Kortläsarfunderingar

kortlasare-kopiera.jpgVi som är bofasta på ön får ju en särskild sorts båtkort - ö-kort. Detta kort ska vi peta in i kortläsaren som finns på alla Waxholmsbåtar, stora som små. Jag har under några år fascinerats av besättningarnas trägna försök att få denna mojäng att bli begriplig så att även ovana personer kan använda den utan hjälp.

Kortläsaren består av en "låda" som har en stor, tydlig springa i kortformat på ovansidan. Redan från början dök det upp lappar som förklarade att där skulle man absolut inte stoppa in kortet. Lite senare såg jag ett förtydligande att genom den springan skulle biljetten komma ut. På bänken under kortläsaren fanns en fasttejpad lapp med en röd pil som visade hur kortet skulle stoppas in i nederkanten.

OK, man stoppar in kortet nedtill och väntar på biljetten upptill, men stopp! Kortläsaren piper ilsket. Något är fortfarande inte tillräckligt enkelt. Då dök det upp små lappar om att man inte ska hålla i kortet efter att man stoppat in det i läsarens nederkant. Och man ska givetvis inte använda den till alla typer av kort om nu någon trodde det?

Det kommer uppenbarligen nya kreativa sätt att misslyckas hela tiden, och nu har man satt upp en mycket informativ tavla med rubriken Så här fungerar den ovanför kortläsaren. På själva kortläsaren sitter ett fasttejpat exempelkort plus en röd pil som förtydligar var denna typ av kort ska stoppas in.

Något säger mig att den där kortläsaren inte är världens mest pedagogiska grej ;-)

18 Mar 2013