Det hände för tio år sen...januari 2004

Arikel från januari 2004

Katastrofen var nära på Möja i trettonhelgen. Trots förbeställning kunde Konsum inte leverera ngåon rimmad fläsklägg. ”Lagerförs ej” sa den kallsinnige grossisten. Månne man inte äter sådant på fastlandet längre??? Men varje Möjabo vet att fläsklägg är fullständigt nödvändigt för att ge våra tappra stjärnsångare styrka och mod i barm så de kan stå raka hela långa trettondagsnatten. Vad göra???

Kungen själv tog tag i problemet och drog ut på fälttåg till närbelägen stad. Med stor stolthet återvände han något senare med sitt byte till sina väntande skaror. Ordningen återställd och friden kunde lägra sig över ön. Fläskläggen kunde kokas i sedvanlig ordning, och inmundigas ihop med rotmoset precis enligt schemat. Sålunda styrkta påbörjade man sedan sitt traditionsenliga värv. Det blev många ”goder afton” och många styrketårar innan natten var till ände.

En minnesvärd nubbe serverades ur en husfars ”bjudflaska” och smakade märkvärdigt likt vatten vilket stjärnsångarna förvånat konstaterat alltmedan värdfamiljens tonåring diskret smög ut ur rummet. Vilken familj det var hade samtliga enhälligt glömt bort när morgonen grydde och de hesa och sömniga men nöjda återvände till sina hem för avsminkning och den hägrande sängen.

Ännu ett år har den över hundra år gamla Möjatraditionen hållits.

 

Från Möjawebben 2004-01-18

2004-01-18
Kustbevakningen "stöttar" navigationsutbildning i skärgården. Bilden visar hur de landstiger på Sillö för en pratstund med Sune Fogelström som verkligen fick "oväntat besök". Pelle Fogelström har fotograferat. Tack för bilden!
En hektisk vecka minsann. I onsdags fick vi besök av Postens nye VD som ville bekanta sig med skärgårdspostkontorens vedermödor. Mycket prat om bankomatbehovet blev det i alla fall. Och en god lunch på Wikströms som vanligt när vi får fina gäster.Det är roligt när Möja uppmärksammas på olika sätt och vi kan bara hoppas att våra åsikter, tankar och ideer ska få gehör på "högre ort".
Isen har ännu inte lagt sig, men vi tar en dag i sänder i vår planering. Än så länge fungerar det att åka egen båt, men i morgon är det kanske omöjligt, då blir det Tynningö och ordentliga tidsmarginaler som gäller. 13 timmar för ett fastlandsbesök i bästa fall, vid kvällsmöten får man förstås sova över då går det mer tid. Det har sina sidor att bo här ibland...

30 Jan 2014