Skärgårdsdoktorn (ur boken om Möja)

Sjukvård

Det brukar skojas om att det är bäst att bli sjuk på måndagar om man är på Möja. På måndagar har nämligen vårdcentralen mottagning. I stort sett varje vecka året runt kommer då läkarbåten ut, förtöjer vid den reserverade bryggan och går upp till vårdcentralen i Kyrkviken.

Varannan onsdag kommer distriktssköterskan som också är skolsköterska. Vid akuta sjukdomsfall eller olyckor kommer läkarbåten direkt och ibland kan det av tidsskäl bli nödvändigt med små operationer mitt på Kanholmsfjärden, något som räddade en krossad tumme på författarens son för några år sedan!

Läkarbåtens historia är värd ett eget avsnitt, många besökare har sett TV-serien Skärgårdsdoktorn och har ibland lite svårt att tro att det faktiskt finns en läkarbåt på riktigt.

Det var doktor Per Ullhammar som en gång i tiden köpte båten på eget bevåg, och drog igång skärgårdsläkarverksamheten. Landstinget var föga intresserade, men dr Ullhammar hade ett kall. Han ville se till att skärgårdsbefolkningen fick bra sjukvård och satsade nästan hela sitt yrkesverksamma liv på den missionen. Hans kärlek till skärgården gjorde förstås sitt till, men det blev många hårda år innan han blev fullt accepterad av såväl landsting som skärgårdsbor.

Hos de senare fanns till att börja med en stor skepsis

– Ska doktorn köra båt själv, det kan aldrig gå väl. Men det gick alldeles utmärkt och dr Ullhammar var i många år synonymt med läkarverksamheten i mellanskärgården.

15 Jul 2015