November - med full (kabel)rulle

Det må vara murrig november utanför fönstret. Efter vintertidens (snarare normaltidens) inträde är ju eftermiddagarna så förfärande korta men det hindrar inte Möja från att ha fullt med aktiviteter.

Den uppskattade gympan i Möjahallen har återupptagits - torsdagar klockan 19.00 träffas alla som vill bättra på flåset och styrkan under trevliga och opretentiösa former.

Längs vägen grävs det nästa överallt. Bredbandskablar ringlar omkring som randiga ormar från alla kopplingsskåp och på lördagarna står folk i kö vid Uffes verkstad för att hämta sin egen anslutningskabel. Läs mer om bredbandsprojektet på http://www.ffhprojekt.se/mojaskgbredband/ För exakt åtta år sedan skrev jag också om bredband, se citat:

2006-11-03
Snön lyser vit utanför fönstret och det är tre minusgrader. Blåst har det gjort men strömavbrotten har varit få och relativt korta. Själv har jag varit i stan rätt mycket och inte märkt av dem. Idag är jag åter hemma på kontoret och försöker få nåt gjort. Inte det lättaste eftersom internetanslutningen inte fungerat på några veckor. Telia var just här utan att hitta nåt fel.

Fiberkabel är nu nedgrävt längs landsvägen mellan Ramsmora och Löka och planerna är att vi ska få radiolänk som täcker in de allra flesta områden i Möja - Stavsuddaområdet. Ett alternativ till ADSL som säkert tilltalar många, men frågan är fortfarande vilken operatör som kommer att sända ut signalen. Det räcker inte med en sladd för att det ska komma nåt ut i datorn...(inte ens en fungerande sladd!).

Då handlade det om preliminär radiolänklösning. Den blev aldrig av och åren har gått utan att något har hänt. Fram till nu. Och utan bredbandsföreningens omfattande och helt ideella arbete skulle det väl fortfarande inte ha hänt något.

Älgjakt har det varit. I väntan på båten häromdagen fick vi veta att man skjutit 1,5 älg. Någon undrade över den där halvan men det handlar alltså om en kalv. Enligt uppgift finns det dock en del älg, men under älgjakten höll de sig väl undan eller simmade till andra öar.

 

3 Nov 2014