull är sommarens danskvällar och band uppbokade redan nu. Läs mer på deras egen hemsida. Tänk på att du får rabatt på inträdet hela sommaren om du är medlem!

Sist, men inte minst så bör Bengt från Södermöja kika i Gästboken, det är någon som söker dig.

2011-03-15

När datorn kraschar får man annat att tänka på än att uppdatera hemsidor. Men bara för att mitt digitala liv blir rörigt stannar ju inte det analoga upp. Men tid har det tagit att få igång alla mailkonton och backup-filer på en reservdator och lagom till det är klart får jag veta att min vanliga burk är lagad (garanti) och kan hämtas. Det är mycket med tekniken ibland...

Mellan allt datafnulande har jag i alla fall varit i affären några gånger. En ny fin, grönsaksdisk mötte mig redan i början av mars. Grönsakerna var nog också nya och det såg väldigt fräscht och fint ut. Delar av disken hade andra grönsaker i form av blommor och blader. Tulpaner är aldrig fel i mars. Igår när jag var i affären igen blev blandningen mer oväntad för mellan frukt och tulpaner stod...filmjölk och andra mejerivaror. Lite konstigt såg det ju ut, men det fick sin förklaring när jag gick längre in i butiken. Mjölkkylen ska få nytt golv och innehöll inte annat än två febrilt jobbande hantverkare. Kylvarorna var bara utlokaliserade tillfälligt.

Via denna sidas läsare har jag fått två Möjarelaterade länkar.
http://www.gitsolsson.se/SvD_reportern/Sondag%20med%20Gits/Utlagda/Gits_pa_auktion.htm
och
http://www.digitaltmuseum.se/search?items_per_page=15&q=m%C3%B6ja&commit=S%C3%B6k

Sist, men absolut inte minst påminner vi om årsmöte i Möja Kulturella Ungdomsrörelse. Kom och gör din röst hörd! Dagordning och övrig info hittar du på www.mojadansbana.nu

2011-03-01

En sån där riktigt fin vårvinterdag. Takdropp, fågelkvitter och lite lera på vägen rentav, åtminstone i Kyrkviken där vägen ligger fri från skugga större delen av dagen. Isarna är förstås fortsatt jättetjocka och snövallarna höga. Men ändå känns det som det ligger nåt i luften...

2011-02-20

Fick ett mail med inbjudan till musikkväll på Södermöja. Jättekul att få såna tips till hemsidan. Hoppas fler tar efter och låter det här bli den digitala anslagstavla det kan vara. Det kostar förstås ingenting att sätta upp anslag här så länge det är ideella organisationer eller privatpersoner som ligger bakom. Jag förbehåller mig dock rätten att enbart publicera sådant som är av allmänt Möjaintresse. Läs mer om musikkvällen i notisen här till höger.

Ute ligger snön åter djup och det är kallt, riktigt kallt. Solen har skinit i flera dagar och träde gnistrar av rimfrost. Vackert! Men kanske borde Kung Bore ge med sig snart i alla fall nu när mars månad snart är inne..? Waxholmsbolaget har haft problem med några av sina större båtar och det har blivit vissa störningar i trafiken ibland förutom att båtarna blir utbytta. Den här veckan har både Gällnö och Waxholm 1 fått rycka in på Möjatraden, men vi ska inte klaga. I Nämdöskärgården fick man åka Skarpö. Visserligen är Skarpö båten i mångas hjärtan, men den är inte tillnärmelsevis så bekväm som de moderna båtar vi blivit vana vid på senare år. Fast å andra sidan så fungerar Skarpö (och Ramsö) ;-)

Dramat i Sollenkroka är inte löst, inget har hänt utom att tidsfristen gått ut för de som fått förnyad chans att skriva på nytt avtal (eftersom de valt att inte godkänna uppsägningen av det gamla). Europark och Värmdö Hamnar har dock inte kommenterat något alls och inte heller svarat på de brev som skickats in i ärendet. Men vi börjar ju bli vana.

 


Sollenkrokaparkeringen by Osterman

2011-02-10

Det stormar lite varstans nu, utanför fönstret är det snöstorm som gäller, men i datorn yr det in mail, rapporter och länkar till tidningsartiklar som alla handlar om samma sak. Gissa vilken!? Frågan om både Sollenkrokaparkeringen och det omdiskuterade samrådet kring Stavsnäs vinterhamn debatterades livligt på det kommunala skärgårdsrådet tidigare i veckan.

Nacka Värmdö Posten skriver om parkeringsproblematiken (finns även med i veckans papperstidning från i tisdags) och om det faktum att två skärgårdsföreningar nu hotar att lämna det kommunala skärgårdsrådet med anledning av sveket man upplever i den här frågan. Följande citat från tidningen visar på situationens allvar:

– Situationen är minst sagt svårkommunicerbar. Vi  får ingen kontakt med vare sig hamnbolaget, Europark eller kommunledningen. Våra medlemmar får inte ens svar på skrivelser eller andra försök till kontakt. Speciellt förvånande är att ledande företrädare för den sittande majoriteten inte ens bemödar sig om att svara på mail eller brev, säger Sune Fogelström.

Möjaskärgårdens företagarförening och Mellanskärgårdens intresseförening ifrågasätter nu starkt Skärgårdsrådets betydelse och funktion och hotar att hoppa av.
– När man lagt ner så mycket tid, och gång på gång avstått inkomst från arbete och bekostat långa resor, för att närvara på rådets möten i kommunhuset och sedan negligeras så totalt av kommunledningen, och av hamnbolagets ordförande, så finns det inte något annat val, säger Fogelström

Läs hela artikeln här

 

2011-02-04

Rätt svar har inkommit i jubileumstävlingens februarifråga. Den lycklige vinnaren är underättad. Fler rätta svar droppar in både via e-post och i formulärfunktionen och alla som skickar in rätt svar kommer förstås att vara med i årsfinalen och kämpa om slutvinsten som består av ett presentkort som ger vinnaren rätt att spendera 1 000 kronor valfritt hos Wikströms Fisk, Bjurmans cykeluthyrning, Möja Havskajaker, Möja Gästhem, Konsum  eller Skärgårdsgalleriet. (Eventuellt kan det tillkomma fler platser som tar emot presentkortet).

Var med och tävla du också!

I anslutning till tävlingens introduktionstext har det inkommit en trevlig hälsning som jag härmed citerar:

Grattis till jubileet - hoppas att du vill fortsätta minst 15 år till! Det är verkligen värdefullt för oss som vill följa med vad som händer på Möja.
Märkligt nog firade jag också 15-årsjubileum förra året, som guide för Skärgårdsstiftelsens vänresor. Det har blivit många vår- och höstresor genom åren.
Dessutom hade vi 30-årsjubileum i vår stuga i Långvik. Den köpte vi i januari 1980. Men min fru och hennes föräldrar började sommarbo hos Bertil Nordlund i Långviksnäs redan för 70 år sedan. Då fick hon bland annat följa med de legendariska Långviksgubbarna till Gillöga. Och så plockade hon jordgubbar dagligdags ute i Möjareservatet. Men det har jag skrivit om i flera böcker från Möja.
Lycka till i fortsättningen!
Jens Wahlstedt

Det är just såna här trevliga rader som får en att fortsätta år efter år efter år. Så skicka in era egna reflektioner, tankar och kommentarer. Använd gästboken eller skicka mail direkt till webbsnickaren. Det är i dialog med er besökare som sidan lever och utvecklas.

2011-01-21

Ön är täckt av en isgata, alla vacklar omkring som vore vi hundra år, men hellre det än att trilla och bryta sig. Säger jag som gjorde just detta för många år sedan, blev liggande på Möjaströms brygga med knät ur led och utan att kunna resa mig. Mobiltelefoner är bra i såna situationer, jag lovar. Sjöräddningen också. De kom och höll mig sällskap tills helikoptern kom och hjälpte mig så gott det gick i övrigt. Efter den smällen kör jag "dubbat" i stort sett hela vintern. Det är säkrast så.

Många möjabor är aktiva på facebook och därifrån kommer också den goda nyheten att Linnea kommer att dra igång sin skärgårdsjympa någon gång i februari. Det ser vi fram emot. Nu när vi inte ens kan promenera som folk (pga halkan) behöver vi verkligen få lite fart på fläsket.

Isarna ligger, men är dåliga. Visserligen åker man fyrhjuling och skoter över Möjaström men bara om man är van och kan läsa isen. Det kom alldeles för mycket snö under isläggningen så någon stark kärnis blev det aldrig det här året. Nu börjar det rentav kännas lite vårlikt i luften ibland under soliga dagar. Plusgrader har det varit och snön har smält undan, och frusit på, och smält undan igen. Rådjur är det inte roligt att vara i år så hård skare som det är. Du som har möjlighet att lägga ut foder kan rädda liv.

2011-01-15

Det kom ett mail om en ny, kul aktivitet på Möja. Start söndag kl 13.00

Skärgårdshundarna!

Vi håller på att starta en hundgrupp här på Möja så har du en hund eller kan låna en hund är du hjärtligt välkommen!

Vi kommer träna lydnad på olika nivåer, allt från sitt till platsliggning, lägga spår, inkallning osv.
Förhoppningsvis kan vi även få igång agility och ev. vallning för de som är intresserade.

Alla hundar, mattar, hussar och förslag är välkomna!

Vi träffas vid skolan varje söndag kl. 13.00 – ca 14.00
och bestämmer då var vi ska vara, beroende på dagens aktivitet.

Välkomna!

 

 

2011-01-12

Så var man tillbaka i vardagen igen efter alla helger. Några dagars töande gör att det inte ser lika rent och vitt ut längre. Vägen är rentav lerig på sina håll, på andra ställen är det ishalt. Överallt ligger stora snöhögar, vallar och drivor och blir hårdare och hårdare. Men solen har skinit och fåglar har faktiskt kvittrat så har man gott om fantasi kan man rentav tro att våren har kommit. Fast det har den nog inte på riktigt.

Nytt avsnitt i parkeringsdramat: På grund av snön går det inte att parkera var som helst i Sollenkroka. Handtextade lappar har synts till där det står att stora parkeringen närmst hamnen faktiskt får användas även av de som har parkeringsplats längre upp (på de obelysta och tidvis oplogade ytorna). Tack för det! Men vad händer om man råkar ställa sig på en plats som är reserverad av någon annan? Någon som betalat nästan 6 000 kronor för detta? Fast å andra sidan, vem vet vilken plats som är vilken när allt är översnöat och inga skyltar eller nummer syns?

Värmdöjournalen hade en artikel häromveckan - läs som pdf - observera gärna kommentaren från ansvarig politiker. Goddag yxskaft!

Sist, men inte minst så kan jag berätta att årets stjärnsjungare gjorde ett gott värv och drog in över 20 000 kronor som oavkortat går till Möjahallen.

2011-01-03

Första vardagen efter några dagars firande, men redan på onsdag blir det dags för nya aktiviteter, i alla fall här på Möja. Som många redan vet och känner till är det dags för årets stjärnsjungare att inmundiga sitt rotmos, sota sina kinder och ge sig ut på dygnslång vandring mellan stugorna på ön. I år börjar man på Södermöja. Troligen får inte Granholmen något besök pga issituationen. Å andra sidan är folk från Nordiska museet på plats för att föreviga det hela och bevara för eftervärlden. Mina båda söner deltar och det är med blandade känslor jag inser att mina pojkar ska hamna på museum.

Så här i början av nya året inväntar många besked gällande parkeringsplatsen i Sollenkroka. En Möjabo åkte idag in för att flytta sin bil men fick vända hem med oförättat ärende. Det var inte plogat och han kom inte ens fram till bilen. Vems fel är det då att han står kvar på sin reserverade plats? Och vad gäller egentligen för alla som inte accepterat uppsägningen av det gamla avtalet (en uppsägning utan både avtalsnummer och underskrift) och inte fått någon respons på det trots att det gått åtskilliga veckor. Vi har betalat in avgift enligt gamla avtalet. Och de personer som inte fått någon uppsägning alls, vad gäller för dem?