Det hände för tio år sedan - februari 2004

Artikel från 2004 i tidningen "Skärgårdsnytt"

Skärgårdsnytts utsände fick en slump ett exemplar av ”Skärgårdsnytt” från 1994 i sin hand och det ledde till att en kontakt togs med dåvarande mellanstadieläraren Inger Olsson för att prata lite om de mest aktiva tidningsåren på Möja skola.

Hur många vet att ”Skärgårdsnytt” faktiskt fanns redan 1987? och gavs ut regelbundet under ett antal år??? Det hela började med att Sveriges stora tidningsredaktioner utlyste en tävling med namnet ”Tidningen i skolan”. Kraven som ställdes var höga – skoltidningarna skulle innehålla både ledare, kultursida och sport precis som vilken tidning som helst. De olika tävlingsbidragen bedömdes av riktiga proffs och chefredaktörer från bl a Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Men vinsterna var också fina, eller vad sägs om en resa till Kanada!?

Möja skola deltog med stor entusiasm och redan första året hamnade man på prispallen med en mycket hedersam andraplats. Sedan tog de hem segern två år i rad och 1989 fick tretton mycket förväntansfulla barn vinka avsked till sina föräldrar och åka på en oförglömlig resa till Vancouver i Kanada.

- Det är ett perfekt sätt att jobba med barn i den här åldern, berättar Inger. Det går att integrera så många olika ämnen och barnen själva tycker det är inspirerande att få se ett så påtagligt resultat av sina ansträngningar. En tidning som man gjort själv är inte det sämsta!
De olika årgångarna av tidningen plockas fram, det är ett stycke möjahistoria som satts på pränt. Vissa ämnen återkommer i varje nummer, och några är aktuella än i dag såsom omorganisation av posten på Möja, äldreboendet och fiskets utveckling. I flera av tidningarna finns annonser för några av öns företag.

På den tiden fanns inga datorer i skolan utan tidningarna är sammanställda för hand med maskinskrivna artiklar som klistrats upp tillsammans med lämpliga bilder eller teckningar och sedan har sidorna tryckts på vanligt papper. Ett år blev den till och med tryckt på riktigt tidningspapper tack vare en person på Möja som jobbade på Svenska Dagbladet. Det är lätt att bli imponerad av barnens journalistiska förmåga och det fina resultatet.

- Jag funderar på att lämna tidningarna till hembygdsmuséet, säger Inger. De har ju redan nu en del pärmar med tidningsartiklar av olika slag, och jag tycker det här passar in också för det berättar ju vad som hänt på Möja under ett antal år.

Vi bläddrar vidare i tidningarna. Barnen var 10-12 år när de skrev, och idag är de vuxna med god marginal. En del av dem har återvänt till Möja och skärgården efter några år på fastlandet med studier och kanske jobb. Kalle Sundberg som skrev en dråplig artikel om hur teknikläraren fastnade med kjolen i flakmopedens kedja har bildat familj på Möja. Åsa Lindström som svarade för en filmrecension är idag själv lärare på Möja skola. Anders Karlsson är trebarnsfar med jobb i ”stan” och Lisa Lindström har precis börjat arbeta på förskolan. Inger har koll på de flesta än idag, det märks att hon fortfarande är engagerad i sina adepter även om det gått många år.

- Det är så härligt att jobba med barn i de här åldrarna, de kommer så nära på något vis. Det är ofta så att den som blir intervjuad tycker att det är extra roligt när ett yngre barn kommer och frågar, och då berättar de gärna lite extra, lite vid sidan av det som intervjun egentligen skulle handla om. Därför blir det så bra! När de är äldre blir de mer avståndstagande och lite mer gjutna i ”vuxenformen” och vågar inte ställa lika raka frågor när de intervjuar.

Den allra första tidningen hade namnet ”Möjaskärgårdens nyhetsblad” med underrubriken ”senaste skärgårdsnytt”. Alla de följande årgångarna har fått namnet ”Skärgårdsnytt”, precis som sin idag mer kände namne.

- Ojdå, vi glömde visst att skydda namnet, säger Inger med ett leende. Det gör nog inte så mycket längre. Senaste numret av Möja skolas tidning kom ut 1997, men vem vet om det inte snart är dags igen. Det är lite av Möjas historia som berättas ur skolbarnens eget perspektiv och ofta med en humoristisk glimt i ögat. Eller vad sägs om en berättelse om hur en lärarinna blivit angripen av en råtta vid toalettbesöket? Eller en dråplig serie om fördelen med elektriska tandborstar? Man kan också hitta artiklar om både ålderdomshemsplaner, posten som utökar (!) och fåravel, Folksams kundtjänstkontor och problemet med ”soptippen” vid Möjas vårdkase. En del är aktuellt fortfarande medan annat är nästan bortglömt.

Låt oss hoppas att tidningarna hamnar på museet så flera kan få möjlighet att läsa, för då som nu är Skärgårdsnytt läsvärt för skärgårdsvännen.

 

15 Feb 2014