Hemsidetips

Skaffa hemsida - utan krångel

 

Göra själv?

Vill du prova att bygga helt själv finns mängder av lösningar att välja på. Googla på "webhotell", "enkelt webbhotell", "billigt webbhotell" eller vad du nu förerar så får du massor med förslag.

Väljer du att bygga själv kan du ha nytta av nedanstående tips:

Totalpris

Detta är lika snårigt som mobilabonnemang ibland. Det är aldrig gratis (mer än under en kort testperiod, kanske) fast det kanske står så i reklamen. Hur lång bindningstid är det? Uppsägningstid? Kolla vad som erbjuds! Fråga support om du är osäker.

Tänk också på att en hemsida bara är en liten del av din totala webbkommunikation och börja alltid med att fundera över vilket budskap du vill ha, vilken målgrupp du har och hur du kopplar ihop den med närvaro exempelvis sociala medier.

Egen domän

Ett domännamn kan man få ensamrätt till och det består av två delar:

  • Domännamn (exempelvis mittforetag, å, ä och ö kan användas, men rekommenderas inte eftersom det kan bli problem i vissa sammanhang)
  • Toppdomän (exempelvis .se; .nu: .com; .info

Ibland är den kombination man vill ha redan upptagen, då får man prova nån annan - i stället för mittforetag.se kanske man kan välja mittforetag.nu.

Många webbhotell erbjuder hjälp att registrera domän. Ibland gratis om man köper webbhotellutrymme samtidigt. En egen domän är inte nödvändigt, men ger ett proffsigare intryck om man är företagare eller organisation.

Ett tips är att försöka hålla domännamnet ganska kort, då minskar risken för felskrivningar.

Domäregistrering är engångskostnad. Det tillkommer en årskostnad så länge du vill ha kvar domänen, den kan variera men brukar vara på några hundralappar per år. Ditt domännamn kan inte ändras, däremot kan man skaffa ett nytt om det gamla inte känns bra längre. Vill man inte ha kvar sitt domännamn slutar man bara att betala.

Val av tjänster

Tänk igenom vad du behöver/vill ha! Det här är viktigt eftersom det påverkar kostnaden i hög grad. En webb med massor av funktioner och tusentals besökare behöver mer resurser än en mikroföretagare med tio sidor och några hundra besökare om dagen. Kolla vilka abonnemangstyper som finns och om du kan byta upp dig vid behov. Det finns ingen anledning att köpa "extra allt-paketet" från början om man inte vet att man behöver det.

E-post

De flesta webbhotell erbjuder e-postfunktion om man har egen domän. Kolla hur många e-postadresser som ingår i det paket du väljer. I en förening kanske alla i styrelsen behöver egen epost-adress med föreningens namn?

Kontrollera att olika typer av e-postlösningar finns. De flesta erbjuder följande:

  • Webbmail (kan användas från vilken internetansluten dator som helst)
  • POP-mail (kräver inställningar i din dator, posten sparas ner av ditt e-postprogram)
  • IMAP-mail (kräver inställningar i din dator, posten synkroniseras av ditt e-postprogram, men finns kvar på webben. Bäst lösning för dig som vill kunna läsa mail i mobiltelefon eller surfplatta)

Blogg

Vill du enbart blogga finns särskilda tjänster för detta. Googla så hittar du olika erbjudanden. Det går oftast att koppla egen domänadress till en blogg om man vill. Se även "Val av tjänster" här ovanför - det som står där gäller även blogg.

Support

Ibland uppstår problem. Då är en bra support guld värd. Testa dem innan du bestämmer dig. Ring eller maila och ställ en enkel fråga. Hur länge får du vänta på svar? Får du ett svar som är lätt att förstå? Trevligt svar?

Exempel på testfråga kan vara: Jag behöver en extra e-postadress. Kan ni hjälpa mig med det?

Ett bra webbhotell ställer upp och fixar det man inte klarar själv. Det finns många bra webbhotell men också några mindre bra. Testa först och bestäm dig sen.

Byta till nytt webbhotell

  • Har du egen domän så kan din www-adress kan följa med till nya stället (om du inte avtalat annat) men ev. information du publicerat på webbsidan följer inte med utan du får bygga upp på nytt.
  • Din e-postadress (om du har en sådan) följer med, men mail du har fått och skickat försvinner om du inte först sparar ner dem i din egen dator.
    Du måste göra nya inställningar i ditt e-postprogram om du byter webbhotell.