Björkskär, Nassa och mer därtill

Som inlfyttad Möjabo inbillade jag mig i början att jag bodde i skärgården. Det där med att Gustavsberg skulle vara nån sorts skärgårdscentrum gav jag inte ett korvöre för. Där fanns både asfalt, trafikljus och reguljär busstrafik. Vaddå "skärgård"? Nä, skärgård var endast sådant som man åkte båt till. Och det gjorde man ju till Möja så definitionen var tydlig. Trodde jag.

Infödda Möjabor höll förstås med mig om att Gustavsberg inte var något skärgårdscentrum, däremot var de inte helt överens med mig om att Möja skulle ligga i skärgården. Heller. Enligt ddsc02806.jpgem fanns skärgården ännu längre ut i vattnet.  Där naturen styrde och bara ett fåtal vågade navigera mellan utslängda bränningar och vindspolade kobbar. Utskärgården.

Med åren har det blivit fler som vågar sig dit, GPS-er i varenda båt gör det lättare att ta sig fram även i okända vatten, men det finns fortfarande ställen dit båtfolket inte kan ta sig. Där vattnet mellan kobbarna är för grunt, för smalt eller bara för okänt. Dit kan du ta dig med kajak! Utforska paddeldjupet i Nassaskärgården eller njut av småkobbarna i Kallskärs skärgård.

Vår sponsor - Möja Havskajaker - öppnar för säsongen den 5 juni. Hos dem kan du hyra kajak och få utflyktstips som heter duga. Du startar din paddling i det som jag (och kanske du?) kallar skärgård och inom räckhåll finns direkt det som är Skärgård med stort S.

4 May 2013