Aprilväder

Slutet av april bjöd på sommarväder, fruktträden blommar, lammen frodas i Ulvvik och gräset är grönt.

Men lagom till maj kom snön tillbaka även om det här ute i skärgården blev i ganska uppblött form. Det var dock tillräckligt för att det blommande plommonträdet utanför mitt fönster skulle få en extra vit slöja ett tag. På eftermiddagen tittade solen fram och allt försvann igen. Som tur var.

På Ulvviks gård finns just nu mängder av relativt nyfödda lamm, och ett par kalvar. Snart åker de ut på sommarbete så passa på att titta på dem medan de är tillgängliga. För er som undrar vad som egentligen händer inuti fårhusen finns nu en film som togs för ett par år sedan att se på Youtube. Den visar i alla fall vad lammen gör medan mammorna äter hö...

Valborg är precis avfirat, en kall kväll och en värmande eld på vårdkaseberget precis som vanligt. Enligt icke bekräftad uppgift är det "smygpremiär" på värdshuset och fortare än man tror är sommaren här. På riktigt.

Den 15 juni blir det invigning av Roland Svensson-museet i Ramsmora. Här finns mer information om det.

Som många känner till pågår också utbyggnad av bredband i hela Möjaskärgården, deadline närmar sig nu för de som ännu inte anmält sig. Efter den 1 juni är det för sent på de allra flesta ställena så varför vänta. Att koppla på sig i efterhand kommer att kosta betydligt mer. Nu täcker bidrag 40 av de 60 000 kronor som anslutningen kostar.

För alla som bor i Strömmen-Berg-Lökaområdet är en annan utbyggnad också intressant, nämligen vatten- och avloppssystemet med bas vid Möja skola. De första fastigheterna beräknas vara inkopplade före midsommar och landshövdingen kommer att inviga anläggningen under högtidliga former. Vi får väl se om Värmdö kommun till dess tagit sitt förnuft tillfånga och valt att ansluta sig till detta system. Eller om man vidhåller sina tankar på att bygga en egen anläggning sådär 70 meter bort för att ansluta skolans avlopp. Vi är många som tagit oss för pannan när vi hörde talas om detta. Men kanske ligger något missförstånd och skvalpar så att allt blir bra och klokt i slutändan. Vad vet jag?

 

1 May 2014