Möjaåret 2012

2012-12-09
Julmarknaden har precis varit och det i synnerligen vacker vinterdräkt. Tidigare i veckan passerade en rejäl snöstorm och även om det det inte var så kul just då blev resultatet väldigt vackert med tjockt snötäcke och vintervitt på vägen. Snöskotrarna är framtagna i år, inte bara hos de största entusiasterna utan också hos de som ser praktiskt på tillvaron. En och annan sparkstötting har också siktats.

På marknaden såldes julgodis och slöjd på sedvanligt vis. Insamling till Möjahallen var det också i form av en burk för frivilliga gåvor. Redan nästa vecka kan ni besöka hallen och avnjuta skolbarnens traditionella luciatåg. Läste att man någonstans i Sverige förbjudit pepparkaksgubbarna "för att de kan störa någon". Så långt går vi nog inte här, klarar vi kolsvart Judas enligt Trettonhelgens tradition lär nog barnens brunklädda figurer uppskattas utan reservationer. Ibland undrar man faktiskt hur folk tänker. Associationer har vi alla, men att en pepparkaksgubbe skulle vara kontroversiell är ändå att gå för långt. Tycker i alla fall jag!

Idag är det gnistrande kallt, det ligger ett tunt isskikt på Möjaström och solen skiner från isblå himmel. Vintern börjar tidigt i år och redan i morgon är det dags för vinterturlista på Waxholmsbolaget. Önskar alla läsare en trevlig andra advent med denna bild:

 

2012-10-18
Nu finns det en mängd nyhetsnotiser i flödet här bredvid. Möja Kulturella Ungdomsrörelse är aktiva - besök gärna deras egen hemsida för att få mer utförlig information om olika arrangmenag. Här kan ni hämta ett nytt dokument om arrangemanget Hösteld (för er som vill veta mer innan ni bestämmer er för att komma). Vår webbkollega Skärgårdsbryggan efterlyser bloggar, rapporter och personliga berättelser eller information om vad som händer i hela vår skärgård. Kolla in på www.skargardsbryggan.com så ser nu vad det handlar om.

2012-10-07
MKU har nu sammanställt programmet för Hösteld - ett samarbete mellan flera av öns företagare. Det går att välja mellan tre matställen, två övernattningar och två transportvarianter (varav den ena är er egen cykel eller motsvarande). Eldshow vid Dansbanan och därefter liveband. Hämta inbjudan här så ses vi!

Bokbåten har varit på besök och vid Möjaströms brygga uppvisade den en helt ny tilläggningsmetod som vi inte riktigt vet hur den kom till. Det hela slutade dock lyckligt och bokbyten kunde genomföras som vanligt. Tack Regionbiblioteket för denna uppskattade service.

Älgjakt blir det vecka 43. Viss försiktighet i skog och mark kan då vara lämplig och bli inte rädda om det smäller!

Sist, men absolut inte minst så ledde skolmötet som jag tidigare skrev om till en så kallad sida på Facebook. Efter bara en vecka har nästan 2 000 personer nåtts av information och intresset är stort. Sidan heter "Bo och jobba i skärgården". Kom dit du också om du är facebookare och bidra med bilder från ditt skärgårdsjobb eller en berättelse från ditt yrkesliv som skärgårdsbo. Många sitter liksom fast i tänket att "det blir för långa jobbresor" och förstår inte att man kan jobba på plats också och kanske rentav gå till jobbet om man konverterar till skärgårdsbo...

Vi kommer också att publicera en liten enkät i denna fråga men den är inte klar ännu. Håll utkik!

Här är facebooksidan

2012-10-01
I kväll blir det möte med föräldrar och andra som tycker vår skola ska finnas kvar precis som den är.Tycker du också det? Skriv på namninsamlingen på Namninsamling.se. Till kvällen ska det diskuteras eventuell enkätundersökning och mer information om det kommer i så fall att publiceras här. Kommunen föreslår att högstadiet läggs ner och att de äldsta barnen i stället får åka till fastlandet vilket innebär drygt timslånga resor och betydligt längre "arbetsdagar" om man räknar in även väntetider, särskilt vintertid om isen lägger sig. På sikt kan detta göra att familjer väljer att flytta härifrån.

Från MKU kommer glädjande information om att man tänker ordna en sorts höstfest i år i samverkan med STF och Pärlan. Exakt vad och hur vet vi inte än, men det blir en uppföljning till den mer allmänt kända Eld-helgen i skärgården, det går av stapeln den 27 oktober och mer information publiceras på MKU hemsida vartefter planerna blir klara. Missa inte!

Missa inte heller Sjöbefälsutbildningen som Företagarföreningen utannonserar på sin sida. Samt att branschregistret äntligen är uppdaterat med nuvarande medlemmar och (förhoppningsvis) riktig kontaktinformation. Här hittar du lokal kompetens inom förbluffande många branscher!

2012-09-21
Företagarföreningen har haft möte. Bredband, skola och områdesplaner diskuterades i tur och ordning. För bredband gäller att det finns cirka 300 intressenter i hela upptagningsområdet och att prioritet ett nu är att få in ansökan till Länsstyrelsen. Det är många som söker pengar i olika bredbandsprojekt och det är viktigt att visa hur stort intresset faktiskt är. Sune F berättade att man över hela landet kunnat se att när bredband väl finns då blir det också tillväxt eftersom regionen blir mycket mer intressant för både företag och privatpersoner.

Skolan är ett annat viktigt ämne för tillväxt. Kommunen avser lägga förslag på att endast ha årskurs F-6 i Skärgårdsskolan framöver. Samtidigt dundrar djungeltelegrafen från Norrtälje kommun att man där planerar att lägga ner alla skolor med färre än 60 elever rakt av (och ett Facebookuppror samlade över 1 000 medlemmar på en enda dag). Skolan engagerar och har man inte skola så blir det svårt med tillväxten. Om det blir en besparing kan nog diskuteras, för det bor ju trots allt barn på de här platserna än så länge och det är inte billigt att ordna skolskjuts till dem alla om deras egen skola försvinner. Vet inte hur många företagarföreningar som diskuterar skolfrågor egentligen men för oss härute är det enormt viktigt att våra barn har en skola att gå till. Annars måste vi flytta och det är inte alltid man kan ta jobbet med sig då, vare sig man är företagare eller inte. Och om företagarna försvinner blir det givetvis konsekvenser för fritidsbefolkningen också som riskerar att få sämre tillgång till elektriker, rörmokare och snickare när det behöver göras något i stugorna...Skolan är oerhört viktig för bygden!!!

I övrigt kan jag rapportera om både norrsken och magnifika, stjärnklara nätter nu när höstmörkret börjar märkas mer och mer. Stillheten, de gulskiftande träden och den klara luften. Det är fint hörute nu!

 

2012-09-07
Nu har hösten kommit och det med besked. Tidiga morgnar är det klart under tio grader. Blåsigt har det också varit och såväl mössa som vantar har fått göra sina första arbetspass redan. Fast inte varje dag! Och inte mitt på dagen. Som tur är. Ö-spelen gick av stapeln en av de regnigaste dagarna, men tappra ungdomar kämpade både inne och ute med tävlingarna. Publiken var dock inte så månghövdad som den brukar vara. Höstens små lustrationer tar nu över och det är snart dags för bilbesiktning. Du som har en bil på ön - kontakta snarast Undin för närmare information. Besiktningen äger rum den 19 september och i Möjaström som vanligt.

Fick glada tillrop via SMS angående köp- och säljforum. Allt var sålt och annonser skulle tas bort och sist, men inte minst var det jättebra att möjligheten fanns via denna sida. Det kommer den att fortsätta att göra, men jag vill absolut pusha på möjligheten att ni i stället köper och säljer på traidy.se . Där går en liten del av annonskostnaden, eller kanske hela försäljningspriset till en mottagare man kan välja själv (i första hand bland de registrerade mottagarna, men det går alltid att registrera nya mottagare om man har bra förslag på sådana). Eftersom Möja Kulturella Ungdomsrörelse nu är en sån registrerad mottagare betyder det att ni, när ni säljer er gamla byrå (?) så kan ni samtidigt skänka några spänn till MKU. Automatiskt. Det tycker åtminstone jag är trevligt! Svårt är det inte, billigare än Blocket är det och nya föreningar och organisationer kan registrera sig som mottagare helt kostnadsfritt och utan skumma tilläggskostnader. Du som säljer mer regelbundet, kanske har företag kan enkelt bygga en liten webbutik i stället och även då skänka till välgörande ändamål. En webbutik är inte helt gratis, men upp till hundra produkter kostar 100 kronor och det är inga bindningstider heller...

Som ni märker brinner jag för idén och hoppas ni också gör det. Det är många föreningar som skulle behöva stöd... Eller grupper. Kanske föräldragruppen som bjuder in till möte den 12 septeber för att diskutera Möjas framtida utveckling? Du kommer väl? Det är viktigt!

 

 

 

2012-08-31
Djungeltrummorna har ljudit över ön. Lite sent kom budskapet men det blir Ö-spel vid Möjahallen nu på lördag den 1 september. Läs mer på Möjahallens egen hemsida. Kom gärna och heja fram alla ungdomar!

För att det ska finnas barn, ungdomar, vuxna och gamla på Möja även i framtiden hålls utvecklingsinriktat möte i Möjahallen den 12 september kl 18.30. Det är viktigt - se till att du är med! (Hämta inbjudan)

2012-08-21
Skolan har börjat, affären har nya öppettider och Waxholmsbolaget har ny turlista. Sommaren kom förra veckan med både sol och värme, men nu är det alltså höst. Thomas Ledins låttext handlade nog om årets sommar, för kortare har den nog aldrig varit. I alla fall inte för de av oss som tycker att begreppet sommar åtminstone nästan är synonymt med sol och bad... Nu går vi in i en lugnare period vi som bor här på hel- eller deltid. Nu gäller det där som var en slogan för en massa år sen: Du skulle bara veta vad vi gör när ni åkt hem. Några gifte sig, nån annan fyllde fyrtio (och gifte sig men bara nästan) och åter andra går på kalasen och roar sig tillsammans med andra infödingar eller nybyggare. Men redan i mitten av september kommer nästa stora arrangemang här på kobben - nämligen dragspelsträffen som vuxit så snabbt och på bara några år blivit ett riktigt stort arrangemang som folk reser långväga ifrån för att få delta. Kom du också! Läs mera på www.bjurmans.se om arrangemanget och anmäl dig bums (du behöver inte spela något instrument, det går bra att lyssna också!).

Det stora projektet för att få såväl vatten som avlopp i Bergs by med omnejd har dessvärre gått i stöpet. Samfälligheten kommer att upplösas enligt beslut på extrainsatt möte. Nästa steg blir väl att försöka hitta konstellationer där mindre grupperingar av hushåll kan gå ihop om reningsverk och/eller vattenförsörjning på olika sätt. Lite att fundera på blir det ju men huvudsaken är att vi får lösningar som fungerar och är miljövänliga.


2012-08-04
Idag gratulerar vi vinnarna i den allra första upplagan av Möjaloppet. Love Berzell från Rotebro hade vägarna förbi med segelbåten och anmälde sig igår. Och vann idag. Grattis säger vi till honom och minst lika mycket grattis säger vi till Lovisa Lanzing, sommarboende på Holmen, som vann damklassen. Loves tid blev 44.52 och Lovisa sprang i mål på 58.08 efter att ha tagit sig runt den drygt 11 km långa banan som gick på både landsväg och i skog. I barnklassen vann Fredrik Ström på fina 13.15. Start och mål var vid Möjahallen och mer information kommer på deras hemsida senare. (www.mojahallen.se). Arrangörerna var mycket nöjda. Över 50 deltagare redan första året och många av löparna ville absolut återkomma nästa år...
Filmer från loppet hittar ni på webben via länken i notisen till höger på denna sida. En bild på de nöjda deltagarna i barnklassen ser ni här nedanför.


2012-08-03
Augusti rivstartar med Nurse Diesel, Möjalopp och ett bryggloppis på Södermöja. Det är varmt och fuktigt och har regnat lite på förmiddagen men solen syns för det mesta och de som är modiga badar vid stranden (inte jag). Hallonen mognar i kapp med kantarellerna och mången frys är full på både rött och gult gull. I andra hushåll börjar man kanske tröttna på kantarellmackor, för mycket svamp har det funnit (och finns än) denna sommar. Visst har vädret varit bättre här än på de flesta andra håll i landet, men någon riktig högsommar har det ändå aldrig blivit. Och nu går det lite sakta mot höst även om det finns många fina dagar att hoppas på ett bra tag till. 

2012-07-17
Det blir ingen riktig fart på den här sommaren. Termometern vill inte riktigt visa de rätta temperaturerna, eller om det nu beror på något annat. Trots att vi är mitt i sommarmånaden har jag inte känt den ringaste lust att ens doppa tårna nere vid stranden vilket är lite ovanligt. Men sommar är det ju ändå och klaga på vädret leder ingen vart. Passa i stället på att njuta av andra saker. Det finns gott om kantareller i skogarna nu till exempel. Bjurmans hyr ut cyklar för dig som vill se hela ön, eller kanske cykla till loppisen i Hamn på lördag. Gläds åt att katten Texas blivit hittad eller börja träna för Möjaloppet i augusti.

Och vi ses väl på Dansbanan på lördag, då spelar icke okända förmågorna - Anders och Anders tillsammans med Ricardo (läs mer på MKUs hemsida). Och i kväll är det bio och skärgårdsjympa att välja på. Redan nästa vecka är det dags för både Allsång och Tommy Nilsson (fast olika dagar som tur är). Livet är vad man gör det till!

2012-07-09
Återvänt till en annan ö än den jag lämnade. På bara en vecka har höet bärgats, affären har nya öppettider och gästhamnen ändrat karaktär. Marknaden är avklarad och första musikkvällen likaså. Båda avlöpte i strålande sommarväder och god stämning som vanligt. På anslagstavlorna är det fullt med nya lappar och ett försök till uppdatering görs härmed. Det jag missat återkommer jag med så fort jag upptäcker vad det är...

  • Linneas skärgårdsjympa har dragit igång igen. Onsdagar i Möjahallen, 40 kronor per gång.
  • Möja Bio börjar den 14 juli med såväl matine som kvällsföreställningar. Exakt vad som visas kunde jag inte se på grund av sönderregnade lappar, men så fort jag får info kompletterar jag i Möjakalendern.
  • Animera mera inleddes som vanligt på Möja marknad och avslutning blir det om en vecka - se Möjakalendern.
  • Möja idrottsförening bjuder in till motionslopp den 4 augusti. 100 kr för vuxna och 20 för barn. Se hela inbjudan och karta här.  Ring 08-571 645 00 för mer information och anmälan (senast 31 juli)
  • Möjahallens gym är öppet kl 16-19 för dig som vill träna själv. Ring 08-571 645 00 för mer information och bokning
  • Perserkatten Texas har sprungit bort - ring 073-526 59 85 om du har sett honom (gråmelerad och lurvig)
  • Dansbanegrillen håller öppet alla dagar mellan 11-15 (passa på att spela boule på banan bredvid också)
  • Kurs i landskapsmåleri 16-22 juli - ring Sara Stenlund för mer information (070-364 15 19)
  • Trålboden i Kyrkviken har nya öppettider för i år - öppet 12-15 alla dagar
  • Läs om detta och en massa andra arrangemang i Möjakalendern - mer detaljerad information om vad som händer på Dansbanan finns på www.mojadansbana.nu/

 

webbsnickaren har varit en vecka i Bergen på kongress och nu väntar en vecka i Almedalen på "mingelparty" så ni får klara er utan Möjauppdateringar från mig och det gör ni alldeles utmärkt ser jag. Väldigt kul med hela 14 nya inlägg i köp och sälj samt Gästboken! Sen vill jag be er att ha roligt på Möja marknad för min skull också  - jag missar den nämligen för första gången någonsin...

2012-06-21
Dan före midsommar, strålande solsken - nu börjar sommaren! Taxibåtarna fullbokade och anslagstavlorna likaså. Turistbyrån har öppet alla dagar kl 11-17 fram till 16 augusti. Blommor till stugan köper du hos Blommor och grönt i Löka mellan 11-16 och behöver du prylar kanske du kan hitta dom på loppis i Långviksnäs den sista juni kl 11-15. Enligt lappen "kaffe och kaka i trädgården". Vilken trädgård uppges dock inte, men det ger sig nog ändå när man närmar sig.

I närområdet händer också saker - Linneas sommargympa är efterlängtad - börjar på Norra Stavsudda den 30 juni vid midsommarängen, vi är nog några som hoppas det blir gympa på Möja också precis som förra sommaren men än så länge har jag ingen information om detta. Glöm inte att besöka den här sidan då och då, inte minst Möjakalendern som uppdateras löpande.

Missa inte sista chansen att anmäla intresse för fast bredband. Det är ingen bindande anmälan men projektgruppen vill ha underlag för att komma vidare med ansökningar om bidrag. Fyll i intresseanmälningsblanketten direkt om du inte gjort det tidigare. Nästa vecka är det för sent.

2012-06-15
Då har det varit skolavslutning och sommaren börjar på riktigt, Följaktligen gäller också sommarturlistor på Waxholmsbåtarna från och med måndag, ska försöka att inte missa det som jag gjorde förra året, då var det värre eftersom båten redan hade gått när jag kom till bryggan. I år är avgångarna i sommarturlistans morgonturer faktiskt lite senare än de varit under våren. 

Boulefestivalen genomfördes i sedvanlig god stämning, Södermöjalaget vann i år igen och snart är det väl fråga om vandringspriset fastnar där, vet inte regelverket exakt. Om nu någon gör det. En trevlig tradition är det hur som helst. Lika trevligt är det när MKU släpper sitt sommarprogram, i år skedde det i föredömligt god tid och man har lyckats få med en riktigt namnkunnig artist även i år. Vad sägs om Tommy Nilsson den 28 juli!??? Inte missa! Läs gärna mer direkt på MKUs hemsida. En annan namnkunnig artist besöker Möja Kyrka den 4 juli då det blir sommarkonsert med Lena Maria Klingvall. Förköp av biljetter görs på telefon 0709-96 28 03.

Från turistföreningen meddelas att man gärna vill ha närmare samarbete med den här sidan. Vad det innebär rent praktiskt får framtiden utvisa. Precis som tidigare sponsrar turistföreningen denna sida och precis som tidigare hjälps vi åt att sprida information om vad som händer i Möjaskärgården. MOJA.NU är dock ett helt privat initiativ som många redan vet eftersom sidan funnits i 16 år nu.

Ni som på likaledes privat och/eller ideellt initiativ planerar loppisar eller liknande tillfälliga arrangemang under sommaren får hemskt gärna rapportera in dem hit så vi kan sprida vidare vad som händer. Ta det som rutin att skicka ett mail hit samtidigt som ni kopierar upp till anslagstavlorna på ön.

 

2012-05-18
Bredband, riktigt bredband. Nu kan det bli verklighet även för oss i Möjaskärgården. Den 17 maj hölls ett välbesökt informationsmöte om det bredbandsprojekt som företagarföreningen håller på med. Just nu är det förstudie som pågår, man har sett över behov, lösningar, teknik, kostnader och mycket annat. Nästa steg blir att söka en rejäl sudd pengar från Länsstyrelsen och den ansökan ska vara inlämnad den 1 juli. Till dess behövs en klar bild över hur många som är intresserade av att få fiberuppkoppling. Projektet omfattar hela Möjaskärgården i förstudien så anmäl intresse oavsett var du bor/fritidsbor/deltidsbor i området. Är ni flera hushåll/fritidshushåll på samma fastighet - anmäl alla var för sig.

Prismässigt kommer det att ligga på samma nivå som närförort på fastlandet både för installation och abonnemang när man kommit så långt. Bidragspengarna kommer att fördelas utifrån hur många som är intresserade och därför är det väldigt viktigt att du gör din (icke bindande) intresseanmälan till bredbandsgruppen. Det kan du göra via detta formulär. Lite mer information om projektet finns i denna pdf-fil och du kan också gå in på SIKOs hemsida där det rapporteras om flera liknande projekt.

2012-05-07
Svirrande svalor, flapprande gudingar, plattvatten och morgonrusning på samma gång. Detta kan förstås bara ske i skärgården. Denna tidiga, ljuvliga måndagmorgon när solen vräker ner på vår än så länge ganska kyliga skärgård ser jag de första svalorna när jag väntar på båten vid Möjaströms brygga. Naturligtvis drar jag mig tillbaka lite, de är ju ännu inte vana vid folk på bryggan och jag vill inte störa i deras byggbestyr. Vattnet ligger sidenblankt så långt ögat når. Solen värmer min vänstra kind och livet är gott.

På Facebook (där många Möjabor är aktiva) ligger bilder på den efterlängtade Möjaströmssälen som återkommit (Tack Elsi) och i mitt mailprogram ligger ett meddelande från Hans B som inte är lika glad åt det hela utan konstaterar att gäddbeståndet i Strömmen decimerats. Den bifogade bilden bekräftar detta och sälen - ja, den ser i alla fall väldigt nöjd ut där den ligger och skvalpar och tuggar gädda ;-)

Anslagstavlan innehåller en del nyheter. Ytterligare ett tecken på att det börjar dra ihop sig igen... Det börjar hända saker. Missa inte Möjakalendern där jag fyller på löpande utifrån de tips jag får och de anslag jag ser. Nu närmast är det resa till Djurönäset för dialog om skärgårdsskolan - torsdag 10 maj med samåkning kl 17.00 från Möja. Boka  hos företagarföreningen (info@msff.info.

Den 19 maj kan du hjälpa till att röja vändplan i Hamn med start klockan 10.00 eller också gå till Möjahallen och delta på medlemsmötet för Bergs Vattenverk Samfällighetsförening som startar samma tid.

Den andra juni kommer författarinnan Viveca Sten till Möja skola (biblan) kl 14.00-15.30 och berättar. Gratis att komma och lyssna.

2012-04-23
Nu är det vårturlista igen och många, härliga turer att välja på varje dag för den som vill åka till eller från ön. Lyx! Som vanligt är det många som pendlar ut för att jobba med lite av varje, kanske främst hantverksjobb. Tråkigt att inte fler inser fördelarna med att bo här. Det är ju ändå världens vackraste skärgård det handlar om. 

Precis som vanligt så här års börjar det droppa in tips om händelser och arrangemang framöver. Lyxorkestern kommer visst den 16 juli, Turistbyrån öppnar 2 juni, MKU-arrangemangen drar igång vid midsommar som vanligt osv. Glöm inte att kolla i sommarkalendern vartefter. Det kommer nya saker oftare där än här. Och i spalten till höger finns det tips om sommarjobb och lite annat smått och gått. Glöm inte heller att besöka våra sponsorers hemsidor. På förekommen anledning tar jag upp annonsering under Köp och sälj. Det har kommit in flera annonser om att hyra ut stugor. Eftersom Turistföreningen är en av mina sponsorer kan jag inte publicera sådana annonser kostnadsfritt utan hänvisar i stället till Turistföreningens utmärkta service där man samordnar uthyrning på ett utmärkt sätt för de som söker boende för kortare eller lite längre tid.

Till er som planerar nåt kul framöver - välkomna med tips hit till den äldsta och mest välkända hemsidan om Möja. Ideella föreningar och privatpersoner kan tipsa kostnadsfritt om loppisar och annat kul. När ni sätter upp nåt på anslagstavlan - släng iväg ett mail hit också så når ni även dom som inte för stunden är på ön, men som kanske kommer, eller har tänkt komma just den där helgen då ert arrangemang går av stapeln. Ni som är sponsorer ska självklart utnyttja samma service, det ingår ju i överenskommelsen.

2012-04-07
Påskafton. Mycket folk på ön trots att vädret inte är det bästa. Igår snöade det till och med. Idag skiner solen men det är hårda och kalla vindar.
Nu dyker det upp annonser där man söker sommarjobbare. Kommunen har ännu inte förstått att det är i skärgården som jobben finns, särskilt sommartid. För dig som har möjlighet till boende på öarna är det förstås extra enkelt, men för alla andra så går det alldeles utmärkt att åka fram och tillbaka flera gånger om dagen och ofta nog kan arbetsgivarna hjälpa till med övernattningsställe vid behov. Tveka inte att kontakta företagare på öarna om du letar efter sommarjobb. Kontaktuppgifter åtminstone till medlemmar i Möjaskärgårdens Företagarförening hittar du här.

I morgon, söndag bjuder Ulviks gård till en "gårdsdag" med många trevligheter. Hämta inbjudan som pdf. Gården ligger mellan Möjaström och Hamn på södra delen av Möja och så nära landsvägen att du inte kan missa den om du cyklar förbi. Cathrine och Berra hälsar alla välkomna från klockan 11.00

2012-03-26
Nu är det isfritt på fjärdarna och nästan alla vikar. Det rapporteras om både lamm och kalvar i hagarna. Relativt varma dagar har gjort att både tussilago och blåsippor finns lite här och där. Förra veckan hölls medborgardialog om skärgårdsskolan. Ett trettiotal deltagare kom för att diskutera denna viktiga fråga. Tyvärr var mötet mycket hårt styrt från kommunens sida och de informerade redan från start att vi måste hålla oss till ämnet och inte ägna oss åt något protestmöte. En något underlig inledning på ett möte som betyder så otroligt mycket för oss som bor på öarna och för kommunen som vill att det ska bo folk är. En förutsättning är att det finns möjlighet att låta barnen gå i skola på ön så länge som möjligt. Få föräldrar lär tycka det är en bra idé att flytta ut om det innebär att barnen får 13-timmarsdagar inklusive resor (vintertid). Fortsättning lär följa.

Waxholmsbolaget kör vinterturlista ett tag till, men det går att hitta vårturlistan på webben och drömma om mer trafikerade tider. Fast vi ska inte klaga - Seacab kör ju redan nu alla sina vanliga turer vilket ger betydligt större flexibilitet för oss som reser ofta och mycket.

2012-03-10
Nu är isen på väg bort på riktigt. Större och större vattenytor syns utanför båtfönstret även om det förstås finns isflak här och var och rentav lite fast is inne i vikarna. Möjaström ligger fortfarande bitvis. Gårdagens blåst har kanske gjort något åt Västerfjärden, men hittills har den legat. Redan 29 februari siktades en Möjabåt uppe vid Sollenkroka och igår var SeaCab där så hittar man de rätta vägarna kan man ta sig fram. När det blir regelbundna "Hasse-turer" igen kunde inte ens Hasse själv svara på. Ring SeaCab om du behöver besked.n

Själv sitter jag på båten och skriver. Nämdö har fattat detta att även skärgården behöver lite "pendeljobbarmöjligheter". Det finns trådlöst bredband ombord (det gör det på alla båtarna och det funkar för det mesta) men också elurtag under bordet om man glömt ladda dator eller mobil före resan. Tack för det!

På båten finns också en förväntansfull familj med stora väskor. De ska längre än jag. Arlanda är bara ett delmål... Men så här i islossnings- och fågelkvittrartider är det faktiskt helt OK att stanna hemma!

2012-02-19
Lite vår - antingen gick det snabbt med vintern eller också är det falskt alarm. Det är flera plusgrader, takdropp och ganska soligt. Snön har sjunkit ihop ordentligt över natten. Det är öppet vatten från Löka och söderut mot Nämdöområdet enligt hörsägen. Möjaström ligger dock, liksom västerfjärden men det är dålig is (och har varit hela tiden).

Kyrkan har kommit in med sitt vårprogram (tack Eva) och det kändes gott att skriva både maj och juni i Möjakalendern. Till sommaren ryktas att sångerskan Lena Maria kommer att uppträda på Möja men än så länge har jag inga fakta att dela med mig av. Håll utkik här så får ni veta när det finns nåt att veta.

 

2012-02-02
Nu är det vinter utanför fönstret. Förmiddagen försvann i snöyra och isen ligger till och med i Möjaström sedan ett par dagar. Seacab ställde in sina turer (enligt Waxholmsbolagets turlista) redan igår på grund av isläget. Det är fyra grader kallt i skrivande stund. På väg ut från Sollenkroka igår förmiddag mötte jag några lätt irriterade hantverkare som skulle ut och jobba på Möja. Deras arbetsdag får plötsligt börja vid lunchtid nu när 07.15-båten är inställd. "Fast det var ju skön sovmorgon man fick" som den ena sa. Men den krassa verkligheten gör nu att arbetspendling till öarna för att jobba inte längre fungerar utan övernattning på ön. Detta är trist för det är många fler som pendlar ut till öarna än tvärtom. Främst hantverksjobb förstås, man servar det "orörliga friluftslivet", alltså de som ger skärgårdsjobb året runt genom alla stugor och bryggor som behöver ses om oavsett väder och månad.

För er som använder iPhone tipsas härmed om Waxholmsbolagets app för reseplanering. Möjligen är SL-varianten bättre då den låter oss kombinera både land- och båtburen trafik för våra resor. En annan app för skärgårdsbruk är kanske ViVa som visar både vind och vattenstånd från olika mätstationer runt kusterna. Sök på appstore så hittar ni. Apparna är gratis.

2012-01-22
Stjärnsjungarna träffades under gårdagen för att räkna insamlade penninggåvor. Det blev inget rekord, men det blev över 18 000 kronor, enligt uppgift "vann södra gänget" vilket innebär att de stjärnsjungare som gick på öns södra sidan tydligen samlade in något mer än de på norra delen. Men vad spelar det för roll när pengarna läggs i samma pott och används till något som gynnar hela ön, nämligen färdigställandet av Möjahallens konferensdel. Det är ju så med de här pengarna som samlas in att ibland har man ett bestämt ändamål, andra gånger läggs pengarna i en fond som går att söka ur om man håller på med angelägna Möjaprojekt. Ett enda undantag har gjorts och det va tsunamiåret då hela den insamlade penningsumman gick till offren i Thailand.

I Solbacken dansades granen ut igår, lite senare än på många andra ställen, men granarna står ju längre i den friska skärgårdsluften och alla barr var kvar (nästan) när barn i alla åldrar hivade ut den på backen efter att ha lekt, ätit godis och haft mycket skoj tillsammans under några timmar.

Det är inte särskilt mycket snö. Just idag kommer några flingor då och då men på marken ligger kanske max 5 cm och då mestadels på ängar och platt mark. Det är isigt och halkigt på land, men på sjön finns just ingen is ännu även om det börjar frasa ihop sig lite i vikarna. Så länge det är öppet vatten går SeaCab-trafiken som vanligt, eftersom man måste ringa och boka behöver man inte vara orolig för att inte veta när dessa turer dras in, för det kan dom göra med kort varsel om issituationen så kräver. Trafikfrågorna har aktualiserats även på annat sätt. Tidigare i veckan fick Möja (och många andra öar) besök av politiker och ansvariga för Waxholmsbolaget. Man vill samla in de bofastas åsikter om vad som är viktigast att tänka på inför framtidens skärgårdstrafik. Vi drog samma mantra som alltid: Basturlista med samma tider året runt (kompletterad med ytterligare turer på helger och under högsäsong) samt tvärtrafik för att möjliggöra resor "på tvären" utan att man behöver gå via fastlandet. Undertecknad fick ett citat i Dagens Nyheter angående restider mellan Möja och Utö respektive Stockholm och New York. Men egentligen kanske inte tidsåtgången är det centrala utan det faktum att det för turister är fullständigt obegripligt att man måste åka via Stockholms central för att färdas mellan två skärgårdsöar. Jag har själv försökt förklara det ett antal gånger för sommarens besökare och dom tror man skojar när man berättar hur resvägen faktiskt ser ut.

Det har kommit frågor gällande stuguthyrning - jag förmedlar inte personligen men tips till er som söker en stuga under sportlov eller längre fram under året är att ni klickar in på turistföreningens hemsida och sen kontaktar uthyrarna direkt därifrån. Det går också bra att efterlysa uthyrare på den här sidan, exempelvis i gästboken. Tänk på att vara ute i mycket god tid - det är många som vill hyra nåt på Möja. Flera uthyrare jobbar förstås med helt andra saker när det inte är säsong och kanske inte kan svara direkt på e-post eller telefonsvarare heller så ha tålamod och prova även flera kontaktvägar om det behövs.

Söndag 29 januari håller Mellanskärgårdens Intresseförening årsmöte på Wikströms Fisk. Du som är medlem har fått inbjudan. Du som inte är det - kom gärna ändå och säg vad du tycker är viktigt för framtidens mellanskärgård och föreningens arbete. Vi börjar klockan 13.00.

2012-01-06
Så var det dags att lära sig skriva nytt årtal igen. Det brukar bli fel några gånger innan det sitter ordentligt och lite extra kommer man väl snubbla runt tolfte eller tjugonde februari. Men nytt år är det ju oavsett...

Det har varit högvatten en tid, som mest var det drygt 90 cm över normalvattenstånd. Tillsammans med hård blåst, periodvis storm, har det inneburit vissa besvärligheter för bryggor och båtar. Kortare strömavbrott har det också varit men på det hela taget har skärgården klarat sig utmärkt, och faktiskt mycket bättre än fastlandet att döma av tidningsrubriker och prat på facebook.

Trettonhelgen är just avslutad. Kungen och hans vänner har sovit ut och på måndag börjar vardagen igen.
GOD FORTSÄTTNING